Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewno+PCV marki Twinson

Recommended Posts

• 6 months później...

U mnie beda balkony z desek kompozytowych. widziałem kilka tarasów zbudowanych z tego materiału i naprawde wyglada to ok. Dla mnie najwazniejsza cecha takiego tarasu jest bezobsługowosc. NIestety nie ma na tyle wolnego czasu zeby latac co jakis czas z pedlem i konserwowac deski. A jak juz mam wolny czas to wole go wykorzystac w inny sposób.

Wstepnie zdecydowałem sie na Twinsona wersje Tarrace +. Niesty bedzie dostepna dopiero w maju :(. Zobaczymy jak to wyjdzie cenowo za m2. Jak bedzie drogo to jest jescze kilka firm produkujacych takie deski taniej od twinsona.

Marcin, a z czego robisz konstrukcję pod taras? Mi zostało sporo więźby dachowej, oczywiście nieheblowanej 7x15cm i zastanawiam się, czy twinson nie przeżyje kilkukrotnie tej konstrukcji :-)

Sporo osób na forum idzie w wersję budżetową kładąc sosnę lub modrzew. Myślałeś o czymś takim?

A co z drewnem egzotycznym, np. bangkirai?

Konstrukcje pod balkony mam zrobiona z legarów chyba 16x16. Mysle ze wytrzymaja pare lat :D

Sosny i modrzewia nie chce bo nie mam czasu bawic sie w koncerwacje. Potrzebuje czegos bezobsługowego. Drewno egzotyczne wychodzi cenoweo podobnie do ceny deski kompozytowej i dalej to jest drewno. Do tego dochodzi prostota montazu i estetyka (brak wkretów widocznych od gory)

Tak jak pisałme najpierw czekam na oferte cenowa od twinsona.Chce Twinsona Tarrace + ale nie wiem jak wyjdzie cenowo. Napewno bede miał deske kompozytowa tylko jeszcze nie wiem jakiej firmy.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Gość It****

Wstepnie zdecydowałem sie na Twinsona wersje Tarrace +. Niesty bedzie dostepna dopiero w maju :(. Zobaczymy jak to wyjdzie cenowo za m2. Jak bedzie drogo to jest jescze kilka firm produkujacych takie deski taniej od twinsona.

Witam.

Też jestem zainteresowana Twinsonem. Piszesz o innych firmach. Możesz podpowiedzieć jakich?

Jak się sprawują na tarasie - czy nie robią się rysy np. od krzeseł czy szpilek?

Sa inne firmy ale niestety teraz nie pamietam nazwy. Wpisz w googlu deska kompozytowa.Deski ułozone na balkonach od okolo tygodnia wiec ciezko mi powiedziec jak sie beda spawować. Narazie moze powiedziec tylko tyle ze wygladaja naprawde ładnie. NIe uzytkuje ich za intensywnie bo jeszcze nie mam barierek na balkonie.Kolor 504 jak sie nie myle. Układnie jest banalnie proste wiec nie trzeba placic za montaz. Kilka zdjec z montazu i jak to wyglada:

http://lh6.ggpht.com/_llDR41dV5Xk/Sj9AtuwoZ5I/AAAAAAAACQw/3BoxPI_ezZY/s912/DSCN7333.JPG

http://lh4.ggpht.com/_llDR41dV5Xk/Sj9AuL0AxUI/AAAAAAAACQ4/OrZVnbBK5Vs/s912/DSCN7335.JPG

http://lh4.ggpht.com/_llDR41dV5Xk/Sj9AuzdxPAI/AAAAAAAACRA/iYFIrGMaTcs/s912/DSCN7337.JPG

http://lh4.ggpht.com/_llDR41dV5Xk/Sj9CCCzQbEI/AAAAAAAACRU/MyyYIlm3vFc/s912/DSCN7341.JPG

Brakuje jescze listw i innych detali ale jak znajde czas to pewnie zamontuje :D

A dodam jeszcze ze kupowalem tylko deske twinsona + klipy + zakonczenia do desek. Nie kupowałem u nich wkretów nierdzewnych bo 3x taniej kupilem na allegro. Balkony wyszly mnie okolo 180zł/m2 brutto + moja robota ktora jak pisałem jest banalnie prosta. Stelazu pod deski nie potrzebowałem bo miałem juz zrobiony.

• 7 months później...

Witam!

Marcin, móglbyś napisać, jak oceniasz taras z perspektywy czasu? Jak się sprawuje? Nie pojaiły się jakieś odbarwienia lub inne niepożądane efekty działania natury? Może jakieś zdjęcia? Jak zachowuje się przy takiej pogodzie jaką mamy obecnie?

Mógłbyś napisać gdzie kupowałeś? NA wiosnę będę musiał wymienić pokrycie tarasu z egzotyka i bardzo poważnie zastanawiam się nad twinsonem właśnie...

Jak narazie sprawuje sie bardzo dobrze. Jeden balkon jest narazie pod sniegiem ale drugi ktory jest zadaszony wygląda tak jak zaraz po montażu. Brak odbarwien ,pekniec itd. Ja narazie jestem zadowolony. W lecie tylko powstawała taka smuga na lini gdzie balkon jest schowany pod dachem a czescia nie osłanięta. Ale to było spowodowane syfem jaki spada z deszczem. Wystarczylo jednak tylko spłukac taras i tyle.

Na drugim balkonie ktory nie jest osłoniety brak takiego efektu. Brudzi sie równomiernie.

Jak interesuje cie jeakis konkretny szczegół to pisz.

Wystarczy przegladnac kilka postów wyżej :wink:

A dodam jeszcze ze kupowalem tylko deske twinsona + klipy + zakonczenia do desek. Nie kupowałem u nich wkretów nierdzewnych bo 3x taniej kupilem na allegro. Balkony wyszly mnie okolo 180zł/m2 brutto + moja robota ktora jak pisałem jest banalnie prosta. Stelazu pod deski nie potrzebowałem bo miałem juz zrobiony.

Tak było rok temu :wink:

• 1 month później...
Twinson może się wydawać drogi ale ta inwestycja zwróci się w przyszłości. To jest kompozyt a nie lite drewno. Ma to swoje zalety, a najważniejszą z nich jest "bezobsługowość". Żadnego malowania, impregnowania, odśnieżania. Deska potrafi sporo wytrzymać. Nie będzie też barwiła betonu swoimi sokami jak deska lita.

• 2 weeks później...