Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd w garażu

bud07

Recommended Posts

witam.

Mam następujące pytanie:

posiadam garaż blaszak. Chciałbym przyłączyć do niego energię el. 230V.

Do rozpatrzenia są 2 warianty

A:

Przeciągnąć kabel z bud. gosp. mojej cioci do garażu. Założyć u siebie licznik i płacić Jej za zużyty prąd na podstawie licznika.

zalety- jest bliżej wady- wiecie gdzie się najlepiej wychodzi z rodziną :D

B:

Pociągnąć linię z bloku w którym mieszkam od licznika do garażu

zalety- prąd z własnego licznika, wady: odległość

Jak się ma prawo do takiego rozwiązania?

Kto może wykonać taką linię?

Cała działka na której znajdują cię budynki należy do wspólnoty mieszkaniowej.

Jaki byłby koszt (formalności +materiały?

odległości:

Wariant A:20m

Wariant B:60m

Przypuszczam, że gruntu do którego masz tytuł prawny jest tyle co pod garażem.

Czyli - budowa jakiejkolwiek instalacji (a tym jest przyłacze - nawet napowietrzne) wymaga uzyskanie zgody własciciela gruntu w którym/nad którym ta instalacja przebiega.

Już samo to czyni Twoje pomysły niezgodnymi z prawem.

Rada - co prawda to kosztuje ale zrób podłączenie garażu zgodne z zasadami. Wystąp w tej sprawie do ZE.

Przypuszczam, że gruntu do którego masz tytuł prawny jest tyle co pod garażem.

Czyli - budowa jakiejkolwiek instalacji (a tym jest przyłacze - nawet napowietrzne) wymaga uzyskanie zgody własciciela gruntu w którym/nad którym ta instalacja przebiega.

Już samo to czyni Twoje pomysły niezgodnymi z prawem.

Rada - co prawda to kosztuje ale zrób podłączenie garażu zgodne z zasadami. Wystąp w tej sprawie do ZE.

Tytuł prawny do nieruchomości ma Wspólnota Mieszkaniowa.

Ale - budując garaż też musiałem mieć oświadczenie o dysponowaniu nieruchomością na cele budowlane.

W tym celu (za wskazaniem Zarządu spółdzielni) zebrałem podpisy od całej WM - czyli wszystkich mieszkańców - 100% zgody.

Czyli jeżeli w tym przypadku nie było problemów, to czy taka lista podpisów nie wystarczy w ZE jako prawo do dysponowania nieruchomością?

A tak na marginesie - to kosztuje, czyli ile? :-?

Tytuł prawny do nieruchomości ma Wspólnota Mieszkaniowa.

Ale - budując garaż też musiałem mieć oświadczenie o dysponowaniu nieruchomością na cele budowlane.

W tym celu (za wskazaniem Zarządu spółdzielni) zebrałem podpisy od całej WM - czyli wszystkich mieszkańców - 100% zgody.

Czyli jeżeli w tym przypadku nie było problemów, to czy taka lista podpisów nie wystarczy w ZE jako prawo do dysponowania nieruchomością?

I takie oświadzczenie musisz mieć również do uzyskania zgody na wykonanie przyłączenia zgodnie z PB (pozwolenie budowlane).