Kanclerz 03.10.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Przeczytalem pół forum od 2004 roku o piecach na ekogroszek z podajnikiem jednak nie znalazłem żadnego, który pasuje do mojej kotłowni (a może się nie znam). Szukam pieca w przedziale mocy 15 KW-19KW (z forum wynika że wystarczy) - powierzchania netto do ogrzania 180 metrów + woda (2 osoby dorosłe +2 dzieci), dom dobrze ocieplony, mało okien jak już od strony południowej (20 styropian, okna trzyszybowe u+0,7, rolety zewnętrzne, wełna na dachu 25 cm), tylko podłogówka (dom parter+użytkowe poddasze). W mojej kotłowni od komina do drzwii do garażu jest 92 cm (w projekcie miałem gaz) i tyle mam przestrzeni do zmieszczenia pieca na głębokość. Większość pieców oscyluje około 860 mm - 920 mm głębokości, niestety w instrukcji każdego jest konieczność pozostawienia przestrzeni 300-400 mm od wylotu spalin do komina i tu jest problem . Kotłownia ma szerokość 2m, także tu nie ma problemu. Help please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.10.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Przeczytalem pół forum od 2004 roku o piecach na ekogroszek z podajnikiem jednak nie znalazłem żadnego, który pasuje do mojej kotłowni (a może się nie znam). Szukam pieca w przedziale mocy 15 KW-19KW (z forum wynika że wystarczy) - powierzchania netto do ogrzania 180 metrów + woda (2 osoby dorosłe +2 dzieci), dom dobrze ocieplony, mało okien jak już od strony południowej (20 styropian, okna trzyszybowe u+0,7, rolety zewnętrzne, wełna na dachu 25 cm), tylko podłogówka (dom parter+użytkowe poddasze). W mojej kotłowni od komina do drzwii do garażu jest 92 cm (w projekcie miałem gaz) i tyle mam przestrzeni do zmieszczenia pieca na głębokość. Większość pieców oscyluje około 860 mm - 920 mm głębokości, niestety w instrukcji każdego jest konieczność pozostawienia przestrzeni 300-400 mm od wylotu spalin do komina i tu jest problem . Kotłownia ma szerokość 2m, także tu nie ma problemu. Help please już za późno na help na etapie projektu trzeba było pleasować o help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 04.10.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 zrób bliżej i też będzie ok , nikt cie za to nie powiesi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.10.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 hef robi taki piece że mają około 60cm głębokości (ja będę miał taki - już zresztą jest kupiony) - jest za to szerszy. - oni nazywają tą wersję pieca adaptowanym piec podobno będzie stał od ściany nie więcej niż10cm - tak mówił mi instalator edit doszukałem się wymiarów pieca eko plus 20kW, 75cm szeroki 55cm głęboki około 120cm wysoki + podajnik 55cm szeroki. Za podajnikiem potrzeba trochę miejsca żeby w przypadku awarii wyciągnąć ślimak (nie wiem ile potrzeba bo ja będę miał około 3m więc nie interesowało mnie to za bardzo) - wydaję mi się że około 40cm aha jeszcze jedno: u mnie trójnik komina jest przygotowany do tego konkretnie pieca na wysokości 110cm więc piec będzie dosunięty maksymalnie do ściany i czopuch pieca będzie wchodził bezpośrednio do komina - wyczystkę mam zrobioną w pomieszczeniu za kominem (bo inaczej piec by mi ją zasłonił) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.10.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 a Opal chyba Sekomu, na forum poszukaj postów kolegi lbryndal, on ma opala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanclerz 04.10.2008 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Dzęki, Opal jak najbardziej pasuje, Hefa sprawdze w poniedziałek, na stronie nie mają danych tego pieca. Jeden z tych dwóch na pewno wybiorę. Mam tez wyczystke z tyłu komina w drugim pomieszczeniu, a wysokość trójnika mogę podregulować cokołem pod piec (od chudziaka jest 130). Hef coś bardziej do mnie przemawia, ale zobaczymy, pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.10.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 tu masz linka do takiego pieca: http://www.hef.com.pl/?p=/pl/menu/2/9/index a tam eko plus podawanie przód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts