Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena m2 ocieplenia ??? PILNE

Gość justyna_m

Recommended Posts

Gość justyna_m

DZIEKUJĘ!!!

Mi wyliczyli tak:

Materiał 11000 (12 styropian Arbet albo Organika)

system dociepleń ATLAS

siatki, narożniki kołki (wszystko co tam potrzebne do ocieplenia)

i 9000 robocizna (w tym osadzenie parapetów i bramy garażowej)

pow. ścian to około 180m2

Gość M@riusz_Radom

U mnie na domu było 240m2 docieplenia. Ocieplone styropianem Styrmann 15cm + 2 kołki na płytę + 2 x klej i 1x siatka i raz zagruntowane.

Całość ( materiał + robocizna ) 55PLN/m2

Fotka domu gdzieś na forum.

Porównywanie swojej oferty do pojedynczych przypadków z drugiego końca Polski nie wiele ci powie.Ocieplisz za tle za ile znajdziesz ekipe w swojej okolicy.Cena maże zależeć od kształtu elewacji(trudność obróki nietypowych elementów,rusztowanie,zabezpieczanie okien,kostki itp,demontaz rynien.Minimum za robocizne z tynkiem to 30 -40 zł za m kw (ok Rzeszowa).

Jak myślicie szukać kogoś jeszcze? widziałam ich robotę - niezła, a jak trafię na partaczy za 45 zł???

Uwielbiam takich ;) A jak trafisz na partaczy za 65 zł???

:lol:

No właśnie przynajmniej 20 zł/m byłabym do przodu :D :D :D

na 200m to 4 tyś nie? :wink:

miałam już taką sytuację ( w zasadzie mam do dzisiaj) z instalacjami c.o., wod-kan, po obejrzeniu ich prac wzięłam droższych i dupa do dzisiaj problemy

Pytałam czy szukać, bo jeśli średnia cena jak widzę to 50 zł, to czemu zakładać że wszyscy co robią za 50 zł to partacze????

A powiem wam że miałam już cenę 25 zł/m, też widziałam ich robotę powiedzmy standardowo zrobione - tu już "oszczędność" na domku 8 tyś!!!!

I bądź tu człowieku mądry

Gość M@riusz_Radom

Ano właśnie, gdyby cena była wyznacznikiem jakości to nie zabierałby wogóle głosu. Niestety nie jest :(

A powiem wam że miałam już cenę 25 zł/m, też widziałam ich robotę powiedzmy standardowo zrobione - tu już "oszczędność" na domku 8 tyś!!!!

To proste, weź ich i zatrudnij człowieka ( za powiedzmy 2000 PLN ) który będzie pilnował wykonania zgodnie ze sztuką. Niezły zarobek jak za póltora tygodnia pracy...

I masz już 6 000 PLN do przodu. Przyda się ...

Ano właśnie, gdyby cena była wyznacznikiem jakości to nie zabierałby wogóle głosu. Niestety nie jest :(

To proste, weź ich i zatrudnij człowieka ( za powiedzmy 2000 PLN ) który będzie pilnował wykonania zgodnie ze sztuką. Niezły zarobek jak za póltora tygodnia pracy...

I masz już 6 000 PLN do przodu. Przyda się ...

Hehe, ja to widziałbym inaczej. Popytać o jakąś ekipę, która robiła u znajomych i są zadowoleni. NIKT nie będzie robił za darmo. Jest taka grupa ludzi, których nazywa się "tanimi fachowcami" i na ich robotę można właściwie popatrzeć tylko z politowaniem. Niestety, ludzie sądzą, że da się na tym oszczędzić, a po fakcie mówią tylko że żałują... Ale cóż. Nie chodzi o to żeby kogoś wziąć i chodzić za nim, pilnować go. A jak zatrudnisz kierownika jakiegoś za te 2 tysiące nawet, to on będzie chodzić za każdym człowiekiem z tej ekipy i patrzeć mu na ręce, czy dobrze trzyma poziomnicę przy styropianie? Jak dla mnie pomysł śmieszny, a wręcz powiedziałbym, że przynajmniej nie mądry. Jak przyjdzie ekipa i dowie się o obecności takiego "dozorcy", to jestem pewien że po chwili już jej nie będzie, albo Inwestor dostanie jakiś niemiły telefon :)

Polecam porządnych fachowców i problem nadzorowania odpada, a głowa spokojna. Wierzcie mi, że lepiej będzie dla wszystkich, jeśli Inwestor nie musi nikomu patrzeć na ręce, a ekipa spokojnie pracuje

Gość M@riusz_Radom

Polecam porządnych fachowców i problem nadzorowania odpada, a głowa spokojna. Wierzcie mi, że lepiej będzie dla wszystkich, jeśli Inwestor nie musi nikomu patrzeć na ręce, a ekipa spokojnie pracuje

Miałem takich "porządnych" fachofcóff , wypie..łem ich z budowy bo nie stać mnie było już na to aby kredytować ich "fachowość" własnym materiałem i zdrowiem psychicznym.

Nikt na czole nie ma napisane "prawdziwy fachowiec" bo teraz każdy się takim mieni ( i ceni ) a i niestety cena nie jest już w Polsce wyznacznikiem jakości.

Także jak słyszę "weź fachofcóff i dobrze im zapłać" to będziesz miał spokojną głowę i nie musiał patrzeć im na ręce to mnie pusty śmiech ogarnia ...

Miałem takich "porządnych" fachofcóff , wypie..łem ich z budowy bo nie stać mnie było już na to aby kredytować ich "fachowość" własnym materiałem i zdrowiem psychicznym.

Nikt na czole nie ma napisane "prawdziwy fachowiec" bo teraz każdy się takim mieni ( i ceni ) a i niestety cena nie jest już w Polsce wyznacznikiem jakości.

Także jak słyszę "weź fachofcóff i dobrze im zapłać" to będziesz miał spokojną głowę i nie musiał patrzeć im na ręce to mnie pusty śmiech ogarnia ...

No to nie mów, że miałeś Fachowców, bo ich nie miałeś, a więc dalej nie masz co się wypowiadać. Czcza dyskusja nie ma sensu. Jak miałeś taką ekipę jaką miałeś, to być może rzeczywiście byli to naciągacze, ale niekoniecznie musisz też mieć rację, a tego na odległość - choć bez obrazy dla Ciebie - stwierdzić się nie da. Znam wielu takich, którzy wybudowali sobie w życiu jeden dom, wszystkich wokół wykończyli psychicznie, a teraz są tzw. "Weteranami budowania domu" i dla innych są niesamowitym autorytetem.

A odnośnie cen: Nikt, ale to zupełnie nikt nie chce robić na granicy opłacalności, a już tym bardziej za psie grosze. A jeśli Tobie cena proponowana przez wykonawcę nie odpowiada, to rezygnujesz :)

Najlepszym sposobem na znalezienie kogoś zaufanego, jest opinia zadowolonych znajomych. Lepszego środka nie ma. A cena w pewnym stopniu zawsze będzie wyznacznikiem jakości. Ale tylko w pewnym stopniu... Pozdrawiam