Kassia 03.10.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witam, jestem totalnym laikiem w kwestii budowy domu (myślę, że niebawem nadrobię ))). Mój pierwszy kłopot polega na tym, że mam działkę 1250 m2 (prostokąt o bokach ok. 22m2 i 56m2) i planuje na niej postawić dwa domy- coś na kszyałt bliźnaików dla siebie i rodziców (mój miałby mieć ok 140m2, rodziców ok. 70m2). problem polega na tym, że plany zagospodarowania przewidują podział taki dom jednorodzinny - działka 1000m2 zabudowa bliźniacza - działałka o powierzchni 700m2. Nie bardzo wiem teraz co z tym zrobić? Czy jest sposób żeby na takiej działce wybudować legalnie i zgodnie z prawem (nie planuje żadnej samowoli budowlanej!) dwa domy np. nietypowe bliźniaki? Poza tym nie podano wielkości jaka musi mieć działka do zabudowy dwurodzinnej- czy to zwykle znacznie większy teren niż przeznaczony pod dom jednorodzinny? Bardzo proszę o pomoc i poradę i z góry dziękuję! Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 03.10.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Jeżeli się mylę, to i tak mnie ktoś poprawi zaraz Skoro: ... planuje na niej postawić dwa domy- coś na kszyałt bliźnaików dla siebie i rodziców (mój miałby mieć ok 140m2, rodziców ok. 70m2). czy znaczy że budujesz TY razem dla siebie i dla rodziców?? Czy dopuszczasz mozłiwosc że obydwa domy będą połączne (skoro coś na kształ bliźniaka)?? Wtedy buduj zgodnie z tym co możesz dom jednorodzinny, ponieważ zgodnie z art. 3 pkt 2a PB: "budynek mieszkalny jednorodzinny – należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych ..." czyli dom jednorodzinny ale dla dwóch rodzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kassia 03.10.2008 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 dzięki za pomoc!Myślałam o budowie bliźniaków nazwanych "w przyjaźni" http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=482&IdKolekcji=4&nr=12 - nie wiem czy takie zmiany sa możliwe, ale jeden z tych domów-bliźniaków chciałabym wybudować jako parterowy czyli dach jakby był przedłużeniem dachu garażowego. Oczywiście sporo może się zmienić w kwestii projektu, ale pewne jest to, że najbardziej pasowałby nam właśnie bliźniak- osobne wejście i właściwie osobny dom dają poczucie niezależności, którego ni ma w projektach wielorodzinnych (wspólna sień itp.). Rozumiem, że jest to wykonalne?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 03.10.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Skorzystaj z rad powyżej. Budynek jednorodzinny to rzeczywiście budynek o maksymalnie dwóch lokalach - albo dwóch mieszkalnych, albo jednego mieszkalnego i jednego usługowego. Przestań więc mówić o budowie bliźniaka (skoro nie spełniasz warunku powierzchniowego), a zacznij mówić o budynku mieszkalnym dwulokalowym, albo dwupokoleniowym. nikt nie zabroni Ci takiego budować na działce, którą masz - jest to w pełni zgodne z zapisami planu, które przytoczyłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiowate 05.10.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Powinienes zastanowic sie nad czyms takim w sieci jest troche projektow tego typu wystarczy tylko poszukac np:http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=98&IdKolekcji=14&nr=10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kassia 05.10.2008 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 czy znaczy że budujesz TY razem dla siebie i dla rodziców?? Czy dopuszczasz mozłiwosc że obydwa domy będą połączne (skoro coś na kształ bliźniaka)??Wtedy buduj zgodnie z tym co możesz dom jednorodzinny, ponieważ zgodnie z art. 3 pkt 2a PB: "budynek mieszkalny jednorodzinny – należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych ..." czyli dom jednorodzinny ale dla dwóch rodzin. zmylił mnie trochę ten art... Rozumiem, że mogę budować tylko dom- w sensie 1 bryłę z dwoma osobnymi wejściami, ale nie bliźniaki (wybaczcie, że nudze!). Czyli np. projekt domu dwupokoleniowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts