iwomalinka 27.01.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 u mnie dzisiaj były..............cebulaki dodałam jeszcze salami i pomidorki coctailowe pychaaaaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 27.01.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 A u mnie dzisiaj były "prażaki" z sosm z mięska drobiowego z pieczarkami i warzywkami:) http://img24.imageshack.us/img24/694/dsc03745g.jpg A co to te prazaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 27.01.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Na swieta robilam 100 pierogow i 160 uszek i wszystko z ciasta z jajkiem , zawsze wychodza cieniutkie i miekkie. ja w sumie ulepiłam ponad 500 szt uszka do barszczu, ruskie, ruskie bez cebuli, z kaszą gryczaną , z kapustą i grzybami..............ciasto sama woda i mąka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 27.01.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 mbz " prażaki": gotuję ziemniaczki, odcedzając nie wylewam wszystkiej wody, i nie wiem jak mam to wytłumaczć, ale ugniatam je dosypuję mąki i dalej ugniatam, takim urządzeniem z dziurkami aż się to wszystko połączy w jedną masę. Ja mówię, że aż mlaska w misce:) Następnie formuję łyżką placuszki i smaże na rumiano. I kończono!!! Do tego sosik , suróweczka i pycha. Ale wam wytłumaczyłam! Beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 28.01.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 u mnie dzisiaj moja ulubiona pomidorowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.01.2010 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 mbz " prażaki": gotuję ziemniaczki, odcedzając nie wylewam wszystkiej wody, i nie wiem jak mam to wytłumaczć, ale ugniatam je dosypuję mąki i dalej ugniatam, takim urządzeniem z dziurkami aż się to wszystko połączy w jedną masę. Ja mówię, że aż mlaska w misce:) Następnie formuję łyżką placuszki i smaże na rumiano. I kończono!!! Do tego sosik , suróweczka i pycha. Ale wam wytłumaczyłam! Beata wytłumaczyłaś a mąka to pszenna ,tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 28.01.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Ew-ka, tak...pszenna. A u mnie dzisiaj na szybko pulpeciki w sosiku ze świeżymi bułeczkami i suróweczka z kiszonej kapusty. Beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.01.2010 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Ew-ka, tak...pszenna. A u mnie dzisiaj na szybko pulpeciki w sosiku ze świeżymi bułeczkami i suróweczka z kiszonej kapusty Beata skusiłaś mnie ....będa prażuchy ...po raz pierwszy w życiu do tego poledwiczki na smażonej cukini w czosnku i cebulce ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 28.01.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Ja miałam zupę jarzynową i bigosik z ziemniakami. Bigos ugotowałam jeszcze w grudniu - dużą ilość i zagotowałam do słoików. W awaryjnej sytuacji tylko wyciągam i podgrzewam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.01.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 U nas prazuchy jemy polane przesmazona cebulka z boczkiem i do tego obowiazkowo maslanka lub kefir. Ja gotuje tez kiszona kapuste przesmazana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.01.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 U mnie wczoraj byla pizza z sosem czosnkowym, a dzisiaj lazanki z kapusta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 28.01.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Pomidorowa z makaronem. Kluski kładzione ziemniaczane , pieczarki ( z pudła ) uduszone z cebulą i śmietaną , położone na plaskatym mielonym i przykryte kołderką sera żółtego. Jutro będą prażaki. Ja smażę na patelni, moja znajoma we frytkownicy. Chyba jej smaczniejsze po osączeniu . Może lepsze, bo cudze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 28.01.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 chab w sosie pieczeniowym , ziemniaki z wody i sałata w śmietanie i krupnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 28.01.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 ziaba, jak się robi kluski kładzione ziemniaczane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 28.01.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Ziemniaki trzemy ( używam blendera i miksuję ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki ) - odstawić na minutkę, wybrać wodę łyżką . Wbić jajko, posolić i dodać tyle mąki ( normalnej ) , żeby stworzyła się paćka, ale trzymająca się łyżki. W garnku z wodą ( posoloną ) robię próbę - nabieram na łyżkę ( bokiem ) tak ..nie za wiele, bardziej długie niż szerokie- i kładę na ten wrzątek. Jak dobrze dobrana % mąka , to ciasto winno spaść do wody niczym lana kluska. Spaść na dno i zaraz wypłynąć. Uwaga ! przed pierwszym nałożeniem masy na łyżkę zanurzyć ją we wrzątku. Jak ciasto się rozpłynie - trzeba ciut mąki dodać do całości. Kładziemy małymi porcjami. Góra na 2 talerze. Gotuję ze 3 minuty jak wypłyną wszystkie, ale na spokojnym ogniu (za ostry rozwali wszystko w zupę). Potem cedzakową łyżką na gorąca patelnię , gdzie olej, cebulka i jakieś skwarki ( kiebasiane mnia mniam ) . Przesmażyć krótko . Odganiać domowników od patelni kijem. Inna nazwa to przecieraki. I mniejsze tym smaczniejsze. http://gotujzpaolka.blox.pl/resource/przecier1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 28.01.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 ziabko ja też takie robię czasami je trochę odmieniam dodatkiem startej marchewki, szczypioru z cebuli, szczypiorku, szpinaku - co tam akurat mam pod ręką [/i] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 29.01.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 dzisiaj ogórkowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 29.01.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 chyba odgapię tę ogórkową - dzisiaj kompletny brak brak pomysłu, no może jeszcze jakieś racuchy do tego będą, bo rodzina z tych bardziej żarłocznych i sama zupa nie wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 29.01.2010 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 dzis ....filety rybne z serem +prażuchy ( ) +surówka z kiszonej kapusty .....a przy okazji zrobiłam cebulaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 29.01.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Ziaba - dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts