Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Sąsiad ogrzewa dom takim trochę już wiekowym piecem gazowym

http://www.image-load.eu/out.php/i102963_piec.jpg

http://www.image-load.eu/out.php/i103004_piectabl.jpg

Myślę że piec ten jak na dzisiejsze czasy jest już mało ekonomiczny

Rachunek za gaz za zeszły sezon zimowy to ok 2700zł (piec działał na pół gwizdka bo sąsiad nie lubi sauny w domu)

Chciałbym zapytać zorientowanych w temacie czy wymiana tego pieca na nowoczesny piec gazowy np kondensacyjny

wykonany w nowej technologii przyniesie zmniejszenie zużycia gazu.

Z nowym piecem miałby też być zamontowany zbiornik na ciepłą wodą użytkową (obecnie woda ciepała pochodzi z pieca typu junkers)

Dom ma ok 120m powierzchni do ogrzania (2 piętra) , jest cały ocieplony zewnętrznie a grzejniki są typu panel.

https://forum.murator.pl/topic/109570-czy-wymiana-pieca-na-nowy-przyniesie-oszcz%C4%99dno%C5%9Bci/

W pierwszej kolejnosci - termorenowacja budynku

sama wymiana pieca, bez ingerowania w docieplenie budynku + grzejniki + automatyka - pewnie da jakies oszczednosci - ale pojedyncze procenty raczej.

Docieplic dom i wtedy pomyslec o instalacji - jako całosci, a nie tylko źródle ..

pozdrawiam

Piotrek

W pierwszej kolejnosci - termorenowacja budynku

sama wymiana pieca, bez ingerowania w docieplenie budynku + grzejniki + automatyka - pewnie da jakies oszczednosci - ale pojedyncze procenty raczej.

Docieplic dom i wtedy pomyslec o instalacji - jako całosci, a nie tylko źródle ..

pozdrawiam

Piotrek

jak już napisałem dom jest całkowicie ocieplony od zewnątrz

Pozostaje praktycznie sprawa tylko starego kotła gdzie samo podtrzymanie płomienia zużywa pewne ilości gazu.

zapomniałem dodać ze okna są nowe i dobrze izolują od zimna zewnętrznego.

Głównie mi chodzi czy nowe piece wykonane w nowoczesnych technologiach są bardziej sprawne energetycznie (modulacja płomienia itd)

Nie wyobrażam sobie dać za piec 7000-10000zł + robocizna fachowca i dalej płacić te same rachunki za gaz.

A moze zmienić kocioł na opalany ekogroszkiem ?

2700 na sezon za gaz to nie jest żle , na eko-groszek w ilości 4 tony palone od października do kwietnia , potrzebuję podobną kwotę , nowy dom , ocieplony zgodnie z współczesnymi standardami. Jak już bym miał gaz , to nie zmieniałbym go na eko-groszek, drogi piec, i kłopotliwość obsługi w stosunku do gazu.
2700 na sezon za gaz to nie jest żle , na eko-groszek w ilości 4 tony palone od października do kwietnia , potrzebuję podobną kwotę , nowy dom , ocieplony zgodnie z współczesnymi standardami. Jak już bym miał gaz , to nie zmieniałbym go na eko-groszek, drogi piec, i kłopotliwość obsługi w stosunku do gazu.

a jaką masz temp w domu podczas zimy ?, bo jak juz pisałem sąsiad ogrzewa tak że trzeba chodzić w bluzie a niektórzy muszą mieć saunę w domu więc zapewne z 2700 zrobiło by się 4000

Ale sedno tematu jest takie czy wymiana kotła pokazanego na zdjęciu na nowoczesny może zaowocować oszczędnościami w rachunkach.