tedew 02.10.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 witam,rodzice postanowili, że podzielą działkę i podarują mi tą mniejszą połówkę - czyli 16 arów. załatwiłem podział z gminą i geodetą, teraz został już notariusz. byłem u jednego i wyliczone zostało na 1900 zł - czy taka cena jest OK ??wartość działki wpisałem 70 tyś pozdrawiam,tdw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.10.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 a) nie ma większej i mniejszej połówki b) policz sobie : http://www.nawigator.biz/kalkulator.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedew 02.10.2008 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 witam, no nie ma znaczenia czy większa połówka czy mniejsza , chodzi mi po prostu o to czy notariusz nie jest za drogi. wg. tego kalkulatora musiałbym zapłacić 2893 zł - tylko, że to oblicza od zakupu, a nie od darowizny. pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.10.2008 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Najlepsze źródło to notariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 03.10.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Najlepsze źródło to notariusz a najlepiej 3 - 4 notariuszy, poniewaz kalkulacja taksy notarialnej moze byc bardzo rozna. Kalkulatory internetowe zazwyczaj zakladaja najwyzszy poziom taksy, ktory nijak ma sie do tej wynegocjowanej w kancelarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 03.10.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 http://www.rp.pl/artykul/55763,199723_Nie_zawsze_trzeba_placic_za_notariusza.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedew 13.10.2008 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 witam,udało mi się załatwić notariusza,koszt łącznie z księgą wieczystą ok 1950 zł. Mam jednak pytanie,Na akcie mam wpisany zły NIP, czy akt jest ważny ?? Czy muszę to poprawiać ??Inne dane są OK (PESEL, NR Dowodu itp) pozdr,tdw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 13.10.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Oczywiście, że akt jest ważny. Żeby jednak nie mieć kłopotów w przyszłości (będziesz wykorzystywał akt w różnych sytuacjach) poproś notariusza o sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 05.06.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 wszystkie dane zawarte w akcie notarialny muszą być zgodne z prawdą. Jeśli dokonano błędów w dokumencie , trzeba to jak najszybciej wyprostować by uniknąć problemów w przyszłości. W momencie starania się o kredyt czy pozwolenie na budowę mogą się pojawić problemy. Jeśli chodzi o cenę aktu , tak jak przedmówcy polecałabym skonsultować się z innymi kancelariami notarialnymi. W ten sposób najłatwiej ocenić czy ta cena jest zbyt wysoka. Opłata za akt składa się elementów stałych i zmiennych, np. taksa notarialna. Ta ostatnia zależy od samego notariusza i to można spróbować negocjować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts