dasi 03.10.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witampodoba mi się idea CWU z pieca gazowego 2-funkcyjnego w małym domu (117mkw) ale czytam że długo się czeka na ciepłą wodę w kranie i że to jest problem. Co to znaczy 'długo' przy odległości kranu od pieca powiedzmy 8-10m. Ile to bedzie: minuta? Mam w bloku stary 'junkers' w łazience, praktycznie obok wanny i tu się czeka kilka sekund - bardziej chyba na to żeby się piec rozgrzał niż żeby woda dopłynęła rurami. Czy przy piecu jednofunkcyjnym z zasobnikiem ale bez cyrkulacji ten czas jest tak samo długi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 03.10.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Mam w mieszkaniu dwufunkcyjny piec, odległość od pieca do umywalki to około 4 - 5 metrów, o ile dobrze się orientuję jak idą rury. Na ciepłą wodę muszę poczekać kilkanaście sekund.Wydaje mi się że w przypadku zasobnika ale bez cyrkulacji ten czas będzie krótszy, o czas potrzebny na nagrzanie wody w wężownicy pieca dwufunkcyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 03.10.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 http://forum.muratordom.pl/koszty-ogrzewania-wody,t141679.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAREK KARCZ 03.10.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 witam! mam okolo 10 m od pieca do najdalszego punktu.dzis rano zmierzylem czas i jest to dokladnie 23 sekundy takze tragedii nie ma .zawsze mozna zainstalowac maly podgrzewacz jakby ktos byl bardzo nerwowy.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 03.10.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 oblicz sobie ile w 23 sekundy wylatuje wody z kranu, dokonaj kolejnego mnożenia przez ilość odkręceń (na zimno) w ciągu dnia i przemnóż przez 365.To wszystko się marnuje. Tak po prostu - do zlewu oraz w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 03.10.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 oblicz sobie ile w 23 sekundy wylatuje wody z kranu, dokonaj kolejnego mnożenia przez ilość odkręceń (na zimno) w ciągu dnia i przemnóż przez 365. To wszystko się marnuje. Tak po prostu - do zlewu oraz w komin. Są dwa wyjścia, odkręcać wodę do umycia rąk w kibelku zimną po prostu, albo zastosować osobny obieg ciepłej wody z pompką (która podgrzewana jest cały czas) - ale to tragedia gazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kargulena 03.10.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 no właśnie - ja nigdy nie liczyłam w sekundach tylko w ilości wody. w kuchni czyli tam gdzie piec (viessman) mam ciepłą wodę prawie od razu - mniej więcej po umyciu 2 talerzy... a łazience w wannie czyli jakieś 8-10m musi zlecieć latem 3/4 a zimą to i z półtora wiadra. ale przypuszczam że mają wtym swój udział również stare rury bo na dobudowaną kilka lat temu górę dochodzi szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 05.10.2008 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 rozwiazaniem jest piec dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem,do tego automatyka do sterowania obiegiem i po klopocie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.10.2008 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Witam podoba mi się idea CWU z pieca gazowego 2-funkcyjnego w małym domu (117mkw) ale czytam że długo się czeka na ciepłą wodę w kranie i że to jest problem. Co to znaczy 'długo' przy odległości kranu od pieca powiedzmy 8-10m. Ile to bedzie: minuta? Mam w bloku stary 'junkers' w łazience, praktycznie obok wanny i tu się czeka kilka sekund - bardziej chyba na to żeby się piec rozgrzał niż żeby woda dopłynęła rurami. Czy przy piecu jednofunkcyjnym z zasobnikiem ale bez cyrkulacji ten czas jest tak samo długi? Odrobinkę krócej, ale wody nie zabraknie - a w 2f przy poborze z więcej niż 2 punktów możesz miec kłopot z ciepłą wodą(wymiennik nie nadąży z produkcją CWU). Chyba, że 2f z zasobnikiem wbudowanym - jak pisze Jacek.No i kłopotliwą sprawą jest tu cyrkulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 05.10.2008 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Mam dwufunkcyjny niestety bez zasobnika. Czekać na ciepłą wodę muszę nawet, jak korzystam ze zlewozmywaka w pralni, który wisi dosłownie obok kotła. Do opłukania rąk nawet nie odkręcam ciepłej - chyba że potrzebuję je umyć - wtedy nie ma wyjścia - czekam. Zastanawiam się nad wpięciem do instalacji małego zasobnika- 40-50 litrów tylko nie wiem, czy to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dasi 06.10.2008 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Czy przy piecu jednofunkcyjnym z zasobnikiem ale bez cyrkulacji ten czas jest tak samo długi? Odrobinkę krócej, ale wody nie zabraknie - a w 2f przy poborze z więcej niż 2 punktów możesz miec kłopot z ciepłą wodą(wymiennik nie nadąży z produkcją CWU). Chyba, że 2f z zasobnikiem wbudowanym - jak pisze Jacek.No i kłopotliwą sprawą jest tu cyrkulacja. Wniosek z tego wyciągam taki, żei jeśli nie planuję cyrkulacji i nie przewiduję problemów z równoczesnym korzytaniem z wody w kilku miejscach to jednofunkcyjny z zasobnikiem traci całą swoją przewagę... Czyli jeśli dobrze myślę, żeby nie czekać na ciepłą wodę to albo cyrkulacja albo jakiś lokalny podgrzewacz ii sam wybór piec jedno funkcyjny bez cyrkulacji albo dwufunkcyjny niewiele zmienia w sprawie czekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 06.10.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Witam. Też przymierzałem się do kotła dwufunkcyjnego. Jednak jestem laikiem w tym temacie i zasięgnąłem opinii hydraulika- który u nas robił instalacje- i kolegi z hurtowni instalacyjnej. Warunkiem było to, żeby poza tradycyjnym ogrzewaniem, piec oferował prawie natychmiastowo ciepłą wodę. Obaj stwierdzili, że żeby mieć pełen komfort korzystania z ciepłej wody, to najlepiej żeby był to piec jednofunkcyjny z zasobnikiem. Z tym że jeden doradzał mi Buderusa a drugi Viessmana z zasobnikiem 120 l . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.10.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Z tym że jeden doradzał mi Buderusa a drugi Viessmana z zasobnikiem 120 l . jaka masz dużą rodzinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 06.10.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Cztery osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 06.10.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Cztery osoby. to 120l jest w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts