Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ubezpieczyć dom czy podpisać umowę z firmą ochroniarską ??

Gość Przezorny

Wybieram:  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybieram:

• zatrudnienie firmy ochroniarskiej

Recommended Posts

za dobre ubezpieczenie zapłacisz 500zł za rok. Jak nie masz w domu obrazów itp. na rekompensatę starczy, a to dużo taniej niż firma ochroniarska. Ja mam dodatkowo psa, czujki ruchu z halogenami na około domu i laram. Do wszystkich na około się już włamywali, mnie omijali. Klamki na taras mam z zamkiem i okna te antywłamaniowe, ale ciekawi mnie jak oni przez otwór 10mm otwierają klamki - też o tym słyszałem ??? A ha b.ważne - pies śpi z tobą w domu, na zewnątrz go mogą łatwo uśpić choć raban wcześniej powinien podnieść.

1. Zwierze w domu (które zostaje pod nieobecność) wyklucza czujki ruchu w domu, a tylko złodzie dzieł sztuki na filmach mają na nie patenty.

2. Z Ochroną różnie bywa, znajomy ma monitoring domku letniskowego, co sam odczuł i sąsiedzi (czasem zapomni się kodu albo o alarmie :wink: ) ochrona jest w 5 minut.

Lokalni złodziejaszkowie odczuwają najpierw "przymus bezpośredni" co działa na nich lepiej prewencyjnie niz wizyta na komisariacie później.

3. Ochrona ma za zadanie najpierw zabezpieczyć miejsce włamania i wezwać Policję. Z ochroną sklepów różnie bywa. Znajomy, który zna kilku ochroniaży z połódnia polski opowiada o ciekawym motywie. Pod sklep podjeżdża skaradziny maluch, gość wysiada i pakuje cegłę w okno i odjeżdża. Przyjeżdża ochrona i jak nie ma Polcji w pobliżu "zabezpiecza" zawartość sklepu przeładowując ją do innego samochodu a potem wzywają Policję. Dzięki bogu ta ekipa co tak robiła już ma wikt i opierunek na koszt państwa.

3. W mieście stołecznym pan prowadził sklep. przyszli do niego z Agencji Ochrony i zaproponowalimonitoring. Sklep mały, więc by nanich nie zarobił. Podziękował za propozycje.

W nocy "stłukła mu się witryna" a Agencja ponowiła propozycję.

Po czwartej witrynie zamknął sklep.

4. Ubezpieczenie nie zaszkodzi a pomoże, oblicz jak często nie ma cię w domu i sprawdź, czy były wezwania do chronionych sąsiadów i kiedy się zjawili. To pomoże podjąć decyzję

Gość Przezorny

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie informacje.

Mam na oku jedną firmę: SOLID. Prosiłbym o jakieś informacje na jej temat gdyż ostatnio słyszałem od znajomego że ta firma ma kontakty z różnego rodzaju grupami przestępczymi i trudno jest się później od niej uwolnić, czyli zrezygnować z ich usług.

Problem tutaj jest też taki, że ta firma nic nie gwarantuje poza tym że przyjadą. W umowie którą już czytałem jest wyraźnie napisane że nie jest to umowa ubezpieczenia i abonentom nie należą się żadne roszczenia w stosunku do firmy w przypadku kradzieży.

Kosztuje to 100 + Vat za miesiąc plus jednorazowy wydatek w wysokości 500 zł za nadajnik. Płaci się również za fałszywe alarmy z tym że jeden w miesiącu jest wliczony w abonament. Wygląda to w ten sposób że oni tylko zadzwonią do mnie i zapytają czy to przypadkiem mnie się coś niechcący nie włączyło i potem jadą na miejsce i zabezpieczają teren. I TYLE...

No chyba że znacie jakieś inne firmy działające w obrębie górnego śląska i zagłębia które są godne polecenia, to bardzo bym prosił o informacje.

Dziękuję

• 3 weeks później...

Wlasnie zastanawiam sie nad firma monitorujaca...

To co proponuje _ZBYCH_ i Gosc jest ok. To najlepsze rozwiazanie. Od strony zabezpieczenia i niezaleznosci. Ale jedno z gorszych pod wzgledem finansowym. Jak wezmiemy sobie niezaleznego alarmiarza to policzy nas za domek o 9 pomieszczeniach chronionych ok. 4000 pln. Monitoring w np. CMA, to miesiecznie 57 pln, a wykupienie dodatkowo ochrony via CMA to koszt 150 pln. Czyli razem miesiecznie placimy 207 pln. netto. Co daje jakies 255 brutto. Czyli conajmniej 100 pln miesiecznie wiecej niz zdecydowanie sie na jedno "gorsze zlo", jakim jest Solid i inne agencje ochrony.

Ostatnio okradli "sasiada" zza lasu. Wyniesli mu niezamontowana jeszcze wanne, grzejniki. Wszystko profesjonalnie odkrecone. Zero szkód (nie liczac skradzionych przedmiotów). Kradzież poprzedzalo kilka wizyt 'akwizytorow' z jednej z agencji ochrony...

Ja tam nie bede ryzykowal. Tyle, ze sam zrobie sobie instalacje...

Pozdrawiam

Jay

Jayer, to nie do końca tak jest z tymi opłatami. Np. CMA ma do wyboru kilka agencji ochrony z którymi współpracują. Ja wybieram, którą chcę, podpisuję 2 umowy z CMA i z agencją, ale płacę jeden abonament, a oni się rozliczają między sobą. Na tyle co rozmawiałam ze znajomymi to cena jest taka sama z usługą CMA jak i bezposrednio z agencją.

Jeszcze nic nie płaciłam, bo od zeszłego tygodnia zaczęli nas monitorować. Ale miesięcznie ma to być 150 zł brutto, za cały monitoring, w tym dwa alarmy próbne. Wybraliśmy Juwentusa, mamy do nich przekonanie bo aktualnie chronią nasze osiedle w W-wie i wspólpracują z CMA. Natomiast cała instalacja wykonana przez CMA, z czujkami, centralą i jakimiś innymi bajerami na których sie nie znam (to domena mojej drugiej połowy) kosztowała nas ok. 5 kPLn. Podobno jest lepiej jeśli centrum monitoringu to jedni, a siła fizyczna drudzy i okazauje się, że wcale nie jest drożej, bo jeślibysmy mieli podpisaną umowę tylko z Juwentusem, to cenowo wyszłoby tak samo.

Solid-nie.

współpracowałam z nimi służbowo (monitoring w firmie plus patrole) i mam doświadczenia. Nie polecam.

Nie dość, że zwykle sie dużo spóżniali (robiliśmy testy i były wezwania), to jeszce kultura ich ludzi pozostawia wiele do życzenia.

Np. kiedyś podjeżdając na planowy patrol (nie wezwanie pilne) rozwalili nam trwałe elementy podjazdu.

Na wezwanie prawie nigdy nie byli na czas. A jak byli, to interwencja na tyle prymitywna, ze tylko wzbudzali większa agresję i było zagrożenie dla ludzi.

NIE, NIE, NIE!

• 2 weeks później...

Dopiero wchodzę w temat zabezpieczenia domku alarmem i mam pytanko czym się rózni monitoring od patroli/ochrony fizycznej...?

Obawiam się kradzieży raczej ze strony miejscowych, no i w naszej wiosce nikt nie ma alarmu - więc bylibyśmy pierwszy, i czy to bardziej by ich nie kusiło..?

Dopiero wchodzę w temat zabezpieczenia domku alarmem i mam pytanko czym się rózni monitoring od patroli/ochrony fizycznej...?

Obawiam się kradzieży raczej ze strony miejscowych, no i w naszej wiosce nikt nie ma alarmu - więc bylibyśmy pierwszy, i czy to bardziej by ich nie kusiło..?

Ivo Przeciwnie, alarm nie kusi, a odstrasza. Kusi nowy dom w okolicy, więc jeśli nie zamontujesz alarmu, to wcześniej, czy później przyjdą nieproszeni goście :(

Monitoring, to odbieranie sygnałów z nadajników umieszczonych w chronionych obiektach. Czysta elektronika. Operator stacji monitorowania, po otrzymaniu sygnału alarmowego z chronionego obiektu, wysyła na miejsce patrol interwencyjny, czyli radiowóz z agentami ochrony 8) .