jareko 12.02.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 nie, nie listwa. Tylko sam podział - powiem szczerze, mnie się nie podoba. Wygląda tak jakby inwestorowi szkoda było kasy na dodatkowe pola w górnych częściach balkonów i okien. brrr.... dla mnie - sorki - brzydactwo Pamiętam jednego, jedynego klienta który miał wizje swojej chałupy i szprosów zanim powstały ściany. Wyjściem do wymiarów okien był podział IDENTYCZNEJ WIELKOŚCI pół jakie tworzą szprosy - wyszło zaje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 12.02.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 a co w tych szprosach jest nie ok? pozioma listwa szprosu w oknach tarasowych? : http://www.alterdom.pl/userfiles/file/3544%202008%20Biala%20P%2027.JPG Zdaje się, że efekt psuje poziomy szpros w dolnej części drzwi balkonowych. Gdyby go nie było (albo w górnych polach i w oknach był dodatkowy) wyglądało by to znacznie ładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.02.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Bardzo trafne uwagi - ale to w końcu spece od okien tak powiedzieli -Dopasowanie podziału w skrzydłach okiennych i balkonowych to jedna z bardziej złożonych spraw.W tym wypadku podział dolnego pola w balkonie jest.. zbyt gęsty w stosunku do góry. Zaraz dopiszę do tych zdjęć trochę swoich komentarzy, bo jedyne czego się obawiałem, to że pewne rozwiązania będę "zjechane" , "wyśmiane" itp. i gdyby to trafiło do właściciela takich bądź podobnych okien to byłoby mu przykro. A może autor tego podziału jest dumny ze swoich okien i osiągnął efekt który zamierzał? Ao gustach się nie dyskutuje. Jednakże jak zauważyli Bwojtek i Jareko ogólnie pojęty "ideał" ma trochę inne oblicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.02.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 no właśnie, gusta... bo mi akurat taki podział się podoba i co mam qrka zrobić wstydzić się czy jak oczywiście poza tym zbędnym poziomym szprosem w dolnym polu drzwi tarasowych za to nie podobają mi się szprosy z ogromna ilością małych kratek ze szprosów (czyli to co zaproponował jareko - zagęszczenie w górnej części), a już najbardziej tandetne wydają mi się zagęszczone grube szprosy okno bez szprosów często wygląda takie, hmm, puste surowe, przemysłowe, gdy ma za ich za dużo tez może być nieciekawie, toteż uważam za najładniejsze szprosy i owszem tylko że delikatne, cienkie i nie za dużo, no ew. jeżeli komuś pasuje do całości to drewniane zewnętrzne (domek pablitoo zawsze mi się podobał ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.02.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 W tym wypadku balkony bez poprzeczki (zamiast niej jedna linia szprosów czyli podział skrzydła na 6 pól) byłyby chyba lepszym rozwiązaniem. Od tego są dobre firmy okienne, że dla (nie)zdecydowanego Klienta są w stanie zrobić wizualizację podziałów i można to sobie zobaczyć w odpowiedniej skali. Kiedyś spędziłem parę godzin przed kompem w Panit`cie by namalować Klientowi różne opcje podziału okien - i wybrał sobie z trzech rysunków - nie wyszło idealnie, ale miał świadomość jaki efekt osiągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulac 06.03.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 a jak oceniacie podział szprosów w tym domku?? i czy w ogóle one tam pasują. Buduję taki sam dom i zastanawiam sie czy wstawiac okna w kolorze zlotego dębu z identycznym podzialem szprosów czy innym czy w ogole bez. sama juz się gubię...:/ http://www.nzaw.pl/images_nier/domy/5_d0_2009/big_6.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 06.03.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 a jak oceniacie podział szprosów w tym domku?? i czy w ogóle one tam pasują. Buduję taki sam dom i zastanawiam sie czy wstawiac okna w kolorze zlotego dębu z identycznym podzialem szprosów czy innym czy w ogole bez. sama juz się gubię...:/ http://www.nzaw.pl/images_nier/domy/5_d0_2009/big_6.jpg teraz coś widać Dla mnie ok prócz balkonowych - tam dodałabym jeszcze poprzeczny na środku w tę pustą lukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.04.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Jakie szprosy wstawilibyście do tych okien zakładając likwidację podziału? Okna chciałbym mieć w pełni przeszklone, mogą jednak wtedy wyglądać jak puste oczodoły . http://img641.imageshack.us/img641/9859/elewacjapnocna.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 12.04.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 wogóle nie wstawiałabym podziałów ani szprosów. Mam dom w sumie podobny architektonicznie i bałam sie jak diabli, ze moje dwa okna frontowe bez podziału będą wyglądac dziwnie, a teraz załuję, ze mimo wszystko podzieliłam fixa. I widok ze środka juz inny-mniej obrazowy i z zewnątrz wcale nie byłoby zle-tylko na papierze to dziwnie wyglądałoA czy te okna są w różnych pomieszczeniach? Jakich? Wklej rzut domu i sugerowałabym podniesienie nadproża w drzwiach do nadproża okien- będzie nowocześniej i wejscie bardziej zaznaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.04.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 http://img412.imageshack.us/img412/6474/rzutjpg.jpg Dziękuję za cenne uwagi. Nadproże drzwi jest na tej samej wysokości. Złudzenie wywołane jest być może perspektywą, bo jest tam podcień. Okna sa w pokoju gościnnym i w kuchni połączonej z salonem. Lecę odglądać Twój dziennik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 12.04.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 będziesz kombinować z przełamaniem kolorytycznym elewacji tak jak w projekcie? Bo jesli nie to okna będą wyglądać troche jakby stały do rozstrzelania. Okna z jadalni wychodzą na ulicę, czy jesteś jakoś odseparowana od drogi? Jesli będziesz schowany przed ludzkim widokiem, to można dwa okna jadalniane połączyć w jedno wielkie piękne przeszklenie na ogród. Przez to okno balkonowe nie masz gdzie postawić wygodnej kanapy w dużym pokoju.Kombinuj kombinuj. Podoba mi sie bardzo układ części nocnej, ale dzienna jest do solidnego przemyslenia dokąd jeszcze czas. Acha, gdzie jest południe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.04.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Najpierw wyjaśnienie. Compi to on nie ona . Część pokoju dziennego, gabinet i sypialnia narożna wychodzą na południe. Dom już powstaje. Drogę mam od strony frontowej w odległości kilkunastu metrów i docelowo na 100% coś tam wyrośnie. Elewację muszę jakoś złamać, bo inaczej wyjdzie barak. Zobaczymy na co będzie mnie na końcu stać . Część dzienna zostaje, nie widzę konieczności ani powodów, dla których miałoby coś ulec zmianie. Oczywiście kwestia drzwi tarasowych jest otwarta, ale tu są też określone priorytety (czytaj KASA). Okna jeślibym dzielił to na cztery części wąskim szprosem, prawdopodobnie złotym, chociaż nie przepadam za tym kolorem. Czekam na wizualizację architekta, może coś wymyśli. Gratuluję Twojego domu. Ma swój klimat na zewnątrz i wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 13.04.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 compi przepraszam, poprawiłam się zaraz wczoraj, ale nie wszędzie. Nie gniewaj się , ale hasło "to lece zobaczyc do ciebie" brzmiało mi dziewczyńsko-tak z przyzwyczajenia.Moja wina. Jesli dom odsunięty od drogi to czymprędzej zmieniałabym ustawienie okien. W jadalni i tak stoi z reguły tylko stół więc tam okna nie przeszkadzają. Inaczej jest w dużym pokoju gdzie potrzebne miejsce na regał jakis, sofe i stolik i zawsze brakuje ścian. I co będziesz się przeciskać do balkonu przez sofkę i zasłaniać widoki na trawe? I jeszcze jedno-czasem lepiej jest zamówic jedno duże okno-fix niż 3 małe, a z mojego punktu widzenia to także mniej mostków i potencjalnych miejsc błędów. Jesli chcesz to mogę Ci podać namiary na super wykonawce od okien, który napewno ma atrakcyjne ceny i zaproponuje sensowne rozwiązanie. Szprosy zwłaszcza zlote wyglądu tego domu napewno nie poprawią.Masz piękny prosty parterowy dom-wydobądz z niego plusy -a tym niewątpliwie jest bliski kontakt z przyziemiem i naturą na zewnątrz. Rozwiązanie architekta z cegłą klinkierową/płytami, drewnem na fragmencie ściany jest bardzo dobre i warto z tego skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 13.04.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Ha kasa.Juz zbudowałam dom.Nie podsuwałabym rozwiązań, które obciążałyby portfel w skali inwestycji. Tu nie oszczędzisz za bardzo, więcej wydasz na szprosy.Rozważałes takie ustawienie okien?http://images38.fotosik.pl/279/7a3da6894a720853med.jpg z jadalni wyjscie na zewnątrz,a w duzym pokoju tylko pojedyncze drzwi balkonowe setki umiejscowione bizej scianki telewizyjnej, tak zeby było swobodne wyjscie na taras i niezastawione okno?Jesli miałabym dawać szpros to tylko jeden poziomy w górnej lub dolnej części okien, ale jak pomontujesz rolety, albo żaluzje to będzie dostateczna ozdoba z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 13.04.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Ponieważ temat jest : Okna ze szprosami czy bez? To i ja mogę swoje wtrącić. Początkowo razem ze swoją najpięknieszą połówką nawet nie dopuszczaliśmy myśli, że w naszych oknach może brakować szprosów. Gdy zaczęliśmy przyglądać się tematowi szerzej, nasze wyobrażenia zaczęły się z lekka zmieniać. A gdy odwiedziliśmy Saloon Urzędowskiego i znanego nam z forum najlepszego doradcę od okien, to ze szprosów po prostu zrezygnowaliśmy. Okna jescze nie są założone ale my jesteśmy pewni, że podjęliśmy dobrą decyzję. Szprosy owszem dziś są w modzie. Ale za jakiś czas mogą być już poza modą. A okno Drewniane bez szprosów czy to teraz czy za jakiś czas będzie nadal miało swój urok. WIerzę też, że Ci co założą okna ze szprosami będą z nich równie zadowoleni jak Ci co ich nie założyli. Pozdrawiam wszystkich budujących... i nie tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.04.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 78mysz, bardzo dziękuję za rady. Dużej witryny od drogi nie chcemy. Prędzej bym juz wstawił rozsuwane, duże okno od strony ogrodu. Elewacja będzie najprawdopodobniej jedną z najbardziej oryginalnych, ponieważ pokryję ją sam osobiście nowym rodzajem imtacji trawertynu z dodatkiem miki i krzemu. Mam w domu próbkę i będzie to moim zdaniem rewelacja. Muszę tylko odpowiednio wykonać podział i dobrać kolory. Jeśli się uda wstawię elementy z jakiegoś trwałego drewna. Okna, a raczej decyzja z ich podziałem będzie jak widzę, jedną z ważniejszych. Czekam na wizualizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts