magpie101 08.02.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Ciasto nalesnikowe: 3 jajka, pol lyzeczki soli, plaska lyzeczka cukru, szklanka wody mineralnej gazowanej, maki okolo 2,5 szklanek i mleka tyle aby po zmiksowaniu powstalo ciasto o konsystencji slodkiej smietany (rzadkie musi byc wtedy wyjda cieniutkie). Z tej porcji wyjdzie okolo 12 sztuk, musisz smazyc na patelni o srednicy tak okolo 25 cm zeby krokiety ladne wyszly. Do pierwszego nalesnika smaruje patelnie tluszczem, a pozniej juz nie ale do ciasta wlewam lyzke oleju i mieszam. Nalesniki mozesz usmazyc dzien wczesniej i zafoliowac zeby nie sie nie wysuszyly. Przy wylewaniu na patelnie musza byc cieniutkie. Nalesniki na slodko robie podobnie, tylko daje cukier waniliowy i konsystencja ciasta musi byc jak kwasna smietana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 08.02.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Farsz do krokietow: !,2 kg pieczarek scieramy na tarce na duzych oczkach (kup duze pieczarki), do tego pokrojona w kostke duza cebule - wszystko wrzucamy na patelnie na lyzke masla i przesmazamy (musi dobrze odparowac woda z pieczarek). Po odparowaniu na koniec smazenia - wegeta, pieprz, papryka (farsz musi byc pikantny). Zestawiamy z ognia i gdy chwilke przestygna wrzucam okolo 15 dkg startego na grubych oczkach sera zoltego - on lekko sie stopi i zwiaze mase pieczarkowa.Jesli nie chcesz dac sera, do do pieczarek pod koniec smazenia dodaje lyzke duza masla i lyzke bulki tartej.Farsz nakladam na nalesnik (duza lyzke) i zawijam jak golabki, panieruje jak schabowy (jajko musi byc mocno przyprawione). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 08.02.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 skopiowałam, dzieki!!!! jak nie zakumam czegos to będe pytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 08.02.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Jeśli lubicie karkówkę i grzyby, polecam to danie. Dla mnie i mojej rodziny rewelacja. Jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień (jeśli zostanie):http://www.wielkiezarcie.com/recipe30403.html Ostatnio robię też to cannelonni z brokułem i białym serem- moje dzieci się zajadają- proste, tanie i pyszne. Farszu jest dużo więcej niż na podane 8 rurek. Wychodzi kilkanaście, a to co jeszcze zostaje rozsmarowuję na tostach i też do piekarnika. Pyszota. http://www.wielkiezarcie.com/recipe4528.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 08.02.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 dzisiaj grillowana pierś z kurczaka (na ostro) ze szpinakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 08.02.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 u mnie dzisiaj gołąbki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 08.02.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 u nas bogracz ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 08.02.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 kasza gryczana, schab w sosie, sałatka z ogórków kiszonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 08.02.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Farsz do krokietow: !,2 kg pieczarek scieramy na tarce na duzych oczkach (kup duze pieczarki), do tego pokrojona w kostke duza cebule - wszystko wrzucamy na patelnie na lyzke masla i przesmazamy (musi dobrze odparowac woda z pieczarek). Po odparowaniu na koniec smazenia - wegeta, pieprz, papryka (farsz musi byc pikantny). Zestawiamy z ognia i gdy chwilke przestygna wrzucam okolo 15 dkg startego na grubych oczkach sera zoltego - on lekko sie stopi i zwiaze mase pieczarkowa. Jesli nie chcesz dac sera, do do pieczarek pod koniec smazenia dodaje lyzke duza masla i lyzke bulki tartej. Farsz nakladam na nalesnik (duza lyzke) i zawijam jak golabki, panieruje jak schabowy (jajko musi byc mocno przyprawione). żeby było więcej farszu ja dodaję podduszoną z vegeta białą kapustę, drobno poszatkowaną, wtedy można mniej pieczarek , można też dodać podsmażone mięso mielone......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 09.02.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 U mnie wczoraj i dzisiaj krokiety własnie. Dwa rodzaje. Jedne z farszem mięsnym (ze względu na upodobania jednego z domowników), czyli normalnie: cebulka, mięso mielone, troche czosnku, wegeta, pieprz i ostra papryka. Podsmażyć, podlać najlepiej rosołem i niech sie dodusi. Drugie wegetariańskie. Smakiem przypominają trochę pizze. Dwie średnie cebule "zmielić" w mikserze na prawie papę. Trzeba mieć suszone pomidory w zalewie z oliwy (takie w słoiku). Wlewamy na patelnię trochę tej oliwy z pomidorów i przesmarzamy na niej cebulkę. Pomidory ze słoika też posiekać w mikserze i wywalić do cebuli, chwilę przesmażyć. Posiekane drobniutko pieczarki (na 1 słoik pomidorów ok pół kilo, ale może być więcej) wrzucić do cebuli i pomidorów, przesmażyć, a następnie podlać wodą i dusić, aż pieczarki będą miekkie, a woda odparuje. Jak za suche, dodać oliwe ze słoika. Dosmaczyć solą, pieprzem i ostrą papryką. Pod koniec duszenia wrzucić drobno posiekaną natkę. Nakładać na placki naleśnikowe, a na wierzch farszu tarty ser (sporo, aby go było czuć). Zawijać i dalej jak zwykle. Bardzo smaczne, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 09.02.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 placek po węgiersku sos zrobiony wczoraj wieczorem, dziś po pracy smażenie placków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 09.02.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 ozorki w sosie chrzanowym - niedawno sie do nich przekonalam knedle z suchej bułki z boczkiem na jutro w planach karczek z grzybami wedlug przepisu podanego przez tabalugę , tylko bez karczku mam łopatkę , ciekawe czy wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 09.02.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Barszcz czerwony i uszka home made. Na drugie nie mam wizji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 09.02.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 grochóweczka w wydaniu teściowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 09.02.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 U mnie ogórkowa i placuszki z serem. Splinka napisz koniecznie, jak Ci smakowała ta łopatka. Ja przymierzam się do przyrządzenia schabu w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 09.02.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 to ja najpierw do froszki, a potem do elutka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 09.02.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 U nas mielone i ziemniaki piure, ogorek w occie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.02.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 się baby zmówiły u mnie mielone w sosie pieczeniowym, ziemniaczi pure i sałatka ze wszystkiego i rosołek z makaronem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 09.02.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 to ja najpierw do froszki, a potem do elutka załapiesz się jeszcze na świeżą konserwę wczoraj robiłam u mnie dzisiaj jeszcze bogracz .... jutro planuję polędwiczkę z chrupiącą cebulkową skorupką z sosem cytrynowym , ziemniaki i surówkę z białej kapusty albo kapustę zasmażaną ...zapytam Froscha co woli ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.02.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 zrobiłam jeszcze czosnkową....nie wyszła a takiego miałam smaka Froscha, jak robisz konserwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts