Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proponuje wcale nie złośliwe:P http://www.google.pl wpisz "projekt domu" znajdziesz cale mnóstwo różnych biur projektowych popatrz, pooglądaj. Przez wszystkim musisz wiedzieć jaki dom chcesz parterowy czy z poddaszem użytkowym itp.

Musisz się zastanowić co jest dla Ciebie najważniejsze, Jaka kuchnia( otwarta zamknięta) ile potrzebujesz pokoi a ile pomieszczeń gospodarczych.

A to wszystko zależy od tego ile osób będzie w nim mieszkać. Musisz pomyśleć przyszłościowo.

W tej chwili bardzo trudno Ci wskazać jakiś projekt.

A tu masz adresy biur projektowych

http://forum.muratordom.pl/adresy-www-roznych-biur-projektowych,t9462.htm

Dzieki

Przegladałem mnóstwo projektów ale nie znalazłem projektu, który w pełni spełnia moje wymagania tj. dom parterowy, z dachem dwuspadzistym, bez piwnicy, ogrzewany piecem CO, z garażem, 3 lub pokoje. Na chwile obecna moim faworytem jest projekt "Promyk" jednak mam nadzieję, ze znajdę projekt jeszcze tańszego domku.

W związku z tym proszę o pomoc forumowiczów

Nie sugeruj się kosztorysami biur projektowych, zazwyczaj się nie sprawdzają. Koszty budowy zależą od tego, czy bedziesz budować systemem gospodarczym czy zatrudnisz wykwalifikowaną firmę. Jeśli nawet zdecydujesz się na firmę to tez możesz sporo zaoszczędzić jesli sam będziesz szukał materiałów budowlanych. Ja kupowałam częśc materiałów przez internet i np. za porotherm 25 juz z transportem płaciłam po 5,87 za szt. W składach budowlanych w moim mieście najtańszą ofertę dostałam 8 zł - różnica spora. Podobnie z blachodachówką. Przepłaciłam mocno kominy, bo nie mogłam czekac tydzień na dostawę z drugiego końca Polski.

W typówkach zazwyczaj masz ogrzewanie gazowe - nie sugeruj się tym - robiac adaptację projektu można zmienić gaz na ekogroszek lub węgiel. Moim zdaniem 250 tys. to wcale nie tak mało. Ja buduję dom, którego kosztorys opiewał na kwotę prawie 400 tys. Mam zamiar zmieścić się w 280 z meblami i sprzętem AGD.

• 3 weeks później...

Witaj Pepe,

ciężko będzie znaleźć idealny projekt, ale możesz zbudować idealny dom. Poszukaj po prostu projektu zbliżonego do twoich wymagań, a następnie dostosuj go. Spójrz jeszcze na problem z innej strony, a mianowicie, może należałoby zweryfikować swoje wymagania? Podczas przeglądania projektów mogą nasunąć ci się różne wnioski (rozwiązania), do których wcześniej nie doszedłeś. Nie piszę tego żeby ci robić zamęt w głowie, lecz jest to czysta pragmatyka.

Tak na marginesie, weź pod lupę projekt GRYF z pracowni Domowe Klimaty Charkiewicza. Projekt dość świeży, dom prosty i może być tani.

Powodzenia.

Dzięki Gourmand za dobre rady. Obejrzałem projekt Gryf. Jest on trochę drogi w realizacji - szukam jak pisałem wczesniej - projektu domu z kosztorysem w wysokości do 250 000 zł. Dlatego zwracam się do wszystkich o pomoc w znalezieniu takiego projektu. Być może ktoś ma indywidualny projekt - chętnie odkupię.

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=54232&keys=1&offset=17&backcmd=Collection

Zobacz sobie ten projekt. Nie wiem ile kosztuje wybudowanie tego domku, być może koszty są na stronie- nie oglądałam dokładnie. Spełnia Twoje kryteria no a cena zależy m.in, od użytych materiałów, taniej lub drogiej ekipy, wkładu własnej pracy i standardu wykończenia. Postaram się jeszcze czegoś poszukać. Tobie też życzę udanych "łowów"