lukasz123 01.10.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Witam mam kilka pytań niezbednych do podjecia kilku decyzji dot. gruntowania ścian 1. ściany wytynkowane maszynowo gipsem wg. mnie bardzo równe2. czy malowac gruntem np śniezka grunt i po malowaniu robić drobne poprawki akryl putzem tzw. "mleczko" tam gdzie to oczywiście potrzebne( podobno po malowaniu lepiej widac nierówności)3. czy zrobic na odwrót najpierw "mleczko" pózniej śniezka grunt Proszę o rady i opinie , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 01.10.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Najpierw poprawki a potem pomaluj gruntem. Też mam tynki gipsowe i zastosowałem "Grunt Śnieżki". Polecam. Farba docelowa Dulux - 5 rok bez uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 02.10.2008 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 dzięki, też myślę tak jak Ty ze najpierw należy zrobić poprawki , a później malować gruntem .natomiast malarz twierdzi ze najpierw malowanie gruntem potem poprawki , czy to ma jakieś znaczenie , nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 02.10.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Witam,Ja najpierw malowałem gruntem-też śnieżka a pózniej poprawki. Po gruncie o wiele lepiej widać wszelkie ubytki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 02.10.2008 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 czyli wynika z tego ze 2 metody sa dobre , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 02.10.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Słyszałem o tej drugiej metodzie, ale jakoś nie jestem przekonany co do niej. I jeszcze zależy jakie poprawki robisz. Ja zawsze po wyrównaniu gładzi oczyszczam ją z pyłu i wtedy jak widać jakieś niedociągnięcia to je od razu poprawiam. Tak szczerze, rzadko jakieś są. Dopiero później gruncik. Jak maluje na równą ścianę i widzę jakieś drobne ubytki, od razu wyrównuję acryl putzem finish i po wyschnięciu i wygładzeniu dopiero farba gruntująca. Ale zainteresowaliście mnie tym drugim sposobem i nie omieszkam spróbować przy następnej robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biceps 02.10.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 A jak to jest w przypadku tynków CW i sufitów regipsowych? Czym to najlepiej zagruntować i ile razy (polecano mi coś, co się zwie Unigrunt)? Dodam, że na tynkach pojawiła mi się pajenczynka spękań. Mam to jakoś specjalnie usuwać, czy zagruntowanie i dwukrotne malowanie załatwi temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dasio 03.10.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Według mnie powinieneś spękaną warstwę usunąć. Jak u siebie odnawiałem, miałem podobną sytuację, tylko na ścianach i wszystko co można było i dało się zerwałem i wyrównałem acryl putzem, poprzednio malując impregnatem. Generalnie unigruntu, impregnatów używasz pod gładź, a na gładź - farbę podkładową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 14.10.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 A jak to jest w przypadku tynków CW i sufitów regipsowych? Czym to najlepiej zagruntować i ile razy (polecano mi coś, co się zwie Unigrunt)? Dodam, że na tynkach pojawiła mi się pajenczynka spękań. Mam to jakoś specjalnie usuwać, czy zagruntowanie i dwukrotne malowanie załatwi temat? Lepiej jest usunąć taką warstwę i nałożyć nową. Jak pęka, tzn, że te fragmenty były źle nałożone i pękanie może postępować dalej. A co do gruntów jest ich od groma, ja nie mam swojego faworyta.. dasio napisał: Według mnie powinieneś spękaną warstwę usunąć. Jak u siebie odnawiałem, miałem podobną sytuację, tylko na ścianach i wszystko co można było i dało się zerwałem i wyrównałem acryl putzem, poprzednio malując impregnatem. Generalnie unigruntu, impregnatów używasz pod gładź, a na gładź - farbę podkładową. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts