Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na ekogroszek - głębokość 90 cm ze wszystkim -są takie?

Kanclerz

Recommended Posts

Przeczytalem pół forum od 2004 roku o piecach na ekogroszek z podajnikiem jednak nie znalazłem żadnego, który pasuje do mojej kotłowni (a może się nie znam).

Szukam pieca w przedziale mocy 15 KW-19KW (z forum wynika że wystarczy) - powierzchania netto do ogrzania 180 metrów + woda (2 osoby dorosłe +2 dzieci), dom dobrze ocieplony, mało okien jak już od strony południowej (20 styropian, okna trzyszybowe u+0,7, rolety zewnętrzne, wełna na dachu 25 cm), tylko podłogówka (dom parter+użytkowe poddasze).

W mojej kotłowni od komina do drzwii do garażu jest 92 cm (w projekcie miałem gaz) i tyle mam przestrzeni do zmieszczenia pieca na głębokość. Większość pieców oscyluje około 860 mm - 920 mm głębokości, niestety w instrukcji każdego jest konieczność pozostawienia przestrzeni 300-400 mm od wylotu spalin do komina i tu jest problem :-? .

Kotłownia ma szerokość 2m, także tu nie ma problemu.

Help please :evil:

Przeczytalem pół forum od 2004 roku o piecach na ekogroszek z podajnikiem jednak nie znalazłem żadnego, który pasuje do mojej kotłowni (a może się nie znam).

Szukam pieca w przedziale mocy 15 KW-19KW (z forum wynika że wystarczy) - powierzchania netto do ogrzania 180 metrów + woda (2 osoby dorosłe +2 dzieci), dom dobrze ocieplony, mało okien jak już od strony południowej (20 styropian, okna trzyszybowe u+0,7, rolety zewnętrzne, wełna na dachu 25 cm), tylko podłogówka (dom parter+użytkowe poddasze).

W mojej kotłowni od komina do drzwii do garażu jest 92 cm (w projekcie miałem gaz) i tyle mam przestrzeni do zmieszczenia pieca na głębokość. Większość pieców oscyluje około 860 mm - 920 mm głębokości, niestety w instrukcji każdego jest konieczność pozostawienia przestrzeni 300-400 mm od wylotu spalin do komina i tu jest problem :-? .

Kotłownia ma szerokość 2m, także tu nie ma problemu.

Help please :evil:

już za późno na help

na etapie projektu trzeba było pleasować o help :o

hef robi taki piece że mają około 60cm głębokości (ja będę miał taki - już zresztą jest kupiony) - jest za to szerszy. - oni nazywają tą wersję pieca adaptowanym

piec podobno będzie stał od ściany nie więcej niż10cm - tak mówił mi instalator

edit

doszukałem się wymiarów pieca eko plus 20kW, 75cm szeroki 55cm głęboki około 120cm wysoki + podajnik 55cm szeroki. Za podajnikiem potrzeba trochę miejsca żeby w przypadku awarii wyciągnąć ślimak (nie wiem ile potrzeba bo ja będę miał około 3m więc nie interesowało mnie to za bardzo) - wydaję mi się że około 40cm

aha jeszcze jedno: u mnie trójnik komina jest przygotowany do tego konkretnie pieca na wysokości 110cm więc piec będzie dosunięty maksymalnie do ściany i czopuch pieca będzie wchodził bezpośrednio do komina - wyczystkę mam zrobioną w pomieszczeniu za kominem (bo inaczej piec by mi ją zasłonił)

Dzęki,

Opal jak najbardziej pasuje, Hefa sprawdze w poniedziałek, na stronie nie mają danych tego pieca. Jeden z tych dwóch na pewno wybiorę.

Mam tez wyczystke z tyłu komina w drugim pomieszczeniu, a wysokość trójnika mogę podregulować cokołem pod piec (od chudziaka jest 130). Hef coś bardziej do mnie przemawia, ale zobaczymy,

pozdrawiam,

• 3 weeks później...