Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna ze szprosami czy bez?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://www.press-glas.com/oferta/komponenty/szpros/

Szprosy międzyszybowe są wygodniejsze od pozostałych ponieważ nie trzeba ich myć a to olbrzymia zaleta :)

a ja uważam że największą wadą szprosów wewnętrznych w kolorach drewnopodobnych jest to, że ich nie widać bez odpowiedniego wyeksponowania. I wtedy takie szprosy co najwyżej są dla oczu domowników - a założenia mają dodawać elewacji odpowiedniego stylu :D

a ja uważam że największą wadą szprosów wewnętrznych w kolorach drewnopodobnych jest to, że ich nie widać bez odpowiedniego wyeksponowania. I wtedy takie szprosy co najwyżej są dla oczu domowników - a założenia mają dodawać elewacji odpowiedniego stylu :D

no właśnie niestety muszę się zgodzić z tą uwagą o szprosach wewnętrznych - ciężko je wyeksponować ... no ale znów ze względów praktycznych są one bardzo wygodne

i gdzie tu "złoty środek"? - wydaje się że szprosy demontowalne (z zawiasami) - ale czy one są aby trwałe?

(...)

i gdzie tu "złoty środek"? - wydaje się że szprosy demontowalne (z zawiasami) - ale czy one są aby trwałe?

A dlaczego miałyby być nietrwałe ? - wszystko zależy od wykonania i jakości drewna - u nas już trzeci rok szprosy drewniane nakładane - wyglądają jak wczoraj założone - żadnych śladów "zużycia" ... :D

- akurat - w trakcie mycia :lol:

http://images49.fotosik.pl/226/0cbbc9f4089bb110med.jpg

Dzięki za opinie:) Dodam, że mój domek to lk 493.Pozdrawiam:)

Witam Cię Reniu77

Ja również chcę okna ze złotymi szprosami - uważam, że prezentują się pięknie a nie wtapiają w kolor ramy - ale to kwestia gustu a o nim się nie dyskutuje ;) Projekt również w stylu dworkowym (również z pracowni Pana Leszka K. :) ) Jeszcze go nie ma w wykazie projektów, bo jest indywidualny ale już niedługo będzie widniał pod numerem LK&721 :D Twój domek jest również piękny!!! :D

Pozdrawiam

Renia 77

U nas planujemy okna w kolorze złoty dąb od wewntrz i z zewnątrz. Do tego cieniutkie szprosy wewnątrz okna w kolorze złotym. Jeszcze nie miałam okazji zobaczyć takich cienkich w kolorze ramy okiennej - jak zobaczę, to zadecyduję :) Poza tym szprosy będą dzieliły połówkę okna na 6 pól a drzwi balkonowe na 6 pól - więc nie za gęsto ;) nie powinno być więc wrażenia "krat". Ale jak już pisałam - mamy jeszcze spoooro czasu na przemyślenie :)

Pozdrawiam

Iwona[/img]

Renia 77

U nas planujemy okna w kolorze złoty dąb od wewntrz i z zewnątrz. Do tego cieniutkie szprosy wewnątrz okna w kolorze złotym. Jeszcze nie miałam okazji zobaczyć takich cienkich w kolorze ramy okiennej - jak zobaczę, to zadecyduję :) Poza tym szprosy będą dzieliły połówkę okna na 6 pól a drzwi balkonowe na 6 pól - więc nie za gęsto ;) nie powinno być więc wrażenia "krat". Ale jak już pisałam - mamy jeszcze spoooro czasu na przemyślenie :)

Pozdrawiam

Iwona[/img]

Lepiej dobrze to przemyślcie zwłaszcze kolor złoty szprosów dla mnie w ogóle takie nie były do przyjęcia ale oczywiście to kwestia gustu. :)

Witaj Renia77 :D

Właśnie dostałam na maila wizualizację domku :lol: Tam są szprosy w kolorze ramy okiennej i też wyglądają bardzo ładnie - muszę przyznać. Ale tak sobie myślę, że te szprosy będą sporo kosztowały, bo okien mamy 18 ( w tym 1 wykusz, 1 lukarnę i 2 drzwi balkonowe) i tak sobie myślę, że te pieniądze można by zainwestować np w meble kuchenne :D Szprosy w oknach zawsze mi się podobały, ale nigdy nie przebywałam wewnątrz takiego budynku... Ale cieszę się, że Ty jesteś zadowolona ze swojego wyboru :D

• 2 months później...

Jakiś czas temu zamieściłem tu link do swojej strony.. wiem, wiem - prywata..

Ale że widzę iż sporo osób klika w link w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie" ze szprosami czy bez" to zrobiłem jeszcze jedną galerię okien ze szprosami - tym razem więcej typowych, ale ciekawych rozwiązań, np:

http://www.alterdom.pl/userfiles/file/3501%20116x144%20szpros%20bialy%209%20pol.JPG

a więcje znajduje się tu:

http://www.alterdom.pl/index.php?id=4&idp=10

szkoda tylko że nie wszystkie miniaturki da się otworzyć, w tak małym rozmiarze czasem prawie szprosów nie widać :(

ciii...

pracuję nad miniaturkami - nie wiedzialem ze tyle sie nad nimi schodzi - ale może dziś uda mi się je wszystkie podpiąć pod powiększenia.

Uff, minęło dwie godziny, ale chyba się udało - jak zauważycie gdzieś pomyłkę to proszę o informacje.