Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYTANIE DO MIRKA LEWANDOWSKIEGO.

ela216

Recommended Posts

Bardzo przejęłam się Twoim trawnikiem.Napiszę co ja bym zrobiła na Twoim miejscu, trochę doświadczenia mam w zakładaniu trawnika. Najlepszy sposób na stan Twojego trawnika to robótki ręczne, ale jeżeli jest tych chwaściorów za dużo to faktycznie robota dla głupiego. Jako że teraz nie pora na opryski, zostawiłabym to do wiosny /chyba przy tej pogodzie chwasty nie będą za dużo rosnąć i nie zagłuszą zbytnio trawy/. Na wiosnę jak tylko się pokażą na tyle żeby opryski je chwyciły spryskałabym na dwuliścienne. Placki ziemi po chwastach dosiałabym trawy.Najważniejsze żeby nasadzenia miały się zdrowo, a trawa szybko wyrośnie. Ot i moja rada :-?

bardzo Ci dziękuję jaki, że się przejęłeś, bo mi on normalnie sen z powiek zdejmował (teraz juz mniej,juz sie pogodziłam)

postaram się podziałac ręcznie, ale teraz się szybko robi ciemno, wiec w tygodniu marne szanse, zostaja weekendy i to nie wszytskie, bo niektóre pracuję..

jak nie dam rady z nimi, to zrobię tak jak mówisz... pewnie i tak dosiewania bym nie uniknęła...

nie wiem gdzie popełnilismy błąd.. włozylismy sporo sił i dużo czasu by przygotować teren na wysianie trawy, na zdjęciach z wątku o trawnikach widac jak było tuz przed wysianiem...

no ale coż :) siły natury bywaja trudne do opanowania

:)

dziękuję Ci jeszcze raz bardzo za pomoc :)

pozdrawiam :)

Błędu nie popełniliście w żadnej mierze, tak czasami się zdarza. Chwast najczęściej a ściślej nasiona zostały przyniesione wraz z nawiezioną ziemią lub z okolicznych chwaściorów, mniej z nasionami samej trawy co zdarza się ale nie sądzę. Gdy trawa się zakorzeni, chwasty już nie będą miały takiej łatwej sposobności zadomowienia się Samo koszenie daje duże efekty. W ostateczności pozostają opryski, ta że nie ma sytuacji bez wyjścia. Podlewanie,koszenie i zasilanie a trawka nam się odwdzięczy. Znam trawniki w których wyrosły zielska jednoliścienne no i tutaj nie ma rady trawnik trzeba urządzać od nowa.Z tej całej zabawy będziesz jedną z osób która będzie radziła na forum innym co i jak z tym trawnikiem

zaraz jak tylko przyjechałam z pracy, przebrałam się i poszlam na ogród. Próbowałam wyrywac te chwasciory, jest dosyc mokro więc w miarę wychodzą, ale niestey sporo trawy z nimi wyrywam :( niektóre korzenie sa bardzo rozprzestrzeniony i wyrywa się wokól na jakieś 3 cm trawa :( żal mi jej :( poza tym uzbierałam całe wiaderko tych chwastów, a z trawnika prawie ich nie ubyło :( jest ich na prawde dużo, miejscami wiecej chwastów niz trawki :(

mam nawet starane, na uciążliwe chwasty na trawniku, dwuliścienne, ale nie wiem, czy teraz tego uzyć czy na wiosne jednak lepiej...

w weekend musimy (przynajmniej miejscami ja skosić bo jest już dużawa... ale te chwasty to odłoze chyba na wiosne (nie wiem jak to wytrzymam :D)

teraz juz chyba nie ma sensu...

no może masz rację, że te doświadczenia mnie nieźle przeszkola i będę potem próbowała ratowac innych z opresji :) oby się wszytsko udało :)

pozdrawiam i dziękuję za bardzo mi potrzebne wsparcie :)

pozdrawiam :)