Darek1719499676 02.10.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Witam, niedawno wykonałem samodzielnie rozprowadzenie na poddaszu nieużytkowym DGP do trzech pomieszczeń. Mimo, że kominek rozpalam na maksa w anemostatach ledwo czuć nawiew letniego powietrza ! DGP (moc 450W ustawiony na 45st.C ) zainstalowalem na wyjściu rury z komina (na poddaszu) , następnie na 3-cim metrze zamontowalem filtr cząstek stałych, na kolejnym metrze czwórnik i od tego rurą do anemostatów 3 pomieszczeń . Łączna odleglość od DGP do anemostatów wynosi jakieś 7m. Przewody do DGP są przekroju 100mm. Proszę o opinię czy wszystko jest o.k? Może filtr należalo zamontować przed DGP lub w ogóle go zlikwidować coby nie tamował nawiewu? a może nawiew jest prawidlowy. Dzięki za info, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 02.10.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 podaj jeszcze jaką wydajność ma turbina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.10.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Witam.Filtr jest po to by montować go przed turbiną...Jak się go zamontuje za turbiną to cały lepki brud i kurz będzie osiadał na wirniku, rotorze i wnętrzu, aż się sp....(zepsuje).No i zrobiłeś sobie niezły opór na wyjściu z turbiny, powietrze doskonale jest zaciągane, a potem stop - opór filtra i przepływ spada do 1/3 (albo i mniej) wydajności.Czytałeś instrukcję montażu dołączoną do turbiny?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 02.10.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Mimo, że kominek rozpalam na maksa w anemostatach ledwo czuć nawiew letniego powietrza ! Podejrzewasz niesprawność DGP a może podobnie jak to było u mnie już na starcie tzn w kominku była za niska temperatura. W kominku, a dokładnie w dystrybutorze, który był nieskrępowaną kompozycją wykonawcy. Dystrybutor był na tyle duży (za duży, nieoryginalny), że z miejsca powstawania powietrza o odpowiednio wysokiej temperaturze zamienił się w pudło mieszania gorącego powietrza (pochodzącego z okolic płaszcza pieca) z powietrzem pomieszczenia (niedogrzanym, zbyt daleko opływającym palenisko). Z DGP zrobiła mi się w ten sposób przepompownia średnio ciepłego powietrza. Po powrocie do oryginalnych rozwiązań producenta kominka temperatura na anemostatach z 25-35 skoczyła bez palenia na maxa do 35-50. Dopiero teraz mam zamiar przyjrzeć się DGP. U mnie problemem jest większa długość systemu (2 do turbiny + 6 do rozdzielacza + 5/6 do anemostatów) oraz dodatkowe ocieplenie przewodów na nieogrzewanym, nieużytkowym strychu. Moje pytanie, do użytkowników DGP, brzmi: Czy płynące z anemostatu delikatnym wiaterkiem powietrze o temperaturze ok.40-45 stopni jest w stanie ogrzać pomieszczenie o powierzchni 17m2 (wys. 2,7). Teoretycznie po jednej godzinie działania turbiny Dospel 600 (510m3/h) powinienem mieć wymienione powietrze w całym budynku (136m2) ale obserwując testy (prawda, w pomieszczeniach bez drzwi wewnętrznych) napadają mnie wątpliwości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 02.10.2008 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Dzięki Forest-Natura za konkret. Turbinę kupiłem w Leroy-u a w kartonie nie było instrukcji. Błędnie wywnioskowałem ,że skoro na turbinie są wloty powietrza to jakieś paprochy się tam dostają i żeby nie dostawały się dalej do pomieszczerń należy filtr umieścić za. Cóż niewiedza kosztuje a pytanie dot. filtra należało zadać przed montażem.A propos moc turbiny to 100W a wydajnść 400 m3/h. Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.10.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 A tak spytam, bo też się nad tym wszystkim zastanawiam : powietrze do spalania pobierane jest z zewnątrz. OK. A skąd jest pobierane powietrze do DGP ? Z dystrybutora to ja wiem, ale JAK ono do niego trafia ??? Z pomieszczenia gdzie jest kominek, przez jakieś kratki ? Wyjaśni to jakiś dobry człowiek ? dzięki, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 02.10.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 A skąd jest pobierane powietrze do DGP ? Z dystrybutora to ja wiem, ale JAK ono do niego trafia ??? Z pomieszczenia, wpływa kratkami w obudowie pod piec, po jego płaszczu do dystrybutora. W moim wypadku problemem była przestrzeń przy płaszczu - zbyt duża, za mało wydajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 02.10.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Witam, niedawno wykonałem samodzielnie rozprowadzenie na poddaszu nieużytkowym DGP do trzech pomieszczeń. Mimo, że kominek rozpalam na maksa w anemostatach ledwo czuć nawiew letniego powietrza ! DGP (moc 450W ustawiony na 45st.C ) zainstalowalem na wyjściu rury z komina (na poddaszu) , następnie na 3-cim metrze zamontowalem filtr cząstek stałych, na kolejnym metrze czwórnik i od tego rurą do anemostatów 3 pomieszczeń . Łączna odleglość od DGP do anemostatów wynosi jakieś 7m. Przewody do DGP są przekroju 100mm. Proszę o opinię czy wszystko jest o.k? Może filtr należalo zamontować przed DGP lub w ogóle go zlikwidować coby nie tamował nawiewu? a może nawiew jest prawidlowy. Dzięki za info, pozdrawiam. Niestety nie wiem dokladnie jak masz rozprowadzone powietrze ale obawiam sie ze zmiana miejsca filtra nie wiele wniesie do tematu. Aby dobrze działał system DGP waznym parametrem turbiny nie tylko jest wydajnosc ale tez spreż jaki moze wytworzyc. Potrzebne to jest do pokonania oporów w przewodach DGP(filtry,zakrety,anemostat itd.) Wszystkim co chca sobie mniej wiecej policzyc co i jak proponuje sciagniecie pliku ze strony Darco. Samo liczenie nie zajmuje duzo czasu a mozna uniknac kilku bledów. http://www.darco.com.pl/download/pdf/katalogi/Podrecznik%20DGP.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannnb 03.10.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witam!Dołączę do tematu i zapytam - na jakiej wysokości powinny znajdować się nawiewy rozprowadzonego powietrza z kominka za pomocą turbiny??? Mam zrobione anemostaty w sufitach i chyba jest to złe rozwiązanie. Czy jest teraz sens budowania kanałów do podłogi i montowanie w nich kratek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 03.10.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 No i zrobiłeś sobie niezły opór na wyjściu z turbiny, powietrze doskonale jest zaciągane, a potem stop - opór filtra i przepływ spada do 1/3 (albo i mniej) wydajności. To nie do końca jest tak. Jeśli jest opór to spadek wydajności mamy na całym układzie a nie tylko za wentylatorem. Filtr przed czy za wentylatorem nie wpłynie na spadek ciśnienia bo będzie on dokładnie taki sam. Natomiast generalnie filtry powinno się montować przez turbiną po to aby ją chronić przez różnego rodzaju syfem. Moim zdaniem turbina jest za słaba tzn. nie ma odpowiedniego sprężu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 04.10.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 No i zrobiłeś sobie niezły opór na wyjściu z turbiny, powietrze doskonale jest zaciągane, a potem stop - opór filtra i przepływ spada do 1/3 (albo i mniej) wydajności. To nie do końca jest tak. Jeśli jest opór to spadek wydajności mamy na całym układzie a nie tylko za wentylatorem. Filtr przed czy za wentylatorem nie wpłynie na spadek ciśnienia bo będzie on dokładnie taki sam. Natomiast generalnie filtry powinno się montować przez turbiną po to aby ją chronić przez różnego rodzaju syfem. Moim zdaniem turbina jest za słaba tzn. nie ma odpowiedniego sprężu. Nie tak. Filtr za turbiną moze działac jako przegroda i ciśnienie przed nim moze być znacznie większe niż za nim. W skrajnym przypadku może szlag trafić turbinę albo zostanie rozszczelniona rura między turbiną a filtrem na połączeniu z któryms z tych urządzeń. Oczywiście brudny filtr przed turbiną moze działac podobnie, jednak konsekwencje będa mniejsze - moze jednak prowadzić do zaciskania rury między filtrem a turbiną. Z tego samego powodu nie montujemy przewodów elastycznych przed pompami wodnymi a dopiero za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannnb 14.10.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Podbijam temat Witam!Dołączę do tematu i zapytam - na jakiej wysokości powinny znajdować się nawiewy rozprowadzonego powietrza z kominka za pomocą turbiny??? Mam zrobione anemostaty w sufitach i chyba jest to złe rozwiązanie. Czy jest teraz sens budowania kanałów do podłogi i montowanie w nich kratek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 03.12.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Podepne sie do temetu z nastepującym pytaniem: Jaki jest sposób na wyciszenie przeplywajacego powietrza przez rury??Jak wyciszyc odgłosy pzenoszone przez rury tz jak jestem w jednym pokoju i powiem cos przy kratce to słychac w drugim. Nie moze jakos głosno ale..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts