Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

licznik ciepła

tadwoj

Recommended Posts

Mam taką potrzebę że muszę zrobić opomiarowanie wysyłanego ciepła na drugie mieszkanie. Piec zasila 2 mieszkania i jest problem z rozliczaniem zużytej energii cieplnej. Wiem że na blokach są takie urządzenia pomiarowe i klienci płacą za zużyte GJ energii. Pytanie jest czy są takie małe liczniki za przystępną cenę.

Mam taką potrzebę że muszę zrobić opomiarowanie wysyłanego ciepła na drugie mieszkanie. Piec zasila 2 mieszkania i jest problem z rozliczaniem zużytej energii cieplnej. Wiem że na blokach są takie urządzenia pomiarowe i klienci płacą za zużyte GJ energii. Pytanie jest czy są takie małe liczniki za przystępną cenę.

To może zrobić tak jak z reguły jest w blokach, czyli podzielniki ciepła? Koszt będzie znacznie niższy niż liczników, ale i będą one mniej dokładne. Z drugiej strony będziesz ich tyle potrzebował ile jest grzejników, a licznik tylko jeden. jeśli chodzi o wielkość to na pewno znajdziesz odpowiednie. Co do ceny się nie wypowiem.

są takie małe liczniki

kosztują ok. tysiąc złotych

/niespodzianka mają tylko chyba 4 lata ważności potem wymagana legalizacja

lub nowe liczniki bo prawie tyle samo będzie kosztować legalizacja/

ale tak zastanów się

żeby rozliczyć to ciepło to musicie mieć 2 liczniki po jednym

na każde mieszkanie :o

nadto nie wiem czy istniejąca instalacja /chodzi o jej kształt/ umożliwia

założenie tych liczników, ale jak założyłeś wątek to pewnie tak....

żeby rozliczyć to ciepło to musicie mieć 2 liczniki po jednym

na każde mieszkanie

Sobie nie będę liczył, ale w drugim mieszkaniu lubią bardzo ciepło nawet 25 st.C,u mnie są termostaty nastawione tak na 20st.C i całe ciepło wali na tamto.Poza tym danie kasy na pół węgla to też nie jest rozliczanie.To tak jak ktoś mówi: słuchaj , dam ci na benzynę i zawieź mnie np. do Zakopanego, rozumiesz?

Nie wiem jaka jest jest cena GJ energii, ale chyba by się dało to przeliczyć na zużyty węgiel.

Cena za taki licznik dość wysoka , ale to by było wewnętrzne rozliczanie i nie potrzeba legalizacji.

• 5 weeks później...
Cena za taki licznik dość wysoka , ale to by było wewnętrzne rozliczanie i nie potrzeba legalizacji.
Nie musisz mieć legalizacji, ani nawet ciepłomierza, dopóki sąsiad się zgadza z rachunkiem jaki mu wystawisz. Jeżeli dojdzie do sporu, to ciepłomierz bez legalizacji nic Tobie nie da :(. Nawet w przypadku zalegalizowanego ciepłomierza pozostaje jeszcze sprawa kosztów ciepła. Jak chcesz go ustalić? Wyjściem byłoby zainstalowanie dwóch ciepłomierzy i na tej podstawie rozliczanie kosztów opału + ewentualnie obsługi kotła, ale koszty Cię zjedzą. Może jednak prościej będzie z podzielnikami ?

• 2 months później...

witam

ja tez mam ten sam problem do tej pory czyli juz prawie rok rozliczamy sie na podstawie odczytów ale z wodomierzy cieplej wody a one wskazuja co chca jak odkrece na maxa wszystkie kaloryfery to mam o ponad połowe wieksze zuzucie jak sasiad majacy tyle samo kaloryferow i takie samo mieszkanie pietro nizej mysle ze to ma znaczenie i jak wyzej to wiecej wody musi pompowac piec na 2ie pitro gdzie mieszkam

szukam jakiego sprawiedliwego rozwiazania takiego ktore pozwoliloby mi zrekompensowac dogrzewanie kominkiem bo tak place dwa razy

prosze o pomoc

witam

ja tez mam ten sam problem do tej pory czyli juz prawie rok rozliczamy sie na podstawie odczytów ale z wodomierzy cieplej wody a one wskazuja co chca jak odkrece na maxa wszystkie kaloryfery to mam o ponad połowe wieksze zuzucie jak sasiad majacy tyle samo kaloryferow i takie samo mieszkanie pietro nizej mysle ze to ma znaczenie i jak wyzej to wiecej wody musi pompowac piec na 2ie pitro gdzie mieszkam

szukam jakiego sprawiedliwego rozwiazania takiego ktore pozwoliloby mi zrekompensowac dogrzewanie kominkiem bo tak place dwa razy

prosze o pomoc

Jak zrozumiałem to masz na układzie co wodomierz? Nie rozumiem co cię tak dziwi, że jak odkręcisz zawory na grzejniku to więcej przepływa wody? Piętro tu nie ma nic do rzeczy. pompa pompuje tak samo.

Jeśli grzejesz kominkiem to zamykaj zawory na grzejnikach i to wszystko.

to mnie akurat nie dziwi ze jak odkrece to.... tylko dziwi mnie ze gdy oba mieszkania jedno na 1p a drugie na 2p maja odkrecone na max to u mnie 2p jest wieksze "zuzycie" wiecej wody przepompowała pompa, grzejnikow jest tyle samo i takie same mieszkania 94m2

mamy 1piec buderusa gazowy 1 obieg grzewczy wyjscie z pieca jes jedno i rozdzielone przy wyjsciu i na wyjscia zalozone sa wodomierze

w związku z powyższym mniemam ze to wina wysokści

nie jestem fachowcem pomozcie bo gdy zakrece wszystkie poza podlogowym to i tak mam zuzycie tylko o 20-25% mniejsze

nie wiem czy mozliwe jest przepompowanie przez jeden tylko kaloryfer/podlogowke np 2x wiecej wodyCO? bo tak to wychodzi wg wodomierzy.....

nie wiem czy mozliwe jest przepompowanie przez jeden tylko kaloryfer/podlogowke np 2x wiecej wodyCO? bo tak to wychodzi wg wodomierzy.....
Jest możliwe. Wszystko zależy np. od ustawień zaworów w rozdzielaczu, oporów w rurociagach. Jednak wiekszy przepływ, to też więcej dostarczonego ciepła, oczywiście zakładając, że temperatury na zailianiu i powrocie w obu mieszkaniach są jednakowe.

to mnie akurat nie dziwi ze jak odkrece to.... tylko dziwi mnie ze gdy oba mieszkania jedno na 1p a drugie na 2p maja odkrecone na max to u mnie 2p jest wieksze "zuzycie" wiecej wody przepompowała pompa, grzejnikow jest tyle samo i takie same mieszkania 94m2

mamy 1piec buderusa gazowy 1 obieg grzewczy wyjscie z pieca jes jedno i rozdzielone przy wyjsciu i na wyjscia zalozone sa wodomierze

w związku z powyższym mniemam ze to wina wysokści

nie jestem fachowcem pomozcie bo gdy zakrece wszystkie poza podlogowym to i tak mam zuzycie tylko o 20-25% mniejsze

Przepompowanie więcej wody przed różne rury z wodomierzem jest oczywiście możliwe. Prawdopodobnie macie różne opory przepływu i jeśli regulujecie tylko zaworem to takie mogą być różnice. Jeśli macie jakiś układ regulacji temp. w pomieszczeniu to oczywiście winne mogą być parametry termoizolacji.

Ciepła woda jest z tej samej rury i pompuje to jedna pompka? Może być tak, że woda po rozdzieleniu na mieszkania ma znacznie mniejszy opór lub trochę mniejszy opór, ale wydajność pompki jest na granicy i najpierw pompuje tam gdzie ma łatwiej (u ciebie) i nadmiarem ciśnienia pompuje do mieszkania poniżej. Jakie macie temp. w mieszkaniach? Chyba nie takie same?

na 1p czyli u sasiada jest cieplej .... a powinno byc u mnie skoro wiecej pompuje ? mniej zuzywa .... mniej placi musze cos ztym zrobic

nie powiem ze nie mam watpliwosci co do calej instalacji Co gdyz wszystko w tym domu robili czarodzieje ale musze jakos zmierzyc to co dostaje tzn cieplo a nie przepompowaną wode i szukam rozw musi byc w rozsadnej cenie inaczej sasiada nie namowie a liczniki ciepla nie sa tanie i raczej znimi sam sobie nie poradze ....

Nie wiem!

Mogę się mylić!

Ale....

Trochę przypomina mi to , co tu czytam, pomiar ciepła ... LUPĄ!!!

Zakładając, że z pieca CO wypływa ta sama woda do Ciebie i do sąsiada.

Jej temperatura "zasilania" będzie identyczna.

Jednak w związku z różnymi oporami przepływu, różnym czasem przebywania tej wody w kaloryferach, różnym stopniem stygnięcia - woda powrotna u Ciebie i u sąsiada ma kompletnie inną temperaturę.

Może być tak, że gorąca woda "przelatuje" przez instalację a ciepła zostawia nie więcej niż u sąsiada i wraca do pieca gorąca!

Poprawnie założony ciepłomierz wylicza ilość pobranego ciepła z przepływu i temperatur.

Zasilania i powrotu.

Ty mierzysz jedynie przepływ a temperaturę zasilania "znasz".

Tam nie ma pomiaru ciepła!

Co jest?

TO JEST PYTANIE!

Gdyby i u Ciebie i u sąsiada na rurze powrotnej był założony jakiś zawór termostatyczny, który by sprawiał, że temperatury powrotu byłyby identyczne, to wobec identyczności temperatur zasilania - pomiar przepływu COŚ BY OBRAZOWAŁ!

Tak jak jest - to jest jakaś iluzja pomiaru ciepła!

Nic, o jego pobieranej ilości, na podstawie TEGO pomiaru powiedzieć się nie da.

Adam M.

dziekuje z zoobrazowanie tego(bardziej to teraz rozumiem) jestem laikiem ale od kwietnia jak wprowadzilismy i zastalismy takie zasady rozliczen nie bylo to OK i chce cos tym zrobic tylko czy podzielnik ciepla taki jak wyzej napisalem bedzie dobry? cokolwiek przyblizy faktyczne zuzycie ciepla?

i nie wiem jakie koszty sa takich podzielnikow

:lol:

Podzielnikiem ciepła jest trójnik na rurce prowadzącej ciepłą wodę!

Myślisz o podzielniku kosztów!

Mam je w bloku.

Kompletnie nie mam do nich zaufania.

Jakikolwiek obiektywny pomiar nimi jest iluzoryczny.

Odczyty trzeba zestawiać ze sobą, aby wywnioskować z nich jakieś dane procentowe.

Jeżeli w jednym ubyło X a w drugim 2X to tam gdzie jest X pobrano o połowę mniej ciepła.

3X to 100% co kosztuje, powiedzmy 100zł.

wtedy X to 1/3 czyli 33złote.

Podział by był jak 33 do 66zł.

To w założeniach.

A realnie?

Jak dzielisz na 2 to jeszcze. A jak na 10 pięter?

Dla mnie jednoznaczny wynik może dać pomiar a nie wskaźnik procentowy.

Adam M.

schemat podziału kosztow juz mam taki sam tylko zamiast iluzji mam lupe do mierzenia ciepla ;) zgodnie z tym co wczesniej napisałes wiec chyba sprobuje zamienic lupe na cos co ma cokolwiek wspolnego z zobrazowaniem zuzycia ciepla

nie przejmowałbym sie gdyby nie łazienka nie mam rozprowadzenia ciepla z kominka wiec w lazience jest troche za chlodno a tak to bym całe CO zakrecil na glownym zaworze i sasiad sam by si grzał na wlasny koszt a tak musze poglowkowac

licze na pomoc moze ktos wie gdzie mozna nabyc takie podzielniki kosztów ciepla np takie jak napisałem

schemat podziału kosztow juz mam taki sam tylko zamiast iluzji mam lupe do mierzenia ciepla ;) zgodnie z tym co wczesniej napisałes wiec chyba sprobuje zamienic lupe na cos co ma cokolwiek wspolnego z zobrazowaniem zuzycia ciepla

nie przejmowałbym sie gdyby nie łazienka nie mam rozprowadzenia ciepla z kominka wiec w lazience jest troche za chlodno a tak to bym całe CO zakrecil na glownym zaworze i sasiad sam by si grzał na wlasny koszt a tak musze poglowkowac

licze na pomoc moze ktos wie gdzie mozna nabyc takie podzielniki kosztów ciepla np takie jak napisałem

Nie wiem, gdzie można je kupić, ale musisz pamiętać, że musi ich być tyle co grzejników. Dodatkowa niedokładność może wynikać (przy podzielnikach) z różnej długości rur układu, które są nie zaizolowane.

Gdybyś miał jedną rurę zasilającą i powrotną do mieszkania (pewnie tak masz) i tak samo sąsiad top można się pokusić o pomiar różnicy temperatur między rurą zasilającą, a powrotną i na tej podstawie (przy tej samej temperaturze w mieszkaniach) można w miarę dokładnie określić różnice w poborze ciepła. Oczywiście jeden taki pomiar nie będzie miarodajny, ale ważne jest aby w momencie pomiaru oba mieszkania były podobnie wygrzane.