Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogi fornirowane - kahrs linnea

milkmaster

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja uważam ze pocieszać sie powinni wlaciciele podlogi fornirowanej.

Bo doskonale to opisał ersste : to jest bardziej jako ekspozytor do sklepu a nie użytkowa rzecz.

A jesli ktos koniecznie chce to mam dobre i tansze rozwiązanie : na podłoge przykleić można płyte wiórową w duzych arkuszach a na nią nakleić duże płachty forniru meblowego i polakierować. Efekt taki sam a na pewno taniej wyjdzie. Po co rozdrabniać na małe deseczki

ja uważam ze pocieszać sie powinni wlaciciele podlogi fornirowanej.

Bo doskonale to opisał ersste : to jest bardziej jako ekspozytor do sklepu a nie użytkowa rzecz.

A jesli ktos koniecznie chce to mam dobre i tansze rozwiązanie : na podłoge przykleić można płyte wiórową w duzych arkuszach a na nią nakleić duże płachty forniru meblowego i polakierować. Efekt taki sam a na pewno taniej wyjdzie. Po co rozdrabniać na małe deseczki

Przykro mi ale nie da rady...w ten sposób..niechaj Pani sie spyta pierwszego lepszego stolarza z brzegu odpowie Pani dlaczego..PRASA...

wendea napisał to zabawne, ze watek ktory mial sluzyc wymianie doswiadczen praktycznych, stal sie polem do krytyki samej koncepcji podlogi fornirowanej:

nie obraz sie ale powinno byc : to zabawne ze deske która miała słuzyc jako podłoga pocieto na 20 warstw i naklejono na mdf i stała sie polem do krytyki samej koncepcji podłogi

Ghost34 hihihih , to był żart , doskonale wiem ze tak się nie da :)

eheh Że zakomplikuję..

Uważaj jak żartujesz heeh teoretycznie jesliby ktoś miał naprawdę wielką wprawę w fornirach....i wiele czasu...może i dałoby się..ale np.20m/kw..zajełoby..mnóstwo czasu..jak policzysz roboczogodziny..i nakłady będą wcale nie małe..

Klej kontaktowy bez grudek..łączenia forniru...dopasowane jak ulał..robić paskami i to dosyć szybko szlifować ręcznie wszystko itd..itp..masakra myslałem cała noc czy bym dał radę..chyba bym dał ale koszt przekroczyłby chyba parkiet..i musiałbym mieć naprawdę wiele czasu..ot takie nowe ciekawe doświadczenie..i napewno nmie uniknołbym paru pomyłek ale bawiłoby mnie to..lubie takie ciekawostki..bo wszystkimi jodełkami, posadzkami okretowymi juz pomału.. 8)

Jak sie zdarza jaka intarsja no to wtedy jest ciekawostka..

Jak sie zdarzyły 3 budowy z termo jesionem i sa jakies tam okreslone problemy..to dla mnie jeszcze lepiej wyrywam się z marazmu codziennej pracy..i musze główkować a to mnie bawi i rozwija..

Przepraszam, nie chciałem o polityce. Kurs dolara należy odczekac zaś podłóg z HDF,MDF unikac. Chyba, że teraz przyjdzie czas na te właśnie podłogi. kredyty na mieszkania ograniczone. Będzie biedniej.

A ponoć to właśnie "biednych" nie stać na produkty tańsze. Ten co ma pieniądze, nie ma takiej presji na posiadanie czegoś bardzo trwałego - jak się zniszczy to po prostu wymieni.

Czy wylewka była wygrzewana w specjalny sposób? Jezeli tak to po ilu dniach od wykonania wylewki?

Podłączę się z moim pytaniem do znawcy posadzek :D Powoli przymierzamy sie do odpalenia pieca. Na parterze mamy podłogówkę (około 65 m2) i tu pojawia się pytanie - kiedy można bezpiecznie włączyć piec? I o co chodzi z tym "specjalnym sposobem wygrzewania"? :oops:

Kiedy była robiona?

Wodna czy elektryczna?

System ułożenia rur meandryczny czy ślimakowy?

Jak gruba jest wylewka?

Ile jest wylewki nad rurami?

Jest wylewka cementowa czy anhydrytowa?

1. 1.10.2008

2. wodna

3. meandryczny

4. coś ok 6 cm

5. cementowa

Przepraszam, nie chciałem o polityce. Kurs dolara należy odczekac zaś podłóg z HDF,MDF unikac. Chyba, że teraz przyjdzie czas na te właśnie podłogi. kredyty na mieszkania ograniczone. Będzie biedniej.

A ponoć to właśnie "biednych" nie stać na produkty tańsze. Ten co ma pieniądze, nie ma takiej presji na posiadanie czegoś bardzo trwałego - jak się zniszczy to po prostu wymieni.

jest w tym jeszcze moment psychologiczny w którym nikt nie wierzy w biedę notoryczną.

Bieda i choroba trzymają się pesymistów.

Te wyroby to na chwilę tak mówią biedni i bogaci. Z tym, że bogaci napewno je wymienią a biedni.... czas pokaże.

Czy wylewka była wygrzewana w specjalny sposób? Jezeli tak to po ilu dniach od wykonania wylewki?

Podłączę się z moim pytaniem do znawcy posadzek :D Powoli przymierzamy sie do odpalenia pieca. Na parterze mamy podłogówkę (około 65 m2) i tu pojawia się pytanie - kiedy można bezpiecznie włączyć piec? I o co chodzi z tym "specjalnym sposobem wygrzewania"? :oops:

Kiedy była robiona?

Wodna czy elektryczna?

Jak gruba jest wylewka?

1. 1.10.2008

2. wodna

3. meandryczny

4. coś ok 6 cm

5. cementowa

1.10.2008. Narazie nie włączac pieca ogrzewac pomieszczenia z zewnątrz i to lekko kominkiem. Ytrzymywa temperaturę około 18-20C i 40-50% wilgotnoś powietrza. Wietrzyc kilka razy dziennie drzwi i okna na oścież przez 10 minut w dni kiedy na zewnątrz jest wilgotnoś rzędu nie powyzej 60%.

Piec można włączy po 28 dniach od zakończenia prac z wylewką. Piec nalezy włączyc od nizszych wartości, nigdy od razu na full, zniszczysz wylewkę. W niej jest jeszcze woda, która zbytnio podgrzana zwiększa ciśnienie i w sposób nagły będzie chciała ujśc z wylewki powstaną rysy. Poza tym wylewka podgrzana sie rozszerza i moze nastapic jej pęknięcie-złamanie. Czy te 65m2 to jest w jednym kawałku czy w kilku pomieszczeniach?

Specjalne wygrzewanie musi byc przeprowadzone na miesiąc przed ułożeniem posadzki drewnianej, czasami nawet 6-7 tygodni. Okres ten zależy od ułożenia rur np. pod wylewką czy w wylewce i czy wylewka była wykonana na budowie czy przywieziona w betoniarce. Czy wylewka była płynna czy tzw. półsucha z miksokreta. Czy są u was w wylewce punkty do wykonania pomiaru wilgoci w wylewce przed ułożeniem posadzki jakiejkolwiek?

Wygrzewanie specjalne wykonuje się zgodnie z protokółem.

Jestem mistrzem parkieciarstwa i mistrzem posadzkarstwa a także rzeczoznawcą w tej materii.

Najwazniejsze jest staranne z wiedzą i zgodnie z regułami fizyki budowlanej przygotowanie kazdej wylewki a ogrzewanej szczególnie z powodu jak wyzej. No i przeprowadzenie badania wilgotności wylewki. Układ rur jest dobry -równomierne rozchodzenie sie ciepła.

Czy masz duze okna na całą ścianę np. tarasowe?.

Ogrzewanie podłogowe nie dopuszcza dywanów!!!

Czy wybrałeś już posadzkę na ogrzewanie podłogowe? Jezeli tak to napisz co to jest? Kiedy macie zamiar przystapic do prac posadzkowych. Czy prace mokre zakończone?

Kiedy była robiona?

Wodna czy elektryczna?

Jak gruba jest wylewka?

1. 1.10.2008

2. wodna

3. meandryczny

4. coś ok 6 cm

5. cementowa

1.10.2008. Narazie nie włączac pieca ogrzewac pomieszczenia z zewnątrz i to lekko kominkiem. Ytrzymywa temperaturę około 18-20C i 40-50% wilgotnoś powietrza. Wietrzyc kilka razy dziennie drzwi i okna na oścież przez 10 minut w dni kiedy na zewnątrz jest wilgotnoś rzędu nie powyzej 60%.

Piec można włączy po 28 dniach od zakończenia prac z wylewką. Piec nalezy włączyc od nizszych wartości, nigdy od razu na full, zniszczysz wylewkę. W niej jest jeszcze woda, która zbytnio podgrzana zwiększa ciśnienie i w sposób nagły będzie chciała ujśc z wylewki powstaną rysy. Poza tym wylewka podgrzana sie rozszerza i moze nastapic jej pęknięcie-złamanie. Czy te 65m2 to jest w jednym kawałku czy w kilku pomieszczeniach?

Specjalne wygrzewanie musi byc przeprowadzone na miesiąc przed ułożeniem posadzki drewnianej, czasami nawet 6-7 tygodni. Okres ten zależy od ułożenia rur np. pod wylewką czy w wylewce i czy wylewka była wykonana na budowie czy przywieziona w betoniarce. Czy wylewka była płynna czy tzw. półsucha z miksokreta. Czy są u was w wylewce punkty do wykonania pomiaru wilgoci w wylewce przed ułożeniem posadzki jakiejkolwiek?

Wygrzewanie specjalne wykonuje się zgodnie z protokółem.

Jestem mistrzem parkieciarstwa i mistrzem posadzkarstwa a także rzeczoznawcą w tej materii.

Najwazniejsze jest staranne z wiedzą i zgodnie z regułami fizyki budowlanej przygotowanie kazdej wylewki a ogrzewanej szczególnie z powodu jak wyzej. No i przeprowadzenie badania wilgotności wylewki. Układ rur jest dobry -równomierne rozchodzenie sie ciepła.

Czy masz duze okna na całą ścianę np. tarasowe?.

Ogrzewanie podłogowe nie dopuszcza dywanów!!!

Czy wybrałeś już posadzkę na ogrzewanie podłogowe? Jezeli tak to napisz co to jest? Kiedy macie zamiar przystapic do prac posadzkowych. Czy prace mokre zakończone?

Dziękuję za szczegółową odpowiedź :D Za dwa tygodnie panowie mają zamiar skończyć tynki i mniej więcej w tym czasie mamy planowane odpalenie pieca. W posadzce pewnie nie ma punktów do pomiaru wilgoci (gdyby były panowie powiedzieli by że są), posadzka z mikroskręta. W salonie jest okno tarasowe 270 cm szer/ 230 wys. Nie chciałabym kafli w salonie więc pewnie wybór padnie na deskę trójwarstwową Kahrs. Do prac posadzkowych przystąpimy nie wcześniej niż grudniu. Podłogówka ułożona jest w 5 pomieszczeniach.