stoklos 02.10.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Witam Wszystkich mam takie pytanie: co najpierw zamontować, kominek (ew. z płaszczem wodnym) czy piec c.o. (ekogroszek). Dom 150 m2, parter z poddaszem użytkowym budowany w technologii termodom, wentylacja z rekuperacją. Teoretycznie ciepły dom, zastanawiam się czy w pierwszej (a może i jedynej) kolejności zamontować kominek, ale nie jestem pewien czy będzie dostatecznie ciepło. Czy ogrzewanie samym kominkiem zapewni mi ciepło i będzie tańsze od groszku? Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 02.10.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 kominek z płaszczem + kocioł na eko-groszek bez sensu , to ma sens jak jedno paliwo jest drogie i bezobsługowe , a drugie do kominka tanie , a tak to co zyskasz ? podobna cena drewna i wegla , prawie 2 x droższa instalacja .Podstawowe ogrzewnie - kociol eko-groszek Dodatkowe - kominek , ale taki zwykły ot dla estetyki . Uwierz mi palić tylko w kominku , jest to upierdliwe i po jakimś czasie się znudzi ta ciągła kotłownia w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 02.10.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Właśnie wprowadziłem się do domu w którym jest gaz i kominek. Potwierdzam to co napisał pawelrub - z samym kominkiem przez zimę możesz się niedogrzać. Jeśli chcesz mieć ciepło to rób piec C.O. na samym początku i będziesz miał 100% pewność, że będzie ciepło. Później, jak masz tyle kasy, zainstaluj sobie kominek z płaszczem wodnym - będziesz sobie wtedy eksperymentował, porównywał etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts