Darek19 04.11.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 A ile według was to te "psie grosze", niedługo za machnięcie ręką wykonwca będzie brał stówkę, ostatni rozmawiałem z ekipą która za wykonanie docieplenia 12 styropian, klej, warstwa zbrojąca, grunt kolor i tynk cienkowarstwowy baranek 1,5 mm grupa kolorów II firmy kreisel, obmiar razem z otworami okiennymi życzyła sobie 110,00 zł/m2, do tego żądała zaliczki 6 tyś przed rozpoczęciem robót na materiały, jak powiedziałem że prace będzie odbierał inspektor nadzoru i że mam doświadczenie w odbiorach i stosowaniu norm panowie byli bardzo rozbawieni twierdząc że normy normami a robota robotą. Mam w d-pie takich wykonawców, skoro płacę to wymagam. Więc pytam się wykonawców ile to te psie stawki, szczególnie gdy patrzy się na dniówki, nie zależnie czy się leży czy pracuje z pełną wydajnością, zawsze mnie to bawi - panie a ile to będzie kosztowało???, no nie wiem ze trzy dni się zejdzie a to wyjdzie ....., tylko czy w tych dniach będę pracował czy leżał to inna sprawa. Przy rozliczeniach teksty: ściany były nie równe, trudny dostęp więc więcej się zeszło, bhha a czy przed rozpoczęciem nie zapoznaliście się z miejscem przyszłych prac, czy nie wiedzieliście że będzie trudno, nikt nie mówi że będzie lekko, za lekko się takich stawek nie płaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 05.11.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Czy mogę zadać małe pytanko ? Bo ocieplenie to jeszcze przede mną, ale pora się rozglądać za wykonawcą Czy powierzchnia ocieplenia zewnętrznego jest liczona tak samo "krzywo" jak w przypadku tynków wewnętrznych? To znaczy czy na przykład nie odlicza się okien od płaconej powierzchni itp? No i słyszałem też że za jakieś cudowanie ze styropianem czyli jakieś bonie, narożniki czy opaski to osobna stawka za mb jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 26.09.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 @FlashBack podpisuję się pod Twoimi słowami obiema ryncami @Darek19 od tego są umowy, które się spisuje przed przystąpieniem do wykonania zlecenia. Masz termin wykonania zlecenia i wycenę. Nie wiem w czym problem. Inwestor i wykonawca podpisując zgadzają się na taki koszt i termin. Jak ekipa leży pół dnia, to problem ich szefa, bo mniej zarabia, nie Twój. Zaliczka na materiały to podstawa. Inwestorom czasem zmiania się jak pogoda w górach. Wyobraź sobie, że kupujesz materiał na budowę, a następnie klient zmiania wykonawcę, zostawiając Cię z materiałem. Albo uda się go zwrócić, albo nie. Tak, czy inaczej zostaje zmarnowany czas i pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macmara 01.10.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Jak wycenić następujące usługi (budynek 70 letni):- usunięcie zewnętrznych parapetów ceglanych- osadzenie w w/w miejsce parapetów marmurowych- usunięcie, zbicie gzymsu ceglanego o dł. 1/4 cegły okaląjacego budynek- czy obróbka okien styro+siatka powinna być liczona osobno czy jako m2 całej ściany bo chyba nie odliczam otworów okiennych przy kalkulacji powierzchni ?- czy klejenie styropianu na gzyms przy dachu (zakładka na styropian i trochę docinania) to również dodatkowa praca czy wliczyć to do całości powierzchni ściany ? Nie chcę być zaskoczony 'propozycją' budowlańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwapikww 18.10.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Witam. Podepnę się do tematu czy w roboczogodziny przy docieplaniu wlicza się dojazd do budynku i przerwy śniadaniowe. Bo w moim przypadku jest to po 2 godziny na każdego pracownika. Więc robi się konkretna sumka. I kto za to powinien zapłacić. Proszę o poradę bo mój majster chyba chce mnie orżnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 19.10.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Takie rzeczy ustala sie przed robota a nie w trakcie. Co masz w umowie? :> Jak dla mnie przerwa sniadaniowa ok.. ale dojazd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teosh 13.01.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Chciałbym odgrzać temat Jaką zapłaciliście cenę za 1m2 ocieplenia. W moim przypadku interesuje mnie 20 cm styropian 038, tynk silikonowy ew. siloksanowy - robocizna + materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 14.01.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 mnie to kosztowało 15 tys , robiłem docieplenie sam a do tynku zatrudniłem firmę i za 200m2 zapłaciłem 7300 zł czyli suma końcowa 15 tys zł da się ? da , powiedzieli mi fachmany że jak oni robili by to od zera to z 45 tys by nie zeszli , tynku za bardzo nie chcieli robić bo mało kasy ale akurat im robota odpadła więc się zlitowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xerth 22.01.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Witam To mój pierwszy post na forum mimo iż czytelnikiem jestem już ponad rok. Ja mam zapłacić za 235 m2 - 29k styropian 0,38 ( 20 cm )- 31k styropian 0,31 ( 20 cm ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 25.01.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Witam , kolega robił teraz wycenę na ocieplenie ; komplet ze styropian 15 , 105 pln. m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcza 01.02.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Witam , kolega robił teraz wycenę na ocieplenie ; komplet ze styropian 15 , 105 pln. m2 Teraz pasuje zadać pytanie jaki styropian jaki klej jaka siatka i to:??? Bo cena zależy od rodzaju materiału jaki był wycenie bo firma xxx dziadostwo czy firma yyy producent górna półka... Ja materiał kupiłem sam firmy yyy a reszta kosztowała 28zlm2 czyli gruntownie klejenie styropianu siatka i struktura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
80x86 18.06.2017 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Teraz pasuje zadać pytanie jaki styropian jaki klej jaka siatka i to:??? Bo cena zależy od rodzaju materiału jaki był wycenie bo firma xxx dziadostwo czy firma yyy producent górna półka... Ja materiał kupiłem sam firmy yyy a reszta kosztowała 28zlm2 czyli gruntownie klejenie styropianu siatka i struktura U mnie (śląsk) po podliczeniu wszystkiego wyszło 115 zł/m2. Materiał kupowałem sam. Styropian grafitowy swisspor 0,031 17cm Kleje Caparol (wszystko na kleju do siatki) Siatka Caparol 165g/m2 Grunt Caparol Tynk silikonowy Caparol Parapety aluminiowe Listwy, taśmy tynkarskie, folie, pianokleje do łączeń między płytami itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnm82 18.10.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Ja teraz ocieplałem. Cena za m2 - 35 pln za samą robociznę: klejenie styropianu na piankę Termo organika 20 cm grafit 0,031, kołkowanie, narożniki, siatka, klej. Dodatkowo za osadzenie parapetów 600 pln. Jeśli zakres prac powiększony o nałożenie tynku do 55 pln za m2 robocizna. Powierzchnia ścian: 230 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek12_ 22.02.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Potrzebuję porady co do ceny netto?mat+ rob. 203 zł za 1m2 Caparol longlife210 zł za 1m2 Caparol Carbon152 zł za 1m2 jakiś Bolix Eco, tynk silikonowy Caparol, klej Goldmur.Styro w cenie 20 cm 0.031Są to ceny podstawy, do tego obróbki i inne rzeczy dodatkowo płatne. Łącznie do zrobienia 250 m2 + obróbki belek z robocizna z metra 150m2 plus do zrobienia ocieplenie fundamentów. Edytowane 22 Lutego 2018 przez misiek12_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.02.2018 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Potrzebuję porady co do ceny netto? mat+ rob. 203 zł za 1m2 Caparol longlife 210 zł za 1m2 Caparol Carbon 152 zł za 1m2 jakiś Bolix Eco, tynk silikonowy Caparol, klej Goldmur. Styro w cenie 20 cm 0.031 Są to ceny podstawy, do tego obróbki i inne rzeczy dodatkowo płatne. Łącznie do zrobienia 250 m2 + obróbki belek z robocizna z metra 150m2 plus do zrobienia ocieplenie fundamentów. to: 203 zł za 1m2 Caparol longlife 210 zł za 1m2 Caparol Carbon na pelnym systemie Longlife (czyli z klejem akrylowym) i pelny Carbon czyli z klejem Catrbonit/Carbonspahtell ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek12_ 23.02.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) to: 203 zł za 1m2 Caparol longlife 210 zł za 1m2 Caparol Carbon na pelnym systemie Longlife (czyli z klejem akrylowym) i pelny Carbon czyli z klejem Catrbonit/Carbonspahtell ? Napisał tylko "Systemowo w Carbonie to ok. 210 zł/m2 Longlife 203 zł/m2" Wiesz.. fachowiec robił wszystko by być mało konkretnym i wydawało nam się, że piszę tak by aby czasem nie wyszło ile bierze za robociznę i ostatecznie na naszą prośbę nie chciał jej podać. : opisuje np .tak (+ 7 zł na Caparolu silikonowym), jak zaproponowaliśmy, że materiał sami kupimy (bo widzieliśmy, że coś kombinuje) to taki tekst walnął: że tylko z materiałem i "ze te kilka zł na materiale zarabiamy, to już koszty obsługi." Patrząc po cenie różnicy Carbon do Longlife w cennikach Caparola to jest o wiele wyższa więc coś tu nie gra. Edytowane 23 Lutego 2018 przez misiek12_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.02.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Zobaczę w poniedziałek jak to wychodzi. Na ceny cennikowe caparola nie patrz bo to nie ma nic wspólnego z realiami. Nie ma też jednego rabatu od cennika. Cennik w sumie do niczego nie służy w Caparol. Systemowo z klejami carbonit i longlife może być że wcale nie jest to jakoś dużo. Ale to Excel prawdę powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek12_ 25.02.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 W pierwszej lepszej hurtowni dają mi na starcie 25% rabatu od cennika Caparola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek12_ 06.03.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Zobaczę w poniedziałek jak to wychodzi. I jak tam cennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts