Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wełna mineralna czy styropian

Gość magda k

Recommended Posts

Ja wybrałem styropian do ściany trójwarstwowej, ale teraz wybrałbym wełnę. Jest trwalsza, niepalna a ta gadka z zamoknięciem w ścianie trójwarstwowej jest raczej przesadzona. Styropian niby samogasnący, ale widziela przy tym od groma szkodliwych substancji. I trwałść jest mniejsza.

Jak ktos powiedział, ocieplic dom styropianem to jak założyć sobie na głowe worek foliowy. A wiec dlaczego wszyscy tak robią - bo styropian jest o wiele tańszy niż specjalna wełna do ocieplania budynków. W budynku ocieplonym styropianem czuje sie wilgoc i to nie jest mit. pozdrawiam

Ludzie mówią różne rzeczy. Czy wierzysz we wszystko co usłyszysz? Takie porównanie jest o tyle idiotyczne, że nawet przez ściany ocieplone wełną albo niczym nie ocieplone wymiana powietrza nie występuje.

Styropian jest: tańszy, ma większy opór cieplny, jest lżejszy od wełny i lepiej trzyma się muru.

Wełna jest niepalna i ma lepszy marketing.

Temat "rzeka". Zacznij od przeszukania forum i zadaj bardziej konkretne pytanie.

HenoK, Wybacz, ale z Twojej wypowiedzi najbardziej interesujący był fragment:

"...zadaj bardziej konkretne pytanie..."

Te odsyłacze nikomu i niczemu nie służą, pasują raczej do początkującego forumowicza, który chce za wszelką cenę zabłysnąć sprawiając wrażenie, że o forum wie wszystko (ja zachowywałem się tak samo, gdy startowałem :-? ). Cenię Cię za fachowe i bardzo pożyteczne wypowiedzi, ale równocześnie hołduję zasadzie:

Nie chcesz pomóc- nie odzywaj się,

Chcesz pomóc to odpowiedz, a nie odsyłaj do diabła...

Bez urazy! :wink:

Pozdrawiam

Grzegorz

Czy naprawdę wełna ma mniejszy opór cieplny? Przykładowo Polterm Max ma lambda=0.034 a styropian FS15 lambda=0.036. Żeby uzyskać taki wynik jak ma wełna trzebaby zastosować FS20 lub jeszcze twardszy - a ten już kosztuje fortunę. Podobnie koszty zakupu wełny i styropianu są już bardzo zbliżone. Tani styropian to już przeszłość.

Czy naprawdę wełna ma mniejszy opór cieplny? Przykładowo Polterm Max ma lambda=0.034 a styropian FS15 lambda=0.036. Żeby uzyskać taki wynik jak ma wełna trzebaby zastosować FS20 lub jeszcze twardszy - a ten już kosztuje fortunę. Podobnie koszty zakupu wełny i styropianu są już bardzo zbliżone. Tani styropian to już przeszłość.

Miałem na myśli ocieplanie metodą lekko mokrą. W tej metodzie styropian ciągle jest i tańszy i cieplejszy (przykładowo Fasoterm NF lambda 0,4). Do innych metod izolacji wełna jest i lepsza i tańsza.

Na wiosnę styropian będzie dużo tańszy.

HenoK, Wybacz, ale z Twojej wypowiedzi najbardziej interesujący był fragment:

"...zadaj bardziej konkretne pytanie..."

Te odsyłacze nikomu i niczemu nie służą, pasują raczej do początkującego forumowicza, który chce za wszelką cenę zabłysnąć sprawiając wrażenie, że o forum wie wszystko (ja zachowywałem się tak samo, gdy startowałem :-? ). Cenię Cię za fachowe i bardzo pożyteczne wypowiedzi, ale równocześnie hołduję zasadzie:

Nie chcesz pomóc- nie odzywaj się,

Chcesz pomóc to odpowiedz, a nie odsyłaj do diabła...

Bez urazy! :wink:

Pozdrawiam

Grzegorz

Przeczytaj może jeszcze raz zadane przez magdę pytanie :

Temat postu : wełna mineralna czy styropian Zastanawiam się nad wyborem ocieplenia. Opiszcie mi swoje doświadczenia.

i porównaj je z moją odpowiedzią.

magda nie napisała nawet co zamierza ocieplać : ściany, stropodach, poddasze użytkowe, fundamenty, posadzkę na gruncie ?

Zastanów się, czy wiele dałaby jej np. odpowiedź : w x budynkach, które budowałem zastosowałem do ocieplenia wełnę mineralną, a w y budynkach styropian.

Może akurat nie w tym przypadku, ale często wyciągam wątki, na które nikt nie odpowiedział właśnie z powodu nieprecyzyjnie zadanego pytania. Wtedy podobna jak w przypadku magdy odpowiedź zazwyczaj powoduje sprecyzowanie zapytania. Brak reakcji ze strony pytającego świadczy o tym, że albo ten problem już rozwiązał, albo był on dla niego mało istotny i nie pofatygował się poszukać dodatkowych informacji.

Grzegorzu, jeżeli masz nadal wątpliwości co do moich intencji zajrzyj np. do wątków :

Problem ze ścianką szczytową z OSB ,

Stary dom z czerwonej cegły - trochę się mi sypie ,

przepis na beton ,

JAKA ZAPRAWA ??? ,

Wyłączenie pieca na noc ,

termometr zaokienny ,

zagęszczenie gruntu - wskaźniki ,

Działka na wykopaliskach archeologicznych ,

Jak wybudować pomieszczenie gospodarcze zgodnie z PrawemBud. .

I jeszcze jedno pytanie. Większość tych wątków przez kilka dni czekała na jakąkolwiek odpowiedź. Dlaczego na nie nie odpowiedziałeś. Masz przecież już spore doświadczenie - wybudowałeś dom.

Przepraszam za dłużyznę i za odejście od tematu.

"...I jeszcze jedno pytanie. Większość tych wątków przez kilka dni czekała na jakąkolwiek odpowiedź. Dlaczego na nie nie odpowiedziałeś. Masz przecież już spore doświadczenie - wybudowałeś dom..."

Rzeczywiście, dom w stanie surowym otwartym praktycznie już stoi. Ale tu Cię Heńku chyba trochę zdziwię- czym dłużej buduję tym wydaje mi się że moja wiedza na temat budowania jest coraz mniejsza! Paranoja? Nie, po prostu nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, a pojawiające się coraz to nowe problemy do rozwiązania uświadamiają mi jak mało wiem o budowaniu! Buduję swój pierwszy dom w obranej przeze mnie jednej z wielu istniejących technologii nie ustrzegając się błędów, dlatego wiem, że moje rady mogą mieć charakter czysto subiektywny i tendencyjny, mogą dotyczyć jedynie tego "...jak ja to zrobiłem u siebie...", a nie tego "...jak to należy poprawnie zrobić...". Dlatego wielu z nas bardzo liczy i ufa poradom fachowców z branży. A HenoK na pewno do takich należy!!! 8)

Ale wracając do sprawy: Naprawdę przykro jest znaleźć na zadane na forum pytanie odpowiedź w stylu "...nie truj, nie przynudzaj, poszukaj na forum, to już było...". O wiele lepiej, jeżeli odpowiedź brzmi "...zadaj bardziej konkretne pytanie..." 8)

Pozdrawiam

Grzegorz

Gość magda k

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi, pytania nie sprecyzowałam dokładnie bo tak intensywnie myślę o tym problemie, że wydaje mi się , iż wszyscy dookoła mnie mają ten sam problem i rozumieją mnie bez słów. Chodzi mi o ocieplanie ścian nośnych domu. jak już wspomniałam ciągle waham się i codziennie zmieniam decyzję i powoli dochodzę do wniosku, że lepiej jest nic nie wiedzieć bo od nadmiaru wiedzy tylko głowa boli. a ja przeczytałam już wiele opinii, wysłuchałam wielu osób i oczywiście każdy ma inne zdanie.

Skłaniam się bardziej ku wełnie, ale nie ukrywam, że styropian jest tańszy, a kwestia finnasowa jest u mnie dosyć istotna (ale bez przesady). Tak więc wełna i chyba w ścianie trójwarstwowej z betonu kom. ciekawe kto wpłynie na zmianę mojej decyzji, bo jak wiadomo kobieta zmienną jest.

Pozdrawiam

Tak więc wełna i chyba w ścianie trójwarstwowej z betonu kom. ciekawe kto wpłynie na zmianę mojej decyzji, bo jak wiadomo kobieta zmienną jest.

Pozdrawiam

może ja ... :wink:

o ile ściana dostanie "punktu rosy" to wełnie się wykropli ... a mokra wełna to żadna izolacja

poza tym wełna ma tendencje do osuwania się ...i po zamoczeniu i pod własnym ciezarem ...

że jest droższa to juz wiesz ...

i co teraz zrobisz Magda ? :)

pozdro

sku ...