gosia100 03.10.2008 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Dziekuje wszystkim za opinie. I.W. - wiem o tym ale niestety za pozno i zdazylam sie pogodzic. Do Mapan: Troche nadziei dalo mi to co napisales - z tym dostaniem sie wody pod folie (chodzolo nam to po glowach ale myslalam ze to bzdury).Napisz prosze czy znasz taki przypadek u kogos? Dodam ze w wylewkach bylo baaardzo duzo wody a "chudziaka" zrobili nam z gruchy i jest to mocny beton a wiec i szczelniejszy. Moze ta woda tam jest uwieziona. Do Talbot: Faktycznie z wietrzeniem robimy chyba blad - okna otwarte caly czas.A cyklicznosc pozwoli na nasycenie powietrza wilgocia. Tylko wiesz, to i tak mi sie zdaje malo skuteczne w stosunku do tego osuszacza a i on przez miesiac przeciez nie pomogl. Do Brzoza:Wylewki robione w betoniarce. Wyjasnij prosze co masz na mysli z tym przedawkowaniem cementu? Do Frupper:Moze pamietasz po ilu miesiacach zeszlo w koncu do tych 2%?U mnie na poddaszu na srodku i w naslonecznionym dosc miejscu wyszlo 2,9%!A tak poza tym to parkieciarz nie przejmowal sie i dal Ci gwarancje czy sam zaryzykowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 03.10.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Warstwy byly nastepujace: 1.) chudziak ( tak naprawde mocniejszy beton z gruchy)duzo nierownosci i przyznam ze nie wiem czy przed folia wyrownali-raczej nie 2.) rozprowadzona instalacja CO 3.) 1 raz folia 4.) 2 warstwy twardego styropianu po 5 cm. (W pierwszej warstwie naciecia na rury ale nie wszedzie dopilnowalismy). 5.) 6cm wylewki tradycyjnej, bardzo rzadkiej. Nie bylo nas przy tym ale moj tata opowiadal ze byla jak woda. Posadzka wyszla jesli chodzi o twardosc ok. Posadzka na poddaszu zachowuje sie podobnie - 2,9%. W listopadzie minie rok. Zdjeciami nie dysponuje bo (cholera!) pojechalismy sobie w tym czasie na wakacje zostawiajac budowe tacie. Bede wdzieczna za jakies wskazowkipozdrawiam witamwg Twojego opisu potwierdziły się moje obawy 1-brak izolacji od wilgoci kapilarnej z gruntu powoduje ciągłe podsiąkanie jest to ewidentny przykład ,że folia w budownictwie nie może być traktowana jako izolacja2- wilgotność jastrychu nie zmniejszy sie poniżej 3 % a to nie pozwala na położenie parkietu jest to też odpowiedż dla wielu sceptyków wykonania dobrej izolacji przeciw ilgociowej dla których magiczne sliowo FOLIA to antidotum na wilgoć wiele ray na tym forum podnosiłem ten problem ,wielu skorzystalo z moich rad lecz mam swiadomość że nie do wszyskich dociera ten argument koronnym argumentem jest to że na fundamencie a pod pierwszym bloczkiem nawet najmniej douczony murarz zastosuje jakąkolwiek izolację i nie będzie to zwykła folia a powierzchnie pod jastrychem na gruncie lub w pomieszczeniach piwnicznych traktuje sie lekceważąco oto link do podobnego tematu abym się nie powtarzał http://forum.muratordom.pl/folia-czy-papa-na-chudziaku,t124334.htm?highlight=janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 03.10.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Jak wcześniej napisałem to był rok czasu, a stolarz, który robił podłogę sam pomierzył wilgotność i kiedy wyszło 2% (oprócz narozników gdzie było 3% szczególnie po N stronie) zdecydował robić i dał gwarancję , ale pod warunkiem ogrzewania do końca sezonu i utrzymania wilgotności względnej powietrza w pomieszczeniach poniżej 50%. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 04.10.2008 00:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Do Janzar Czytalam kiedys Twoje zalecenia ale niestety bylo juz za pozno.Czy mozesz jeszcze doradzic mi jak sprawe ratowac? 1.) Czy biezesz pod uwage mozliwosc ze w czasie lania wylewek woda dostala sie miedzy folie a chudziaka i teraz nie ma jak odparowac? 2.) Jesli by zdecydowac sie na rozwalenie posadzek to do unikniecia jest zepsucie CO? 3.) A co z obszarami na ktorych juz mam gres?Nie stac nas zeby to zniszczyc. Czy dalo by sie to odizolowac od nowej wylewki badz suchego jastrychu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 04.10.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 witam wg Twojego opisu potwierdziły się moje obawy Na poddaszu też podciąga kapilarnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.10.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 z tym podciąganiem kapilarnym na parterze też coś nie teges... mam dość wysoki poziom wód gruntowych jakieś 1-1,5m ppg. fundament zasypany mam w całości piaskiem tj 1,2m piachu pod chudziakiem musiałem w jednym miejscu kiedyś rozkuć chudziak i myślałem że będzie pod nim wilgotny piasek a on był suchy. czyli skąd to podciąganie? być może u gosi100 jest inaczej ale ja bym stawiał na tą wodę gdzieś pod folią przy chudziaku tym bardziej że folia poszła na rurki - gdzieś się na pewno przerwała i woda tam sobie wpłynęła i teraz tam siedzi w postaci wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 04.10.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Na poddaszu też podciąga kapilarnie? w odpowiedzi na poddaszu nie ma podciągania kapilarnego wilgoci jest to przypadek jastrychu na gruncie lub w piwnicy czy jeszcze chcesz coś wiedzieć czy pożartować pozdrawiam JZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 04.10.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Jak właściwie grzejecie pomieszczenia, gosia100 ? Te rurki CO poprowadzone pod wylewką nie nagrzewają jej w żadnym stopniu ?Czy są miejsca, gdzie te posadzki wydają sie bardziej suche ?Czy tę wilgoć widać gołym okiem (plamy), czy tylko przyrządy ją wykazują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Na poddaszu też podciąga kapilarnie? w odpowiedzi na poddaszu nie ma podciągania kapilarnego wilgoci jest to przypadek jastrychu na gruncie lub w piwnicy czy jeszcze chcesz coś wiedzieć czy pożartować pozdrawiam JZ ... Gdyby chodzilo o sam parter to wiadomo - pierwsza mysl zla izolacja. Jednak na pietrze jest to samo a sciany nie podciagaja bo sa i na dole i gorze zupelnie suche!... ja równiez uważam, ze nie jest to wina folii Do Brzoza: Wylewki robione w betoniarce. Wyjasnij prosze co masz na mysli z tym przedawkowaniem cementu? ... moze posłuze sie przykładem: na pewnej budowie przywieziono cement luzem - cementowozem nie było silosu na cement wiec wdmuchnieto cement do jednego pomieszczenia po wyrobieniu cementu - pomieszczenia nie szło dosuszyc "czuło sie" tam wieczna wilgoc p.s. moim zdaniem odpuśc sobie parkiet - połóż terkote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 04.10.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Jakbym miał skuwać wylewki po to aby móc położyć parkiet to zdecydowanie bym z niego zrezygnował. A może pomazać je folią w płynie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 04.10.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 A może nieszczelności w rurkach z wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 05.10.2008 02:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Witam Was Do Pierwek: Jesli chodzi o grunt to mamy super przepuszczalny piach. Chociaz z postow Janzara wynika ze to nie ma znaczenia bo wilgoc jest w kazdym gruncie. Jednak faktycznie problem dotyczy rowniez poddasza. Z tym wplynieciem wody pod folie to moze jest to jakis trop - jestes juz 2 osoba ktora o tym wspomina. Tylko zakladajac ze na pietrze rowniez sie to powtorzylo to przeciez schlo by przez strop w dol.A tak poza tym zastanawiam sie dlaczego nie slychac o takich przypadkach u innych. Jesli ludzie chudziak smaruja dysperbitem i lub daja pape to woda ktora sie tam przedostanie powinna tak samo byc uwieziona. A jednak wylewki dosychaja. FAkt ze wiekszosc juz robi z miksokreta duzo suchsze. Do Hes Wylewki wygladaja na calkowicie suche. Widac nawet spekania od podsychania. Zadnych plam, zagrzybienia. Sa drobne wachniecia wilgotnosci miejscami ale nie maja logicznego uzasadnienia typu rury pod spodem albo rogi pomieszczen.Przewody prowadzone sa pod 2 warstwami styropianu i w otulinach izolujacych termicznie. Do Brzoza Dalej nie do konca zrozumialam ale skonsultuje rano sprawe z mezem. Do I.W. Juz sie powoli nawet pogodzilam z gresem na podlodze.Jest jeden maly problem - mam kupione 90m parkietu a do tego prawie cala chemie! A sprzedawca delikatnie mowiac nie bardzo ma ochote przyjac towar z powrotem mimo ze kupilam bo jego parkieciaz za pierwszym razem uznal ze mamy 2%. Jak sie pozniej okazalo wstalo mu juz kilka podlog bo mial zepsuta cmk-e. Ale to inna historia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.10.2008 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 OK, moze inaczej jastrych z odpowiednia dawką cementu przypomina porowaty pumeks /łatwiej mu wyschnąc, większa infiltracja powietrza/beton zrobiony na mokro z dużą ilością wody i duża dawką cementu przypomina lity kamień /wymaga intensywnego wietrzenia/w przypadku kiedy mieszkasz w okolicy wilgotnej, w poblizu las - wilggotność posadzki jest uzupełniana na bieząco co do przedwczesnych zakupów współczuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 05.10.2008 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Do Brzoza Dzieki za wyjasnienia. Juz rozumiem. Faktycznie posadzka jest bardzo twarda czyli tego cementu musialo byc duzo. W momencie lania jak pisalam byla super zadka. Jesli to jest przyczyna to myslisz ze w koncu kiedys wyschnie czy zawsze bedzie naciagac z powietrza? Z tym naciaganiem to kierownik okreslal ze posadzki moga naciagac z powietrza ale tylko ok 0,2%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.10.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Gosia, mysle tak jesli wygrzejesz posadzki i ułozysz parkiet i zaraz zamieszkasz - będzie OKjesli wygrzejesz ułozysz posadzki i dom pozostanie niezamieszakły, niewietrzony i nieogrzewany - moze byc nie OK ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 05.10.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Jest sposób na wysuszenie stary jak świat: nagrzać, ale nie powietrzelecz wylewki, z jednoczesną wentylacją. Skoro nie pomoglo otwieranie okien w czasie parnego lata, to wyjściem jest zastosowanie dmuchaw- nagrzewnic(elektrycznych lub na olej opałowy) skierowanych NA wylewki. Grzać nadmuchem. I wentylować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.10.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 ja mam takie pytanie trochę off topic - ile kosztuje robocizna tych wylewek z betoniarki? mi robili 2 tygodnie temu z miksokreta i za robociznę zapłaciłem 12zł/m2 wylewek na 308m2 poszło 40t piachu i 4 palety cementu - w garażu jest dość gruba warstwa jastrychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 08.10.2008 01:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam Co do dmuchaw to i to przerabialam przez miesiac. 5 dmuchaw na 90m i jeden osuszacz. I nie dalo wiele. Za to finansowo porazka. Jestem jeszcze ciekawa Waszej opini na temat stosowania barier zywicznych pod parkiet. Podobno dziala to na ok 3 lata a potem moze wilgoc wylezdz na sciany.(takiego zdania byl kiedys Janzar). Moze cos slyszeliscie o tym? Do PierwekNie pamietam ile to z metra wychodzilo. Wydaje mi sie jednak ze drozej niz u ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts