Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna ze szprosami czy bez?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam szprosy ,okna dzielone na 6 kwadratow , z zewnatrz maja kolor machoniowy a od wewnatrz bialy ,grubosc szprosow to 2 cm.

Ja przed zakupem ogladlem wszystkie domy w promieniu 100 km (nowe domy)ze szprosami i bez nich caly czas porownujac je i zastanawiajac sie jakie i czy u mnie beda pasowac.

Okna ze szprosami wyglądają ładniej od tych bez szprosów. Mi osobiście podobają się wąskie szprosy. Zbyt szerokie szpecą okno, przypominają kratki więzienne w oknach. Polecam jednak szprosy w kolorze złotym a nie w kolorze ramy. Ja mam takie a ich szerokośc jest najmniejsza jaka była dostępna u producenta okien. Złoty pasuje do prawie każdego koloru. Okno ze złotymi szprosami bardzo ładnie wygląda w blasku słońca. Polecam oglądanie okien w różnych domkach i kolorach i wybranie dla siebie tego co najbardziej się podoba.

Gość M@riusz_Radom
Okna ze szprosami wyglądają ładniej od tych bez szprosów.

Mam odmienne zdanie. A już pewną wewnętrzną wesołość wywołują u mnie okna ze szprosami w kolorze innym niż rama.

Nie bierz tego do siebie ...

Okna ze szprosami wyglądają ładniej od tych bez szprosów.

Mam odmienne zdanie. A już pewną wewnętrzną wesołość wywołują u mnie okna ze szprosami w kolorze innym niż rama.

Nie bierz tego do siebie ...

Wszystko jest kwestią gustu ... - moje zdanie jest podobne jak przedmówcy .

Sam również mam szprosy w oknach - ale - okna mam drewniane a szprosy do nich również drewniane - tylko - zewnetrzne nakładane .

Nie wyobrażam sobie ramek i to jeszcze złotego koloru wewnątrz szyby ... :-?

ludzie, to zależy od domu!

Jak udaje dworek to szprosy sa na miejscu. Najlepiej do tego duży spadzisty dach z dużym okapem, okna nie za duże itd. Wtedy szprosy "robią" za dzielone szyby stosowane w takich budynkach dawniej. Ale jak sobie nowoczesną wille ktoś ozdobi szprosami, to czasem żałośnie wygląda. Kolor szprosów też trzeba dobrać do budynku. W jednym złote będą OK, w innym będą razić.

Okna ze szprosami wyglądają ładniej od tych bez szprosów

Fakt kwestia gustu ale świat zza krat – wiem trzeba się przyzwyczajać

Po uzyskaniu sprawności kopacza; zbrojarza; betoniarza; murarza; elektryka; cieśli pozostała mi już chyba tylko sprawność gangstera żeby to wszystko dokończyć

:D :D :D :D

Dzięki za opinie:) Dodam, że mój domek to lk 493.Pozdrawiam:)

kolumienki,wykusze i szprosy pasują. Złote raczej nie ale zaznaczam - dla mnie. Tylko ta "gwiazda" na szczytach jest z innej bajki. Góralszczyzna :D Po co ją projektant tam umiescił :o

ludzie, to zależy od domu!

Jak udaje dworek to szprosy sa na miejscu. Najlepiej do tego duży spadzisty dach z dużym okapem, okna nie za duże itd. Wtedy szprosy "robią" za dzielone szyby stosowane w takich budynkach dawniej. Ale jak sobie nowoczesną wille ktoś ozdobi szprosami, to czasem żałośnie wygląda. Kolor szprosów też trzeba dobrać do budynku. W jednym złote będą OK, w innym będą razić.

Święta prawda. Ja napisałem że podobają mi się okna ze szprosami a najlepiej złotymi bo w tych domach w których je widziałem wyglądało to bardzo ładnie i generalnie mam taki gust że okna z delikatnymi szprosami wydają mi się ładniejsze (sam mam szprosy). Być może w pewnych domach szprosy tylko szpecą okna (np w domu typu klocek) lub pasują szprosy w kolorze ramy. Wszystko kwestia gustu i tego co pasuje w danej sytuacji. Komu innemu szprosy mogą się w ogóle nie podobać i nic mi do tego. Generalnie dla mnie bardzo szerokie szprosy w kolorze białym w białym oknie, w dodatku w rozpadającej się kamienicy i to jeszcze na oknie nie dzielonym wyglądają śmiesznie tym bardziej jeżeli jest właśnie uchylone. W takim przypadku lepiej że okno nie ma szprosów

Zamawiam okna PCV kolor orzech włoski i zastanawiam się czy brać ze szprosami wewnątrz szyby czy bez. Może ktoś ma zdjęcia takich okien (szprosy pod kolor profili) i pomoże w ustaleniu podziału okna oraz grubości szprosów. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc:-)

mam okna w kolorze orzech i szprosy 26mm i moim zdaniem są super ;) zdjęcia są w dzienniku