Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a u mnie fasolowa na wedzące i ......jabłka w cieście :roll: :lol:

 

a jak te jabłuszka w cieście się robi, sam tekst juz mi slinotok spowodował :oops:

 

też chętnie odgapię :wink:

 

ja jeszcze bym prosiła na dobry, szybki, sprawdzony przepis na pierogi :oops:

 

mrożonka z avico :oops: :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a u mnie fasolowa na wedzące i ......jabłka w cieście :roll: :lol:

 

a jak te jabłuszka w cieście się robi, sam tekst juz mi slinotok spowodował :oops:

 

też chętnie odgapię :wink:

 

ja jeszcze bym prosiła na dobry, szybki, sprawdzony przepis na pierogi :oops:

 

mrożonka z avico :oops: :oops:

 

przerabiałam :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a u mnie fasolowa na wedzące i ......jabłka w cieście :roll: :lol:

 

a jak te jabłuszka w cieście się robi, sam tekst juz mi slinotok spowodował :oops:

 

też chętnie odgapię :wink:

 

ja jeszcze bym prosiła na dobry, szybki, sprawdzony przepis na pierogi :oops:

 

0,5 kg maki, jedno jajko i goraca woda - ciasto musi byc elastyczne. Mi z kg maki wychodzi okolo 90 pierogow wycinanych szklanka. Farsz serowy - bialy ser zmielony, zoltko, cukier zwykly i waniliowy, sparzone rodzynki i skorka starta z cytryny. Zaciskam recznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nauczona doświadczeniem Babci ( bogini kuchni ) nigdy nie daję do ciasta pierogowego jajka, a łyżkę oliwy. Woda nie gorąca ale ciepła . Ciasto jest miękkie i sprężyste.

 

Szybki farsz na ruskie - ziemniaki ugotowane z wczoraj, ser biały, cebula pieprz, sól . Najszybciej - przecisnąć ser i ziemniaki przez praskę. Cebulę zeszklić na patelni posolić. Wymieszać z masą.

 

Jeszcze szybciej - do sera i ziemniaków dodać już gotową prażoną cebulkę. Też pycha ( jak nie pyszniejsze )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto na pierogi zawsze bez jajka (utwardza i moze powodowac pekanie), tylko maka + woda, za to w ostatnie swieta za czyjas podpowiedzia dodalam jedna pelna lyzke oleju na 250g maki - i wyszly super, ciasto idealne do nakladania farszu, bo swietnie sie rozciaga i nie rwie. i nie peka w czasie gotowania.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

muszle znaczy conchiglioni :oops:

na dwie porcje ok 30 sztuk, 25 dkg mięsa mielonego (ja kupuję łopatkę i pani w sklepie mi to mieli), 3-4 pieczarki, cebula, przyprawy (sól pieprz paryka - wedle smaku), sos pomidorowy (może być gotowy) tarty żółty serek

Mieso, pieczarki, cebule i przyprawy, przesmażyć, nafaszerować muszelki, ułozyć w naczyniu zaroodpornym (ja uzywam małych miseczek - na jedną porcję) zalać sosem, wstawić na kwadrans do piekarnika,potym czasie posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze 5-10 minut.

Zapiekam pod przykryciem (z folii alu) co by makaron nie wysechł, no i sosu musi być tyle by makaron był przykryty (ja rozrzedzam sos, jak odparuje podczas pieczenia jest ok )

 

http://lh4.ggpht.com/_E0CRzVXnyak/S13e2dh1psI/AAAAAAAADt4/qW_JHGar-nI/s640/DSC00547.JPG

 

fotka przed zapieczeniem sera 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kapnęłam się, że chodzi o makaronowe muszle jak już wysłałam post :D

Ja robię tak samo tylko z rurami, czyli calloni (czy jakoś tak się nazywa :lol: )

Wkładam jeszcze pomidorki pokrojone w ćwiartki i całe pieczarki między te rury i zapiekam w sosiku posypane serem. :D

Kurcze....zrobiłam się głodna....zaraz klawiaturę zaślinię :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś w temacie obiadów : dostałam takie pudło pod choinkę

 

http://www.allegro.pl/item863113975_domowa_uprawa_pieczarek_super_prezent.html

 

I uwierzcie, to coś cudnego ! Mam już drugi zbiór ( pierwszy ponad 1 kg) i zupełnie inaczej smakują, niż te ze sklepu. Bo z własnego parapetu :D :D

 

Sos doprawić, sałatkę przyprawić, smak zupy podnieść - do sklepu nie trzeba ganiać, dłuuuuuuuuuugo pod ręką.

 

A ileż radości, że rośnie..no jak dzieci, jak dzieci... :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...