Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na swieta robilam 100 pierogow i 160 uszek i wszystko z ciasta z jajkiem :) , zawsze wychodza cieniutkie i miekkie.

 

 

 

ja w sumie ulepiłam ponad 500 szt :lol: uszka do barszczu, ruskie, ruskie bez cebuli, z kaszą gryczaną , z kapustą i grzybami..............ciasto sama woda i mąka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mbz " prażaki":

 

gotuję ziemniaczki, odcedzając nie wylewam wszystkiej wody, i nie wiem jak mam to wytłumaczć, ale ugniatam je dosypuję mąki i dalej ugniatam, takim urządzeniem :lol: z dziurkami :lol: aż się to wszystko połączy w jedną masę. Ja mówię, że aż mlaska w misce:) Następnie formuję łyżką placuszki i smaże na rumiano. I kończono!!! Do tego sosik , suróweczka i pycha.

 

Ale wam wytłumaczyłam!

 

Beata

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mbz " prażaki":

 

gotuję ziemniaczki, odcedzając nie wylewam wszystkiej wody, i nie wiem jak mam to wytłumaczć, ale ugniatam je dosypuję mąki i dalej ugniatam, takim urządzeniem :lol: z dziurkami :lol: aż się to wszystko połączy w jedną masę. Ja mówię, że aż mlaska w misce:) Następnie formuję łyżką placuszki i smaże na rumiano. I kończono!!! Do tego sosik , suróweczka i pycha.

 

Ale wam wytłumaczyłam!

 

Beata

wytłumaczyłaś :lol: a mąka to pszenna ,tak ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ew-ka, tak...pszenna.

 

A u mnie dzisiaj na szybko pulpeciki w sosiku ze świeżymi bułeczkami :D i suróweczka z kiszonej kapusty

Beata

 

skusiłaś mnie ....będa prażuchy ...po raz pierwszy w życiu :roll: :D

 

do tego poledwiczki na smażonej cukini w czosnku i cebulce ..... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomidorowa z makaronem.

 

Kluski kładzione ziemniaczane , pieczarki ( z pudła :D ) uduszone z cebulą i śmietaną , położone na plaskatym mielonym i przykryte kołderką sera żółtego.

 

Jutro będą prażaki. :D

Ja smażę na patelni, moja znajoma we frytkownicy. Chyba jej smaczniejsze po osączeniu . Może lepsze, bo cudze.. :oops: :wink: :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ziemniaki trzemy ( używam blendera i miksuję ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki ) - odstawić na minutkę, wybrać wodę łyżką . Wbić jajko, posolić i dodać tyle mąki ( normalnej ) , żeby stworzyła się paćka, ale trzymająca się łyżki.

W garnku z wodą ( posoloną ) robię próbę - nabieram na łyżkę ( bokiem ) tak ..nie za wiele, bardziej długie niż szerokie- i kładę na ten wrzątek. Jak dobrze dobrana % mąka , to ciasto winno spaść do wody niczym lana kluska. Spaść na dno i zaraz wypłynąć.

 

Uwaga ! przed pierwszym nałożeniem masy na łyżkę zanurzyć ją we wrzątku.

 

Jak ciasto się rozpłynie - trzeba ciut mąki dodać do całości.

 

Kładziemy małymi porcjami. Góra na 2 talerze. Gotuję ze 3 minuty jak wypłyną wszystkie, ale na spokojnym ogniu (za ostry rozwali wszystko w zupę).

 

Potem cedzakową łyżką na gorąca patelnię , gdzie olej, cebulka i jakieś skwarki ( kiebasiane mnia mniam ) . Przesmażyć krótko .

 

Odganiać domowników od patelni kijem. :wink:

 

Inna nazwa to przecieraki.

 

I mniejsze tym smaczniejsze.

 

http://gotujzpaolka.blox.pl/resource/przecier1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...