Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomyłka geodety

niezapominajka567

Recommended Posts

Dzisiaj aż usiadłam z wrażenia jak zadzwonił do mnie mąż z informacją, że pomierzył ściany i sytuacja wygląda tak: dom jest o 60 cm szerszy i 50 cm dłuższy niż powinien. Mamy póki co ściany parteru i lada chwila wylewać będą strop. Okazało się, że geodeta zrobił błędy w 2 miejscach, a wszyscy tak mu zawierzyli, że dopiero mój mąż zauważył dzisiaj. Oto efekt: powierzchnia zwiększy się o jakieś 20m kw. Pytanie co dalej? Od kogo mam dochodzić roszczeń i czy to w ogóle jest możliwe? Bo prawda jest taka, że bierzemy kredyt i bank liczy koszty na 3000/m kwadratowy powierzchni- co przy 20 metrach daje 60tys :x

Wiem, że bank nie przychodzi mierzyć. Pytałam raczej o to w jakim kierunku mam dochodzić tych 60tys. które będę musiała teraz wydać więcej...bo raczej ścian mi nie rozbiorą :cry: A tu teraz wszystko pójdzie jak łańcuszek:zabraknie materiału na ściany , więcej wydamy na dach itp...

Może być problem z udowodnieniem czegokolwiek geodecie. Jeżeli dojdzie do sprawy sądowej, będzie twierdził że ktos inny przesunął kołki. Wydasz pieniądze na róznych biegłych bez gwarancji ich odzyskania. Chyba że jacyś wiarygodni świadkowie którzy w sposób rzeczowy wykażą, kto zawinił.

Możesz zacząć od próby dogadania się z geodetą. Przy 60 tys może być problem ze zwrotem tej kwoty od niego. Może wyjściem jest redukcja swoich wymagań finansowych czyli mniejsze ale za to pewniejsze pieniądze.

Dzisiaj aż usiadłam z wrażenia jak zadzwonił do mnie mąż z informacją, że pomierzył ściany i sytuacja wygląda tak: dom jest o 60 cm szerszy i 50 cm dłuższy niż powinien. Mamy póki co ściany parteru i lada chwila wylewać będą strop. Okazało się, że geodeta zrobił błędy w 2 miejscach, a wszyscy tak mu zawierzyli, że dopiero mój mąż zauważył dzisiaj. Oto efekt: powierzchnia zwiększy się o jakieś 20m kw. Pytanie co dalej? Od kogo mam dochodzić roszczeń i czy to w ogóle jest możliwe? Bo prawda jest taka, że bierzemy kredyt i bank liczy koszty na 3000/m kwadratowy powierzchni- co przy 20 metrach daje 60tys :x

Podobnej bzdury dawno nie czytałem.

Geodeta może się pomylić. Jednak pomiędzy wytyczeniem budynku przez geodetę, a wymurowaniem ścian parteru jest cały szereg czynności, które należy wykonać zgodnie z projektem (wykonanie ław i ścian fundamentowych, wymurowanie ścian parteru).

Nie mogę uwierzyć, że na tych etapach nikt nie sprawdził zgodności stanu wykonanego z projektem.

Za dużo dziwnych przypadków dzieje się na Twojej budowie :( :

http://forum.muratordom.pl/plan-zagospodarowania-przestrzennego-a-projekt,t128681.htm

Wtedy zawinił architekt, a teraz geodeta ?

Nie obrażaj mnie skoro nie masz racji!!!I to nie są żadne bzdury tylko prawda. Niestety zaczęło się od początku pechowo wyborem projektu z nieodpowiednim ułożeniem kalenicy do drogi- kalenica była niezgodna z planem zagospodarowania i został projekt zaadoptowany i zatwierdzony przez architekta. Skończyło się na zmianie projektu "Dom w tymianku" na APS 119. A teraz okazało się,że geodeta się pomylił- oczywiście było to sprawdzane i z jego mapką się zgadzała budowa. Jak widać po liście nierzetelnych firm -różne rzezcy się zdarzają( chociaż w tym przypadku to nie było na pewno celowe tylko pomyłkowe-dla nas już to nic nie zmienia, bo powierzchnia zwiększyła się o 20 m kw.)

Jeżeli nie masz nic mądrego do powiedzenia to proszę nie wypowiadaj się w ogóle po to tylko aby obrażać ludzi. Szukam porady osób, a nie takich pseudowypowiedzi.

Dzisiaj dowiedziałam się, że geodeci są ponoć ubezpieczeni i można od ich ubezpieczalni dochodzić rozczeń-tylko w przyszłym tygodniu czeka nas decyzja kredytowa i boję się , że jak taka rzecz wypłynie teraz to mogą nam wstrzymać tę decyzję lub nie dać kredytu.

Co myślicie? Miał ktoś podobne doświadczenia?

witam

ja rowniez mam problem z geodeta.

Otoz geodeta wyznaczyl granice mojej dzialki na ktorych wybudowalem mur oporowy.teraz mam na glowie sasiadow ktorzy twierdza ze wkroczylem na ich teren i sprawe w sadzie. Czy ktos mial podobna sytuacje? jak z tego wybrnac?

Nie wiem jak to jest w innych firmach geodezyjnych. Miałem przyjemność trochę popracować w jednej, choć krótko, to może (a nawet na pewno) nie mam pełnej wiedzy w tym temacie. Przechodząc do rzeczy. Przy wytyczaniu budynków klienci oprócz oczywiście faktury otrzymywali szkic budynku z długościami ścian - i tyle. Ciężko w tym wypadku udowodnić geodecie winę, skoro rysunek tak naprawdę oderwany jest od rzeczywistości.

Natomiast przy innych pomiarach sprawa jest prosta. Łatwo udowodnić mu winę. Na przykład przy wyznaczaniu granic, podziałach, wznowieniach punktów itp. Prace te rejestrowane są w powiatowych ośrodkach dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej i z każdej z tych prac geodeta sporządza operaty, które później "zostają" w tych że ośrodkach. A co najważniejsze, operaty te zawierają informacje o współrzędnych punktów granicznych (poza innymi). Zatem błąd w terenie można na podstawie takiego operatu łatwo sprawdzić.

Boje się tylko ruszać tę sprawę przed decyzją kredytową i przelaniem pierwszej transzy, bo jak się nie dogadamy polubownie i sprawa przyjmie szerszy obrót to pewnie zahaczy o bank i wtedy może się okazać wg banku, że skoro wzrosła powierzchnia o 20 m kw to ich wycena budowy domu też wzrośnie...Kurcze nie wiem co robić...wszystkie prace już są poplanowne, za 6 tyg miał wejść cieśla.... A najgorsze jest to, że teraz się zmieni konstrukcja dachu: byliśmy u dekarza i powiedział, że albo podnosimy górę o około 50cm i wydłużamy krokwie albo zmieniamy kąt nachylenia dachu. Sama nie wiem-chyba lepiej zmienić kąt, bo jak się okaże że taki podniesiony starci wizualnie tzn. zmienią się całkiem proporcje... :x

Nie obrażaj mnie skoro nie masz racji!!!I to nie są żadne bzdury tylko prawda. Niestety zaczęło się od początku pechowo wyborem projektu z nieodpowiednim ułożeniem kalenicy do drogi- kalenica była niezgodna z planem zagospodarowania i został projekt zaadoptowany i zatwierdzony przez architekta. Skończyło się na zmianie projektu "Dom w tymianku" na APS 119. A teraz okazało się,że geodeta się pomylił- oczywiście było to sprawdzane i z jego mapką się zgadzała budowa. Jak widać po liście nierzetelnych firm -różne rzezcy się zdarzają( chociaż w tym przypadku to nie było na pewno celowe tylko pomyłkowe-dla nas już to nic nie zmienia, bo powierzchnia zwiększyła się o 20 m kw.)

Jeżeli nie masz nic mądrego do powiedzenia to proszę nie wypowiadaj się w ogóle po to tylko aby obrażać ludzi. Szukam porady osób, a nie takich pseudowypowiedzi.

Nie wiem czym Ciebie obraziłem. Co na Twojej budowie robi kierownik budowy ?

To do jego obowiązków należy odebranie wytyczenia budynku przez geodetów (Ty nie musisz sie na tym znać, on powinien). Jakim sposobem takich błędów nikt nie wychwycił przy wykonywaniu ław fundamentowych i ścian parteru ? To także Twoim zdaniem Ciebie obraża ?

Chyba się nie rozumiemy...jeśli masz pisać kąśliwe uwagi i komentarze, które nic nie wnoszą to może sobie daruj....Najpierw na mnie naskoczyłeś, że wypisuję bzdury a ja mam to może traktować jako miła wypowiedź??? Weź sobie może przeczytaj 3 razy zanim napiszesz komuś, że napisał bzdury i zanim będziesz sugerował jakie to dziwadła od początku dzieją się na mojej budowie. Otóż jak widać ludzie( w tym architekci i geodeci) nie są nieomylni...

Zrozum, że nie jest to (tylko) wina geodety. Te paliki mógł przesunąć praktycznie każdy. Nawet jeżeli to on spieprzył robotę nic mu nie udowodnisz. Za to kierownik budowy dał ciała na całej linii. Był w ogóle na budowie? A wykonawcy mieli tak wyszukany sprzęt jak miarka popularnie zwana metrem?

Dziwne masz te wymiary ścian: jedne 30cm, inne 25cm nie za cienkie? A tak wynikałoby z błędu który rzekomo zrobił geodeta (60, 50cm). Coś więc nie tak z tym błędem.

Piszesz "A tu teraz wszystko pójdzie jak łańcuszek:zabraknie materiału na ściany , więcej wydamy na dach itp..." Jak to możliwe że postawiłaś fundamenty, ściany i nie zauważyłaś że poszło ci więcej materiału??????? Ba powiedziałbym nawet, jak to możliwe że ci nie zabrakło?

Co masz za ekipę, która murując nie sprawdza wymiarów???? 60cm to nie 2cm!! To widać! Miarki nie mają??

Mógłbym jak Henio napisać; gdzie był twój kierownik budowy?, ale wiem że czasami bywają figurantami, tyle że wtedy sama musisz pilnować....

Ale jak wolisz wolną amerykankę, hmm... twój wybór.

Coś na pociechę.

Bankiem się nie przejmuj, nie mierzą budynku, opierają się na projekcie. Masz zaakceptowany kosztorys i najwyższej troszku kasy będziesz musiała wydać swojej na większy metraż.

Z odbiorem może być nieco gorzej, bo samowolnie zwiększasz wymiary i kubaturę budynku czego ci robić nie wolno! (i nieważne kto temu zawinił). Choć przy odbiorze to co miasto to obyczaj - różnie to traktują.

Żeby być w zgodzie z prawem powinnaś wystąpić z projektem zamiennym.

PS nie wiem jak skończyła sie sprawa z twoim architektem i starym projektem. Ale w tamtym przypadku miałaś rację. Architekt podpisuje oświadczenie że zaprojektował dom (tak tak w myśl prawa to on jest projektantem) zgodnie z mpzp. Jeśli starostwo go odrzuciło z powodu niezgodności z planem masz prawo mieć do niego pretensje i żądać odszkodowania.