Gość 27.03.2002 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Jestem na etapie budowania scian w domu z poddaszem uzytkowym. W projekcie mam strop FERT czyli ceramiczny. Fachowcy twierdza, ze lepiej lany - betonowy. Dodam, ze buduje z porothermu, sciany zewnetrzne 44 P+W. Prosze o porady - co za, a co przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 27.03.2002 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Monolityczny na pewno solidniejszy, ale za to bardziej pracochłonne wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 27.03.2002 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Ja też buduje z Porothermu 44 i właśnie sie szykuje do wylawania płyty stropowej ale tak mam w projekcie i myślę że jest to dobre rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.03.2002 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Witam. Co do tego, który jest mocniejszy to wcale niebyłbym taki pewien.Co innego płyta, a co innego konstrukcja przestrzenna z trójkątów.Weż kartke papieru, chwyc jedna ręką i zobacz co stanie sie z drugim końcem jesli kartka jest w płaszczyźnie poziomej.A teraz złóż ta kartkę w rurke o przekroju trójkatnym...Analogia jest pełna.Przepraszam za słownictwo, a może wypowie się jakiś konstruktor? Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 28.03.2002 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Sebastian. Zrób rurki o przekroju trójkątnym i połącz je ze sobą twodząc płaszczyznę o powierzchni kartki papieru i teraz je porównój bo dopiero w ten sposób uzyskujesz analogię. Monolit to atom, a nie układanka z klocków.P.S. Powstał podlaski "oddział" klubu budującego - zajrzyjpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.03.2002 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Witam. Pozwolę sobie się z Toba nie zgodzić. W takim układzie powinniśmy zrobić siatkę z papierowych rurek i przestrzenną konstrukcję belkową z dwóch warstw papierowych rurek, połączonych papierowymi "rurkowymi trójkątami" Możemy zrobic eksperyment i jestem pewien, że konstrukcja przestrzenna, nawet zrobiona z cieńszych rurek będzie wielokrotnie mocniejsza. Spróbuj położyć zbrojenie monolitycznego stropu bez deskowania, zobaczysz jak sie wygnie. Zrób to samo z belkami Fert, czy Terriva, nawet po skuciu betonowych stopek. Nie ugna się. A betonu w ich przekroju pionowym jest po zalaniu 22-25 cm, a nie 10-15 jak w monolitycznym, co tez daje znacznie lepszy rozkład sił. Niestety nie jestem konstruktorem, a bardzo chciałbym fachowe obliczenia usłyszeć? Ale chyba powoli zaczynam odbiegac od tematu... Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.03.2002 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 Dzieki za rady i wymiane doswiadczen. Pozdrowionka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 31.03.2002 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2002 Parę uwag, chyba już po czasie.- pytanie: który lepszy ? to coś na kształt: "być, albo nie być ?". Lepszy - z jakich wzgledów ?- Rzemieślnicy wolą lać płytę, bo to dla nich prostsze. Pomimo szalowania całej powierzchni, pomimo mozolnego wiązania zbrojenia. Nie muszą rozliczać położenia belek, troszczyć się, jak trafić z belką (-kami) pod ściankę. Dorzuci prętów, zagęści je - i gotowe. Cudem będzie, jeśli właściwie zazbroją naroża w stropie krzyżowo zbrojonym, ale późniejsze spękania to będzie wasze zmartwienie.- strop gęstożebrowy (Ferta, Akerman, Terriva) to same problemy. Trzeba ciężkie belki ciągnąć na górę, setki pustaków (jeśli nie tysiące, potem to precyzyjnie rozmieszczać, robić jakieś żebra rozdzielcze.- tyle, że najczęściej strop gęstożebrowy jest sztywniejszy od monolitycznego (w domkach). To nie do przecenienia, zwłaszcza jeśli będą np 12. urodziny dziecka z udziałem bachorów z sąsiedztwa. Jest też stropem cichszym. Co do wytrzymałości, to nie komentuję. Oba powinny być równorzędne, ale wszystko można spiep...No to się decydujcie. Ja na porotherm 44 P+W położyłem gęstożebrowy też Wienerbergera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja 01.04.2002 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2002 JA KUPILEM TROCHE DREWNIANYCH BELEK 14/25 I MAM STROP ZA 1200 PLN.NA TO KLADE DESKI I MAM PIEKNY STROP-BEZ TYNKOWANIA ZBROJENIA BETONU.BELKI POLOZYLEM RAZEM Z DZIATKIEM A ILE BYLO PRZY TYM ZABAWY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mery64 01.04.2002 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2002 deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja 09.04.2002 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2002 Jak sie ma rozeschnac.I co bale o przekroju 14x25 cm i to z sezonowanego drewna.To wszystko rzecz gustu.Ale z tym to kolega przegiol.Trzymajcie sie wlasciciele drewnianych domow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.daszczuk 13.09.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Ja w swoim zrobiłem lany na 14cm choć w projekcie była teriva jeśli chodzi o cenę to wydaje mi się że wyszło taniej.Deski z szalunków poszłu na deskowanie na dachu więc wszystko się wykorzystało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts