Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gruntowanie ścian , kilka pytań

lukasz123

Recommended Posts

Witam mam kilka pytań niezbednych do podjecia kilku decyzji dot. gruntowania ścian

1. ściany wytynkowane maszynowo gipsem wg. mnie bardzo równe

2. czy malowac gruntem np śniezka grunt i po malowaniu robić drobne poprawki akryl putzem tzw. "mleczko" tam gdzie to oczywiście potrzebne( podobno po malowaniu lepiej widac nierówności)

3. czy zrobic na odwrót najpierw "mleczko" pózniej śniezka grunt

Proszę o rady i opinie , pozdrawiam

Słyszałem o tej drugiej metodzie, ale jakoś nie jestem przekonany co do niej. I jeszcze zależy jakie poprawki robisz. Ja zawsze po wyrównaniu gładzi oczyszczam ją z pyłu i wtedy jak widać jakieś niedociągnięcia to je od razu poprawiam. Tak szczerze, rzadko jakieś są. Dopiero później gruncik. Jak maluje na równą ścianę i widzę jakieś drobne ubytki, od razu wyrównuję acryl putzem finish i po wyschnięciu i wygładzeniu dopiero farba gruntująca.

Ale zainteresowaliście mnie tym drugim sposobem i nie omieszkam spróbować przy następnej robocie.

Według mnie powinieneś spękaną warstwę usunąć. Jak u siebie odnawiałem, miałem podobną sytuację, tylko na ścianach i wszystko co można było i dało się zerwałem i wyrównałem acryl putzem, poprzednio malując impregnatem. Generalnie unigruntu, impregnatów używasz pod gładź, a na gładź - farbę podkładową.

• 2 weeks później...
A jak to jest w przypadku tynków CW i sufitów regipsowych? Czym to najlepiej zagruntować i ile razy (polecano mi coś, co się zwie Unigrunt)? Dodam, że na tynkach pojawiła mi się pajenczynka spękań. Mam to jakoś specjalnie usuwać, czy zagruntowanie i dwukrotne malowanie załatwi temat?

Lepiej jest usunąć taką warstwę i nałożyć nową. Jak pęka, tzn, że te fragmenty były źle nałożone i pękanie może postępować dalej. A co do gruntów jest ich od groma, ja nie mam swojego faworyta..

dasio napisał:

Według mnie powinieneś spękaną warstwę usunąć. Jak u siebie odnawiałem, miałem podobną sytuację, tylko na ścianach i wszystko co można było i dało się zerwałem i wyrównałem acryl putzem, poprzednio malując impregnatem. Generalnie unigruntu, impregnatów używasz pod gładź, a na gładź - farbę podkładową.

Dokładnie.