Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chef Paul ja na szynke surowa tak mowie, czesto robie rolady z szynki faszerowane miesem mielonym.

... dziękuję ... tak przypuszczałem, ale pewien nie byłem :wink: ... mielone z dziczyzny bardzo dobrze się komponuje z wieprzową szyneczką :)

 

smakowicie pozdrawiam

 

ps - do "mielonego" proszę spróbować dodać świeżej szałwi, majeranku, suszonych pomidorów i papryczki ... prawie "umami"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a propo's zupy cebulowej .....na obiad miałam dzisiaj piersi z kurczaka w zupie cebulowej zapiekane w piekarniku ....podane z kaszą i ogórkiem kiszonym :D

 

przepis ? prosze bardzo :D

 

1 podwójna piers z kurczaka pokrojona w plastry

2 zupy cebulowe Knorr

1 słodka śmietana 18 lub 30 %

 

Wymieszać w śmietanie zupy cebulowe .....zalać kawałki piersi .....(naczynie żaroodporne)......wstawić na ok 40 minut do piekarnika (180st) ...w tym czasie ugotować kaszę ,makaron ,ryż lub ziemniaki ....podawać z kwaśnym ogórkiem lub kiszona kapustą

Danie szybkie i smaczne ....polecam :D

 

Ew-ka - znam ten przepis, robillam i potwierdzam, ze smaczne.

 

Ale sprobuj jeszcze z zupa borowikowa Knorra zamiast cebulowej- mmm :)

albo taki miks- jedna cebulowa i jedna borowikowa - mniam!

 

a do tego zamiast ptactwa - karczek w plastrach :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja grochówkę miałam przedwczoraj. Zastanawia mnie tylko dlaczego Frosiu gotujesz osobno groch i wywar. Ja używam dokładnie tych samych składników, ale nie namaczam nigdy grochu i wszystko gotuję razem w jednym garnku. Oczywiście ziemniaki i startą marchewkę dodaję, gdy groch jest już rozgotowany. Na końcu podsmażoną kiełbaskę, przeciśnięty czosnek. Majeranek sypie też na początku. (Nie używam jedynie magi, podobnie jak innych przypraw typu vegeta- nigdy i do niczego)

 

gotując groch czy fasolę osobno moge swobodnie kontrolować konsystencję tychże i ziemniaków .wczesniej albo groch albo ziemniaki były za twarde

tak samo gotuję równiez kapuśniak , zakwas z żuru też wlewam dopiero na końcu

po prostu lubię ziemniaki w zupach takie lekko rozgotowane ( jeszcze w całości ale kosteczki zaczynają się już lekko zaokrąglać :lol: )

a majeranek daję zawsze do wszystkiego na końcu, ponieważ wydaje mi się ,że jest dzięki temu bardziej aromatyczny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczoraj na obiadek obowiazkowo rosołek a na drugie kotleciki drobiowe z ziemniaczkami

po południu pizza na ciescie wg przepisu Magpie była poczyniona :D w sobotę jedna blacha w niedzielę- 2, przerózne....

na jednym kiełbaska, papreyka róznego koloru, cebulka,pieczarki i mnostwo sera a na drugiej ze względu na mego małego niejadka drobiowe kaski z kukurudza i odrobina sera :D

 

moze cos doradzicie!

 

miałam główke kapusty, która trzeba było koniecznie juz wykorzystać....pomysła zbytnio nie miałam ,więc wrzuciłam posztkowana na wode i z listkiem bobkowym ,zlelem ang podgotowałam...jednak dalej pomysła zero!

 

co doradzicie z tym dalej poczynić :roll:

da się z tego ajkis dodatek do ziemniaczków zrobić? cos dodac, podsmazyć np.????

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja ciasto na pizze robię tylko z mąki, wody, drożdży i oleju. Na blachę taką czarną z piekarnika biorę ok. 35-40 dkg mąki, płaska łyżeczka soli, ok. 3 dkg drożdży, 3 łyżki oliwy(oleju), niepełna szklanka letniej wody.Nigdy ciasta nie wyrabiam ręcznie tylko używam noża malaksera albo zwykłych mieszaków z miksera.

Najpierw rozpuszczam w wodzie drożdże, dodaję pół łyżeczki cukru i 2-3 łyżki mąki, zostawiam dosłownie na 5 min żeby drożdże ruszyły dodaję je do pozostałych składników i wyrabiam w malakserze 1 minutę, mieszakami maksymalnie 5 min. zostawić do wyrośnięcia. Jeżeli drożdże są świeże a w pomieszczeniu ciepło to ciasto rośnie dosłownie w oczach, u mnie zawsze wystarcza najwyżej pół godziny i w tym czasie szykuję pozostałe składniki.

Ja ciasto też tak robię, ale wyrabiam ręką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

moze cos doradzicie!

 

miałam główke kapusty, która trzeba było koniecznie juz wykorzystać....pomysła zbytnio nie miałam ,więc wrzuciłam posztkowana na wode i z listkiem bobkowym ,zlelem ang podgotowałam...jednak dalej pomysła zero!

 

co doradzicie z tym dalej poczynić :roll:

da się z tego ajkis dodatek do ziemniaczków zrobić? cos dodac, podsmazyć np.????

 

Można z tego zrobić łazanki z kapustą :D Ugotuj osobno jakiś drobny makaron(np. muszelki, wcale nie muszą być kwadraciki), przesmaż na rumiano pokrojoną cebulę, połącz z makaronem. Możesz do tego dorzucić pokrojoną w kostkę, przesmażoną kiełbaskę albo parówkę. Dopraw solą i pieprzem. Można jeszcze całość zapiec w piekarniku - jakieś 15 minut. I gotowe! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

aka ja podsmażam boczek wędzony pokrojony w kostkę na tłuszczu , pod koniec dodaje cebulę (też w kostkę) , jak się zrumieni dodaję mąkę , cały czas mieszam , chwilę jescze smaże , wrzucam do kapusty , trzymam na ogniu caly czas mieszając , doprawiam solą, pieprzem i posiekanym koperkiem (jak za gęste można podlać wywarem z kapusty albo rosołem )

czasem dodaję koncentratu pomidorowego ... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...