Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak skuć strop monolityczny

mychol12

Recommended Posts

Musze skuc strop wylany z betonu ,zazbrojonu :(

Oststnio sie kapłem ze wykonwca wylał taki balkonik nad schodami .O długości 120cm i szerokości 80 cm .Cały czas wydawało mi sie ze tak jest w projekcie ale niestety nie jest :(Oczywiscie pytał czy balkonik ma byc i mu przytaknołem :(Teraz musze to skuć ..jak sie do tego zabrac ?Czy moze wogole lepiej tego nie ruszac?

Czy pręty zbrojenia na tym" balkoniku" są tylko na dole płyty jak na zdjęciu?

Jeśli tak to bardo radził bym skuć.

Balkony zbrojone tylko na dole płyty i nie podparte mają czasem miły zwyczaj składania się pod obciążeniem.

Obciążenie narożnika tego balkonu może spowodować jego złamanie.

Jeśli zbrojenie nie było podniesione przed wylanie to to typowy błąd nieoświeconych budowlańców.

Myślę, że funkcjonalnie może to być ciekawe, zwłaszcza po wspomnianym zaokrągleniu, balustrady nie było by aż tak dużo a z czasem powierzchnia domu zaczyna się kurczyć i przydają się wszelkie zakamarki.

Jeśli masz to tak samo za zbrojone jak balkony i kierownik za to ręczy to bym zostawił.

Jeśli chcesz skuć to trzeba podstęplować i podciąć przy ścianie dużym fleksem.

znajomy fahoffiec tak uzbroił balkon wiszący, po rozstęplowaniu złożył się jak most zwodzony

Majster mówił zeby bardzo bardzo cieżkich zeczy raczej tam nie stawiac

co to za majster, który wie że fuszerkę odstawia, a i tak dalej robi? jesteś pewiem że nie masz więcej takich kwiatków na budowie?

znajomy fahoffiec tak uzbroił balkon wiszący, po rozstęplowaniu złożył się jak most zwodzony

co to za majster, który wie że fuszerkę odstawia, a i tak dalej robi? jesteś pewiem że nie masz więcej takich kwiatków na budowie?

On to mówił zanim to wykonali .Tak jak pisałem miało to byc pod kwiatka,jakąs komode .Myślałem ze tak jest w projekcie .A jak sie zorientowałem ze nie ma (jest ale mniejszy )wiec chce skuć to co widac na zdjeciach i stąd ten temat ...

On to mówił zanim to wykonali .Tak jak pisałem miało to byc pod kwiatka,jakąs komode .Myślałem ze tak jest w projekcie .A jak sie zorientowałem ze nie ma (jest ale mniejszy )wiec chce skuć to co widac na zdjeciach i stąd ten temat ...

Jak nie było w projekcie to skąd wiedział jakie zbrojenie?

W projekcie stropem była terivia .Została przeprojektowana przez kierownika budowy który posiada uprawnienia konstruktorskie .

No cóż temat zamknięty usówam balkonik bo mi sie nie podoba .

Jestem bardzo wdzieczny za pomoc i wszelkie sugestie .Jeszcze zapytam kierownika budowy co o tym sadzi .On w koncu odbierał zbrojenie .Zdjecie było robione dzień wczesniej przed zalaniem płyty .Pamiętam ze przed zalaniem betonem dostali polecenie w którym mijscu jeszcze wzmocnic zbrojenie być moze balkonik został dozbrojony .

Zreszta juz nie wazne i tak go usunę ...Bedę kuć to sie okaze :)

Pozdrawiam