Nefer 01.10.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Dostałam przed chwilą telefon.W piątek pojawi sie na mojej budowie kontrola (??) czy zachowane są warunki zabezpieczeń przeciwpożarowych na budowie.Pan powiedzieł mi jedynie, że potrzebna jest gaśnica.Swoimi kanałami dowiedziałam się,że to ma być gaśnica typu ABC max. 4 kg.Z przepisów wynika : Masa środka gaśniczego wymagana dla jednostki powierzchni obiektu, wskazana w § 28 ust.3, została zwiększona. Niezależnie od wielkości gaśnicy, każde 2 kg lub 3 dm3 tego środka powinny przypadać (z wyjątkiem oddzielnie wskazanych przypadków szczególnych): na 100 m2 strefy pożarowej w budynku, niechronionej stałym urządzeniem gaśniczym: ZL I, ZL II, ZL III, ZL V, produkcyjnej i magazynowej o gęstości obciążenia ogniowego ponad 500MJ/m2, zawierające pomieszczenie zagrożone wybuchem;na 300m2 innej strefy pożarowej, z wyjątkiem ZL IV. Maksymalna odległość od gaśnicy nie powinna przy tym przekraczać 30 m. Pytanie : czy potrzebuję jeszcze coś oprócz gaśnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 01.10.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Pytanie : czy potrzebuję jeszcze coś oprócz gaśnicy ? Nic. Do trwałego uszkodzenia uprzejmego sąsiada, wystarczy 4 kilowa gaśnica Fajnie ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 01.10.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Pytanie : czy potrzebuję jeszcze coś oprócz gaśnicy ? Kocyk i instrukcja, w zestawie np. tutaj: http://www.ebhp.pl/katalog2.html?kaId=1395 Gaśnica może być pusta a kocyk dziurawy ale bez instrukcji ppoż nie odbiorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.10.2008 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Ale to nie jest odbiór domu , bo do tego daaaleko.To kontrola placu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 01.10.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Ale to nie jest odbiór domu , bo do tego daaaleko. To kontrola placu budowy. Jak tylko plac budowy to pryszczyk. Projektant - powinien uwzględnić wymagania w zakresie ochrony przeciwpożarowej przy zagospodarowaniu i uzbrajaniu terenu. Kierbud - sporządzić lub zapewnić sporządzenie, przed rozpoczęciem budowy, planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia Inwestor - wyposażyć budynek, obiekt lub teren w sprzęt pożarniczy i ratowniczy oraz środki gaśnicze, zapewnić bezpieczeństwo i możliwość ewakuacji, przygotować budynek, obiekt lub teren do prowadzenia akcji ratowniczej, zaznajomić pracowników z przepisami przeciwpożarowymi, ustalić sposoby postępowania na wypadek powstania pożaru, klęski żywiołowej lub innego miejscowego zagrożenia Ponadto wydzielić strefy zagrożenia pożarowego i dzielić składowane materiały według stopnia palności itp. itd. Wiecej tutaj: Zabezpieczenie przeciwpożarowe placów budowy Oczywiście o czymś takim jak hydranty, punkty sprzętu pożarniczego czy miejsca palenia tytoniu wspominać nie trzeba P.S. Gaśnicy można użyć do chłodzenia wódki lub szampana na koniec kontroli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 01.10.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 a tak dla siebie to zadbaj żeby zadne przewody od sprzętu elektrycznego tudzież przedlużacze nie leżaly na ziemi - jeśli masz jeszcze jakieś prace zewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 ... Swoimi kanałami dowiedziałam się ... ... Pytanie : czy potrzebuję jeszcze coś oprócz gaśnicy ? sprubuj dotrzeć jakimiś swoimi kanałami do Planu Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia - a tam powinno byc napisane wszystko co Cię interesuje p.s. reszte czytaj na bieząco w DB ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.10.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 strasznie to mondre co piszeciepoczytajcie, warunki przy jakich powinien być sporządzony BiOZkonia z rzędem, kto udowodni, że powinien być domy jednorodzinne nie są kwalifikowane do ZL, o ile dobrze pamiętamwęc ewentualny sprzęt gaśniczy tylko w przypadku innych przepisów nie ma co panikowaćnie piereżywaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.10.2008 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Bioz grzecznie zrobiony przy występowanieu o PnB. I nie ma w nim ani słowa o zabezpieczeniu p.poż. Materiałów nie składuję żadnych, no może poza cegłą na jednej kupie. Mogę założyć, że na terenie sie nie pali :) Pracownicy zrobili i poszli - chyba byli zaznajomieni z przepisami na temat pożaru Obecnie nikogo na budowie nie ma, bo na razie będę wygrzewać chudziak i nic się nie dzieje. A sprzęt pożarniczy - no cóż - muszę kupić. Kable ...no a co z przedłużaczem do RB-tki - na niej jest alarm. Mam go zakopać czy jak ? No przecież to plac budowy ! A plan bezpieczeństwa i ochrony zdrowia to raczej jak pracuje więcej niż 20 pracowników przez 30 dni. Sorry, to nie na budowie domu jednorodzinnego :) Ale jakby co mam :) Zgodnie z zapisami Ustawy z dnia z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz.U.03.207.2016) art. 21a - w najprostszym przypadku: kiedy przewidywane roboty budowlane maja trwać dłużej niż 30 dni roboczych i jednocześnie będzie przy nich zatrudnionych co najmniej 20 pracowników "kierownik budowy jest obowiązany, w oparciu o informacje znajdujące się w projekcie budowlanym, sporządzić lub zapewnić sporządzenie, przed rozpoczęciem budowy, planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, (.)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.10.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 weź stare szminki, pomaluj nimi łopatę, powieś obok piachu do betoniarki pewnie będzie aż nadto (pod warunkiem, że są czerwone ) przeczytaj co ten nieszczęśnik napisał w bioz, swoją drogą powinno być i graficznie niemniej nadinterpretacja z tym bioz i wymogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.10.2008 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 weź stare szminki, pomaluj nimi łopatę, powieś obok piachu do betoniarki pewnie będzie aż nadto (pod warunkiem, że są czerwone ) przeczytaj co ten nieszczęśnik napisał w bioz, swoją drogą powinno być i graficznie niemniej nadinterpretacja z tym bioz i wymogamiNie ma ani słowa o zabezpieczeniu p.poż.Właśnie wpadło mi do głowy, żeby poprzyczepiać strzałki "wyjście ewakuacyjne" :):) Byle nie przez fixa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 01.10.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 A drogie te zabezpieczenia som??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 01.10.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Ja pierdziu O co loto No przecież to budowa domu jednorodzinnego, a nie hotelu. Poza tym, to z tego co sie orientuję faktycznie musi być powyżej 20 pracowników i plan bezpieczeństwa robi kier - bud i składa do Inspektora Nadzoru w momencie składania oświadczenia o przejęciu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 02.10.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Chyba już ich tyłki bolą od siedzenia więc idą w teren. Na takiej budowie to mogą se sprawdzić czy na tablicy informacyjnej masz wpisany nr 998 chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.10.2008 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Spokojnie, spokojnie - alarm odwołany - sprawa się rypła - to jeden z forumowiczów z fantazją zrobił mi taki żart telefoniczno-budowlany:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 02.10.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Nooo !! Uff !! Ale o szminkach było dobre ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts