Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana przyłącza wodociągowego

Gość thomaskobi

Recommended Posts

Gość thomaskobi

Proszę o pomoc w rozwiazaniu takiej kwestji:

W 2003r zakład wodociagowy przyłączył na moją działkę wodę. Od 5ciu lat mam podpisaną z nimi umowe na pobór wody. W tym czasie wybudowałem tam dom w którym teraz mieszkam. Zgodnie z warunkami jakie wówczas obowiązywały urządzenie pomiarowe (wodomierz) znajduję się wewnątrz budynku w piwnicy. Długość przyłącza do budynku przekaracza 20 metrów. Po kilku latach okazało się, że woda jest kiepskiej jakości z uwagi na stan rury wykorzystanej do przyłączenia(rdzawy kolor wody). Kilka tygodni temu na własny koszt wykopałem odpowiedni rów, zakopałem nową rure PE i wyprowadziłem jej koniec pod sam wodociąg. Poinformowałem zakład wodny iż proszę o przyłączenie nowej rury do domu i ... w odpowiedzi otrzymałem nowe warunki techniczne !!! i teraz zgodnie z tym muszę wykopać jeszcze na granicy działki studzienkę wodociągową z licznikiem!!!! DLACZEGO??? Przecież ja nie przyłączam się na nowo, ja proszę o podłączenie nowej rury. Czy ktoś może mi pomóc w tej sprawie, czy muszę kopać tą studnie? A może mogę zlecić podłączenie do wodociągu jakiejś innej znającej się na rzeczy firmie? Z góry dziękuję za pomoc.

• 1 month później...
Zwróć się do wodociągów z prośbą o wymianę przyłącza. Twój poprzednik popełnił poważny błąd (to się nazywa nielegalne przyłącze). Powinien wymienić ci to Twój zakład wodociągowy. Wiadomo, że firmy takie raczej pieniążków nie mają, więc możesz się zaoferować, że zrobisz to na własny koszt. Najpierw jednak zgłoś to jako awarię i przyłącze do wymiany. Najlepiej będzie jak tam pójdziesz i porozmawiasz z kimś z działu eksploatacji lub działu technicznego. Oni na pewno powiedzą co masz robić. Pozdrawiam.

Witam:) też jestem na etapie zagadnień wodociągowych. Będziemy z mężem przebudowywać stary dom, więc chcemy wymienić też rury. Licznik jest w studzience na podwórku, z czym jest problem, bo nawet pracownica Wodociągów nie chce tam wchodzić, żeby zczytać licznik, to też chcemy przenieść licznik do domu. U nas (w Dąbrowie Górniczej) powiedzieli mi, jak byłam przepisać umowe na nowego właściciela, że jeżeli między domem a studzienką jest 25m do 30m odległości, to mogę przenieść licznik do domu. Oczywiście wszystko za zgodą i wiadomością wodociągów. Jeśli nowa rura będzie szła w miejscu starej to nieoptrzebujemy operatu geodezyjnego. Jeśli nie to musi nam geodeta zrobić plan terenu i wyznaczyć jak może iść nowe przyłącze. Na początek dali mi formularz i kazali dołączyć 2 mapki zasadnicze z Wydziału Geodezji. Zobaczymy co bedzie dalej.

• 3 weeks później...
Gość thomaskobi

Witam wszystkich dziękuję za informację. Za pośrednictwem strony www Głównego Urzędu Nadzoru Budownictwa wysłałem do nich zapytanie w mojej sprawie a oni jako GUNB przesłał moją sprawę do Ministerstwa Infrastruktury. Po kilku dłuuugich tygodniach otrzymałem odpowiedz z W-wy która stwierdza, iż w moim przypadku budynek spełnia wymagania co do tego aby wodomierz znajdował się w budynku oraz co dla mnie najważniejsze Zakład Wodociągów "NIE MA PODSTAW ŻĄDAĆ WYBUDOWANIA STUDZIENKI WODOMIERZOWEJ"

A swoją drogą, nowe przepisy nie mówią nic o odległości granicy działki od budynku, warunkiem jest bezpieczne miejsce dla wodomierza (może i powiniem być w piwnicy ) lub na parterze w specjanie wyznaczonym miejscy- jeśli się nie mylę to ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) Paragraf 116

Pozdrawiam