Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AD-28k - nasz dom

Recommended Posts

Nie wstawiam nowych fotek bo właściwie wszystko jest w trakcie robienia, nic nie skończone. Co do tych żaluzji to nie są antywłamaniowe. Zależało nam na ochronie przed słońcem, ale żeby też nie zaciemniać pomieszczeń oraz na możliwości izolacji, bo mamy jednak duże przeszklenia. Trochę też zatrzymują zimno, ale nie w takim stopniu jak rolety.Patrzyliśmy też pod względem estetycznym, są ozdobą samą w sobie, zsunięte rolety jakoś mi się nie podobały.

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na budowie prace postępują, tak wygląda ściana łącząca salon z kuchnią:

http://images39.fotosik.pl/54/0038d49a9f58ac00.jpg

tak kuchnia:

http://images47.fotosik.pl/54/c8d6d52ff5d87bfamed.jpg

a tak razem:

http://images36.fotosik.pl/54/86b58eb42071a88amed.jpg.

I tu mam dylemat. Czy nie za dużo tego wzorku? Może w część zamalować? A może domalować tą część pod szafkami ? czy to nie wygląda na niedokończone jak pod tą szafką nie jest pomalowane?

mnie sie podoba - fajny pomysł co do tego kawałka..mam takie wrazenie ze na fotce , gdzie ujecie jest zblizone nie kojarzy mi sie, ze jest to niedomalowane ale na fotce z odległosci to własnie tak to dla mnie wyglada

a nie mozna namalowac wzorku i ocenic ..jak to bedzie na całosci..a jak wyjdzie kiepsko to zamalowac ponownie na jasno??

Witam, dziękujemy wam serdecznie za wszystkie życzenia, nie zaglądałam tu długo bo powiększyła nam się rodzina i nie umiałam się zebrać żeby wygospodarować trochę czasu. Jak mam chwilę że oba moje skarby śpią a ja mam wszystko porobione to idę po prostu spać :D

Odnoszę jednak wrażenie że dzidziuś - Zosia ma jakiś szósty zmysł i wyczuwa że matka się położyła - do pół godziny jest pobudka.

Na naszej budowie znów trwają prace, jak coś już będzie widać nowego to wkleję zdjęcia, pozdrawiam

:D :D Wisiu :D GRATULUJĘ :)

Witam, dziękujemy wam serdecznie za wszystkie życzenia, nie zaglądałam tu długo bo powiększyła nam się rodzina i nie umiałam się zebrać żeby wygospodarować trochę czasu. Jak mam chwilę że oba moje skarby śpią a ja mam wszystko porobione to idę po prostu spać :D

Odnoszę jednak wrażenie że dzidziuś - Zosia ma jakiś szósty zmysł i wyczuwa że matka się położyła - do pół godziny jest pobudka.

Na naszej budowie znów trwają prace, jak coś już będzie widać nowego to wkleję zdjęcia, pozdrawiam

:D :D Wisiu :D GRATULUJĘ :)

Ja również SERDECZNIE GRATULUJĘ !!!! :D

Dziękuję za gratulacje. U nas coraz więcej zrobione. Właściwie już sprzątamy.

Pojawiła się balustrada

http://images39.fotosik.pl/56/b92a21d4ad484862.jpg

http://images48.fotosik.pl/56/bd7d192b3b50b0ab.jpg

oraz podłoga na górze

http://images30.fotosik.pl/321/90d22686bc816f47med.jpg

Panele są w kolorze klon pod kolor drzwi wewnętrznych.

schody z balustrada miodzio :D :D a domek z zewnątrz jeszcze piekniejszy.

Wisia pisałas, ze macie piwnice ale nie potrafie sobie wyobrazic w ktorym miejscu macie zejscie do piwnicy?? A i jeszcze nasuwa mi sie jedno pytanie- skoro macie piwnice, to pomieszczenie gospodarcze tez macie w piwnicy czy to z projektu pozostało na parterze i spełnia swoja funkcje?? Czy moze to pomieszczenie przeznaczyliscie na inny cel??

pozdrawiam

Wreszcie zebrałam się na odpowiedzi, jakoś tak brakuje mi ciągle czasu, Szelma pomieszczenie gospodarcze które jest w projekcie stanowi w tej chwili klatkę schodową do piwnicy, z zewnątrz też jest jedno wejście - na przedostatnim zdjęciu gdzie widoczne są takie dwa wąskie wysokie okna jest pod nimi właśnie wejście, jest widoczne nawet na tym zdjęciu. Co do balustrady to miała być zupełnie inna ze zwykłej stali malowanej proszkowo na biało i tylko poręcz drewniana. Jak się jednak okazało taka stal jest bardziej wiotka niż nierdzewna i trzeba by zrobić znacznie grubsze słupki i pręty. Poza tym jest to podatne na mechaniczne uszkodzenie ( odpryski jak się uderzy) więc po pewnym czasie nie wyglądałoby to już tak fajnie. Wiem że ta koncepcja byłaby korzystniejsza dla tego wnętrza ale dałam się przekonać i cieszę się że w takiej wersji też jakoś wyszło, choć wydaje mi się że jest taka bardzo normalna, brak w niej tego czegoś czego dodałaby ta biała.

Dziękuje za wyjaśnienia odnośnie piwnicy. Wisia jak myślisz, czy ten domek można postawić w stanie deweloperskim, bez piwnicy za ok 220 tys?? bo urządzenie to wiadomo sprawa indywidualna i może kosztować różnie. Czy to realna suma czy raczej marzenie ściętej głowy :lol: ?? Elewacja bez drewna- raczej trzy rozne kolory- taki mam pomysł - żeby było taniej ale tez fajnie...tak więc pomniejszając o koszt drewna na elewacji.

pozdrawiam i każda kolejna fotka mile widziana :D :D

Nie wiem co dokładnie masz na myśli jako stan deweloperski, ale pisze.

Stan surowy zamknięty (drzwi, okna) z tynkami wewnętrznymi i instalacją elektryczną kosztował 175 tyś i przyłączami wody,kanalizacji, prądu. Ocieplenie budynku łącznie z tymi wstawkami drewnianymi 60 tyś. (ale tu można obecnie zaoszczędzić, myślę, my mieliśmy bardzo drogą ekipę i kupowalismy drogo styropiam). Wylewki w całym domu łacznie ze styropianem kosztowały 12 tyś.

Woda+kanalizacja kosztowały jakieś 3 tyś, a centralne ogrzewanie 17 tyś.

Jeśli nie było by piwnicy, to kiedyś liczyłem dało by się zaoszczędzić jakieś 35-40 tyś.

stan deweloperski to taki jak się kupuje mieszkanie od dewelopera..a wiec wszystko jest ..sciany, tynki, podłączenia pod wodę, elektryka, drzwi zewnętrzne, okna itp..a trzeba urządzic..podłog- terakota, panel parkiet co kto lubi, i, armature,wanny, bidety i inne, zabudowę kuchni, drzwi wewnętrzne.. itd..i jak wiadomo górna granica ile sie wyda na wystrój jest zależna od portfela i własciciela...natomiast stan deweloperski to jest cos co można porównać...wiec skoro Was tyle kosztował to juz wiadomo z jakimi kosztami trzeba się liczyć..

a wiec podliczyłam..ze wydaliście ok 267 tys. Czy mam rozumieć , ze od tego nalezy odliczyc około 35-40 tys na piwnice czyli bez piwnic w przybliżeniu 232 tys powiedzmy by domek kosztował??

Ja, jezeli sie zdecyduje w koncu na budowe- to nie budowałbym piwnicy tylko bym chciała dostawic do bryły domu od stronu salonu gdzie na parterze jest sciana bez okien - garaz. ale mysle, ze to bedzie taki sam koszt jak wybudowanie piwnicy.

Czyli ogolnie mozna przyjac - stan deweloperski z ogrodzeniem i kostka to trzeba liczyc 300 tys. Jak sie odliczy garaz ewentualny czy piwnice to będzie to troszke mniej. bo oczywiscie to nadal ten projekt jest na 1 miejscu.

ale koszty sa wazne, juz zrezygnowalam z jednego projektu- a mialam juz pozwolenie na niego- bo relanie oceniłam koszty i bym nie podołała finansowo albo kredyt do konca zycia a tego nie chce. Wiec teraz jak drugi raz podchodze do projektu to musze 100 razy wszystkie za i przeciw przemyslec.

i zmieniajac temat- pokazałam projekt znajomej architekt i jak zawsze wszystkie gotowce krytykowała doszczętnie - nie pozostawiała suchej nitki to ten oceniła bryła fajna a nawet bardzo fajna, - miała trochę uwag do rozplanowania w środku powierzchni a mianowicie, ze wlasciwie w pokojach na gorze nie ma miejsca na szafy i ze prysznic wchodzi na okno.

w kazdym razie dziekuje bardzo za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie.

Podpowiem ci prostą rzecz, przy sypialni oznaczonej 1.5 na górze można zamiast balkonu zabudować jedną ścianę (bo ten balkon to logia, czyli z boków ściany już ma) i masz super garderobę. Namawiali mnie do tego, ale jak dla mnie urok tego pokoiku tkwi właśnie w tym balkonie, ty jednak mogłabyś go zabudować. Nie zmienia to bryły budynku i jest śmiesznie tanie w realizacji. Jutro wkleję propozycję zabudowy szaf w sypialni oznaczonej 1.2, wbrew pozorom wychodzi tego całkiem dużo. Co do prysznica to nie musi on zabierać światła, wystarczy nie wstawiać tam kabiny. My to nie mieliśmy przemyślane, bo jak chciałam nie dawać brodzika to się okazało że za mało mamy miejsca w wylewce i nie zmieści się syfon. Ty możesz uniknąć tego błędu. Poza tym kabina którą zakupiłam była jedyną która tam weszła ponieważ nie przypilnowaliśmy tego dobrze i nie było kąta prostego w tym rogu. Kabina u nas jest więc jajowata jest to ten model: http://www.newtrendy.com.pl/kabina_rondo.htm i oparta jest na ścianie

Wisia czytałam ten temat juz kilka razy. Na poczatku w ogóle mi sie wasz dom nie podobał. Ja lubię jednak te domy ze spadowym dachem ale im więcej sie przygladałam tym bardziej sie przekonywałam. Mam wprawdzie zupełnie inny gust i inne rzeczy mi sie podobają ale macie duzo fajnych rzeczy. Ten dom na pewno będzie dla Was wygodny i funkcjonalny. Podziwiam Was za to że macie na niego pomysł i pomyśleliście o tylu rzeczach. Fajne są te duże przeszklenia, podoba mi sie kuchnia choc niekoniecznie z tym wzorkiem biało brązowym. Wisia wstaw proszę fotke kuchni ale tak zeby było widać całość, z oknami i tym duzym oknem. Podoba mi się tez ta morska łazienka, kolorystyka pokoi i korytarza na górze, schody i balustrada. Macie juz mebelki do salonu? fajnie ze juz kończycie i niedługo zamieszkacie. A jak ma się ten dom do stron świata? Ja nawet nie mogę się zdecydować na projekt. wprawdzie tez jest nas 2+2 ale na pewno nie pomieścilibyśmy się w takim jak wasz. Ja potrzebuję sypialni dla nas, pokoju dla każdego dziecka to już 3 sypialnie. a jeszcze mamy bardzo dużo książek plyt itd i myslałam o takim pokoju-gabinecie, no i jeszcze musi być pokój gościnny. Czyli razem z salonem 6 pokoi. Masakra. No i szukam jednak takiego z wielospadowym dachem i garazem na 2 auta. Najbardziej bliski jest mi projekt muratora Letni wieczór wersja lustrzana http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=557&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=letni+wiecz%C3%B3r&symbol=&x=0&y=0&nr=2 ale brakuje mi garderoby i spiżarni przy kuchni. No i zastanawiam sie nad sensem osobnej łazienki przy sypialni. Niby fajnie jedna łazienka tylko dla nas, ale to kolejna łazienka do sprzątania. dobra bo rozpisałam sie zupełnie nie na temat. Pozdrowienia dla Was i będę dalej śledzić postępy u Was. Czekam z niecierpliwością na kolejne fotki.