magpie101 17.01.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Chef Paul ja na szynke surowa tak mowie, czesto robie rolady z szynki faszerowane miesem mielonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 17.01.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Chef Paul ja na szynke surowa tak mowie, czesto robie rolady z szynki faszerowane miesem mielonym. ... dziękuję ... tak przypuszczałem, ale pewien nie byłem ... mielone z dziczyzny bardzo dobrze się komponuje z wieprzową szyneczką smakowicie pozdrawiam ps - do "mielonego" proszę spróbować dodać świeżej szałwi, majeranku, suszonych pomidorów i papryczki ... prawie "umami" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.01.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 a propo's zupy cebulowej .....na obiad miałam dzisiaj piersi z kurczaka w zupie cebulowej zapiekane w piekarniku ....podane z kaszą i ogórkiem kiszonym przepis ? prosze bardzo 1 podwójna piers z kurczaka pokrojona w plastry 2 zupy cebulowe Knorr 1 słodka śmietana 18 lub 30 % Wymieszać w śmietanie zupy cebulowe .....zalać kawałki piersi .....(naczynie żaroodporne)......wstawić na ok 40 minut do piekarnika (180st) ...w tym czasie ugotować kaszę ,makaron ,ryż lub ziemniaki ....podawać z kwaśnym ogórkiem lub kiszona kapustą Danie szybkie i smaczne ....polecam Ew-ka - znam ten przepis, robillam i potwierdzam, ze smaczne. Ale sprobuj jeszcze z zupa borowikowa Knorra zamiast cebulowej- mmm albo taki miks- jedna cebulowa i jedna borowikowa - mniam! a do tego zamiast ptactwa - karczek w plastrach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 17.01.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 ... mi schab sie łatwiej rozbija. musi być dobrze rozbity,trzeba uwazac by nie podziurawic. ... ... młotem pneumatycznym rozbijasz ? ... może mam za dużo siły a za mało wyczucia heh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 18.01.2010 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 u mnie przy niedzieli były polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, a do tego kopytka i fasolka szparagowaa na poniedziałek i wtorek - żurek na białej kiełbasce Pozdrawiam,Armidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 18.01.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Ja grochówkę miałam przedwczoraj. Zastanawia mnie tylko dlaczego Frosiu gotujesz osobno groch i wywar. Ja używam dokładnie tych samych składników, ale nie namaczam nigdy grochu i wszystko gotuję razem w jednym garnku. Oczywiście ziemniaki i startą marchewkę dodaję, gdy groch jest już rozgotowany. Na końcu podsmażoną kiełbaskę, przeciśnięty czosnek. Majeranek sypie też na początku. (Nie używam jedynie magi, podobnie jak innych przypraw typu vegeta- nigdy i do niczego) gotując groch czy fasolę osobno moge swobodnie kontrolować konsystencję tychże i ziemniaków .wczesniej albo groch albo ziemniaki były za twarde tak samo gotuję równiez kapuśniak , zakwas z żuru też wlewam dopiero na końcu po prostu lubię ziemniaki w zupach takie lekko rozgotowane ( jeszcze w całości ale kosteczki zaczynają się już lekko zaokrąglać ) a majeranek daję zawsze do wszystkiego na końcu, ponieważ wydaje mi się ,że jest dzięki temu bardziej aromatyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 18.01.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 wczoraj na obiadek obowiazkowo rosołek a na drugie kotleciki drobiowe z ziemniaczkami po południu pizza na ciescie wg przepisu Magpie była poczyniona w sobotę jedna blacha w niedzielę- 2, przerózne.... na jednym kiełbaska, papreyka róznego koloru, cebulka,pieczarki i mnostwo sera a na drugiej ze względu na mego małego niejadka drobiowe kaski z kukurudza i odrobina sera moze cos doradzicie! miałam główke kapusty, która trzeba było koniecznie juz wykorzystać....pomysła zbytnio nie miałam ,więc wrzuciłam posztkowana na wode i z listkiem bobkowym ,zlelem ang podgotowałam...jednak dalej pomysła zero! co doradzicie z tym dalej poczynić da się z tego ajkis dodatek do ziemniaczków zrobić? cos dodac, podsmazyć np.???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 18.01.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 A ja ciasto na pizze robię tylko z mąki, wody, drożdży i oleju. Na blachę taką czarną z piekarnika biorę ok. 35-40 dkg mąki, płaska łyżeczka soli, ok. 3 dkg drożdży, 3 łyżki oliwy(oleju), niepełna szklanka letniej wody.Nigdy ciasta nie wyrabiam ręcznie tylko używam noża malaksera albo zwykłych mieszaków z miksera. Najpierw rozpuszczam w wodzie drożdże, dodaję pół łyżeczki cukru i 2-3 łyżki mąki, zostawiam dosłownie na 5 min żeby drożdże ruszyły dodaję je do pozostałych składników i wyrabiam w malakserze 1 minutę, mieszakami maksymalnie 5 min. zostawić do wyrośnięcia. Jeżeli drożdże są świeże a w pomieszczeniu ciepło to ciasto rośnie dosłownie w oczach, u mnie zawsze wystarcza najwyżej pół godziny i w tym czasie szykuję pozostałe składniki. Ja ciasto też tak robię, ale wyrabiam ręką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 18.01.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 moze cos doradzicie! miałam główke kapusty, która trzeba było koniecznie juz wykorzystać....pomysła zbytnio nie miałam ,więc wrzuciłam posztkowana na wode i z listkiem bobkowym ,zlelem ang podgotowałam...jednak dalej pomysła zero! co doradzicie z tym dalej poczynić da się z tego ajkis dodatek do ziemniaczków zrobić? cos dodac, podsmazyć np.???? Można z tego zrobić łazanki z kapustą Ugotuj osobno jakiś drobny makaron(np. muszelki, wcale nie muszą być kwadraciki), przesmaż na rumiano pokrojoną cebulę, połącz z makaronem. Możesz do tego dorzucić pokrojoną w kostkę, przesmażoną kiełbaskę albo parówkę. Dopraw solą i pieprzem. Można jeszcze całość zapiec w piekarniku - jakieś 15 minut. I gotowe! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 18.01.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 aka mogą też być kotlety z kapusty , kapuśniak ,ciapkapusta, fałszywe gołąbki albo zwyczajnie zasmażana jako dodatek do ll dania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 18.01.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 no własnie o tej zasamznaej pomyslałam, tylko nigdy nie robiłam jej to jak ja zrobić??? alibabko,Frosiu-dziekuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 18.01.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 aka ja podsmażam boczek wędzony pokrojony w kostkę na tłuszczu , pod koniec dodaje cebulę (też w kostkę) , jak się zrumieni dodaję mąkę , cały czas mieszam , chwilę jescze smaże , wrzucam do kapusty , trzymam na ogniu caly czas mieszając , doprawiam solą, pieprzem i posiekanym koperkiem (jak za gęste można podlać wywarem z kapusty albo rosołem ) czasem dodaję koncentratu pomidorowego ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 18.01.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 dziękuję http://www.cosgan.de/images/midi/liebe/a010.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 18.01.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Dziś ziemniaczki i kalafior z parowaru, polane bułką przysmażaną na masełku i do tego jajko sadzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 19.01.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Już się gotuje groch na grochówkę w/g przepisu Frosi, a na drugie danie kotleciki z kurczaka, obtoczone w jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych, ziemniaki i buraczki z papryką (ze słoiczka, własnej roboty ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 19.01.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 ogórkowa i naleśniki z nutellą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 19.01.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 i jak tam grochówka ? smakowała ??? u mnie dzisiaj krupnik i..reszta wczorajszego makaronu z brokułami i mięskiem drobiowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 19.01.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Z różnych względów przez ostatnie kilka dni jedliśmy jakieś wynalazki i w dodatku zwykle poza domem, więc dziś wszyscy chcą tradycyjnego jedzenia. Będzie więc (bo dopiero się gotuje) pomidorowa i schabowy z kapustą zasmażaną albo mizerią do wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 19.01.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 i jak tam grochówka ? smakowała ??? Była bardzo smaczna, tylko zapomniałam dodać czosnku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 19.01.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 i jak tam grochówka ? smakowała ??? Była bardzo smaczna, tylko zapomniałam dodać czosnku... nie przejmuj się ....następnym razem dasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts