Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompy ciepła inaczej

Recommended Posts

A czy przy wypływającej ze źródla wody w ilości 35m3 na godzinę, w temperaturze stałej 9st.C jest sens zawracać sobie głowę? Źródło zasila stawo pojemności około 1000m3. Jest praktyczna możliwość pobierać jej w okolicy źródła. Czyli w temperaturze 9st. C?

Witam. Teraz piszę pod zmieniony nickiem.

Jeżeli masz pewność, że woda nie zamarza i płynie ze źródła z taką prędkością jaką piszesz to nie musisz martwić się o zamarzanie. Jednak ciągle obstawałbym przy użyciu rury zamiast pobierania wody bezpośrednio gdyż nie będzie problemu z filtrami itd.

A czy przy wypływającej ze źródla wody w ilości 35m3 na godzinę, w temperaturze stałej 9st.C jest sens zawracać sobie głowę? Źródło zasila stawo pojemności około 1000m3. Jest praktyczna możliwość pobierać jej w okolicy źródła. Czyli w temperaturze 9st. C?

Witam. Teraz piszę pod zmieniony nickiem.

Jeżeli masz pewność, że woda nie zamarza i płynie ze źródła z taką prędkością jaką piszesz to nie musisz martwić się o zamarzanie. Jednak ciągle obstawałbym przy użyciu rury zamiast pobierania wody bezpośrednio gdyż nie będzie problemu z filtrami itd.

Można to różnie wykonać. Na forum Elektrody jest opisana instalacja z wymiennikiem zrobionym z ... zamrażarek sklepowych. Całość pracyje grawitacyjnie :) :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110203-120.html#2239027

Z tak wydajnego źródła można spokojnie "wyciągnąć" kilkanaście kW mocy chłodniczej.

Napisz coś więcej na temat potrzebnej mocy grzewczej pompy ciepła.

Witam serdecznie,

Co do instalacji pompy z zamkniętym źródłem w wodzie, czyli rurami kolektora w stawie to na pewno dobry pomysł. Sam instalowałem 2000m w rzece o powolnym nurcie tego lata. Zainstalowana pompa ma moc grzewczą 46kW. Na pewno warto. Jest troche zabawy ale jak się ma małą i zgrabną łudkę to powinno być łatwo :) Należy pamiętać o tym że jest to ingerencja w środowisko naturalne więc dobrze by było rozawarzyć użycie odpowiedniego antyfreez'u który jak nastąpi wyciek nie skazi środowiska i nie narazi Cię na związane z tym koszty.

Także polecane jest stosowanie rur kolektora o większym przekroju ścian (3.7mm) czyli raczej nie polecał bym PN8 a co najmniej PN12.5.

Co do systemu otwartego - użycie wody bezpośrednio ze stawu. To może się to okazać jeszcze lepszym rozwiązaniem niż nawet system zamknięty, należy jednak pamiętać o :

- Na 1 kW mocy pompy w przybliżeniu 220 L (Delta t =4C) a wzór kolega już napisał powyżej

- Należy zastosować oczywiście wymiennik żeby nie pompować zanieczyszczonej wody ze stawu przez pompę ciepła

- zastosować 2 pompy w połączeniu równoległym pomiędzy stawem a wymiennikiem, w razie awarii jednej z nich

- zastosowanie odpowiednich filtrów w zależności od jakości wody, filtyr najlepiej jak by były samoczyszczące, najlepiej kaskada kilku fitrów filtrujących coraz to mniejszcze cząsteczki

- nie wiem jak jest w Polsce i czy nie musisz zdobyć pozwolenia od lokalnych władz na ingerencję w środowisko, sszczegówlnie jak masz zamknięty system i mały staw to możesz zchłodzić wodę do temperatury, która będzie miała wpływ na lokalne wodne organizmy

Co do mnie to ja obecnie pracuje w firmie w UK która instaluje, produkuję i sprzedaję PC :)

Pozdrawiam,

W UK- izolowanie domów? Nigdy nie spotkałem. Bo nie wiem czy kolega słyszał jako instalator, że skuteczną izolacją termiczną , wentylacją z odzyskiem ciepła i instalacją kranów na sensor też można obniżyć koszty eksploatacji 4 czy wiecej razy.

A w dyskusji chodzi o to, co jest tańsze, lepsze , zdrowsze, mniej awaryjne, bardziej komfortowe,--- dobra izolacja , wentylacja z odzyskiem, i termy tam gdzie krany, czy centralna pompa z cyrkulacją i namiastka izolacji.