martynka1 04.10.2008 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Mam 4-letnią córeczkę, której psują się zębki. Miała leczone 2 ząbki i gdy zbliżamy się do gabinetu zaczyna się prawdziwy horror . Problem to Czy istnieją metody bezbolesnego leczenia zębów u dzieci ? Jaki jest ich koszt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.10.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 W narkozie, ale szczerze mówiąc bałabym sie tego. Narkoza to poważna sprawa.Popytaj w gabinetach (tych droższych - niestety) o leczenie ozonem. Jest też jakiś żel, który rozpuszcza wyłącznie zepsutą część zęba, ale potem trzeba to dokładnie wyczyścić, a to też trwa długo.Polecam pastę elmex. Moje starsze córki myły nią zęby o do dzisiaj żadnych ubytków nie mają. Najmłodszej trochę odpuściłam, bo ta pasta nie jest najlepsza i ona jedyna ma ubytki. Kiedy je zauważyłam, zaczęliśmy myć jej ząbki elmeksem i ubytki nie powiększały się. Dentysta kazał przychodzić co kilka miesięcy i wciąż nie kwalifikowały sie do leczenia. Teraz jednak już chyba trzeba będzie je zakleić. Na szczęście tylko dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 04.10.2008 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Agduś dzięki za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.10.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 no własnie ...horror poszłam z moją młodszą do dentysty kiedy miała 4 lata .... pani stomatolog niby z podejściem do dzieci .... a tu klapa ... zero współpracy , po drugiej wizycie kiedy to kasia nie dała sobie znowu japy otworzyć dałam spokój w wieku 6 lat zobaczyła kolorowe plomby u swojej koleżanki i zmieniła zdanie .... poszłyśmy do tej dentystki u której była ta koleżanka , mimo tego że kolorowych plomb jej pani stomatolog nie założyła - Kasia zrozumiała , ze to koniecznosc i dała sobie zaplombować wszystkie chore 4 ząbki (bez znieczulenia , a niektóre ubytki naprawdę duże) ,.... po prostu musiała dojrzeć do tego byłam w szoku ...sama grzecznie wchodziła do gabinetu, siadała na fotel , rozdziawiała szeroko pyziak i cierpliwie znosiła wiercenie bez łzy na policzku - naprawdę była dzielna , co oczywiście się jej nachwaliłam to normalnie książkę możnaby napisać - była bardzo dumna z siebie ...ja z niej oczywiście też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.10.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Nasz pan dentysta po każdej bezstresowej na razie wizycie wręczał prezent (dyskretnie podsunięty przez nas), więc jest na razie przyjacielem.Kiedyś po wizycie u niego pojechałyśmy do mojej cioci, która też leczy zęby u tegoż dentysty. Małgo pochwaliła się kolorową kredką z wymienianymi wkładami (prezent "od dentysty"). Potem, po chwili głębszego namysłu rzekła: "ten dentysta to taki naprawdę dobry człowiek". Ciocia odraportowała to mu podczas najbliższej wizyty. Nie wiedziała, że w chwili, kiedy mówiła, pił właśnie kawę (ma taki pokoik otwarty na gabinet). Mało się nią nie opluł z radości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 05.10.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 hej,moja Jula miała 3,5 roku jak jej robili 6 zębów ( w tym 1 wyrwany) pod narkozą.klinika prywatna w wawie. koszt ok 2,5 tys.trza było działać szybko, a córka jest po operacji serca ( w wieku 5mcy).zrobili jej na miejscu potrzebne badania (usg serca) i anestezjolog zakwalifikował ja do zabiegu.jesteśmy b. zadowoleni. mała nic nie pamięta. i nic ja nie bolało.jest jeszcze metoda przy znieczuleniu tzw " głupim Jasiem", ale nikt się nie chciał tego podjąć u naszej J. o publicznej służbie zdrowia mozna w takim przypadku w ogóle zapomnieć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 05.10.2008 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Zdecydowaliśmy się na podanie syropku przed leczeniem 2 ząbków pół roku temu ... niestety już nigdy nie zgodzę się na ten lek. Córka płakała i wymiotowała podczas leczenia (po 3 godzinach stanęła na nogach) .... 6 m-cy minęło a te ząbki znowu zaczęły się psuć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.10.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Teraz już wiem,że dobrze mieć przyjaciela stomatologa Mamy farta, z maluchem chodzimy do dentysty co kwartał, w razie czego wypatrzy naprawdę małe ubytki , a jak wiemy wtedy leczenie jest bezbolesne. Dotychczas borowany miał jeden zabek - mimo dbania o zębiska, coś tam ubyło - obyło się bez bólu, za to z długa zabawą na "kosmicznym" fotelu z wodotryskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 06.10.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 No to ja mam farta. Nasz nadworny dentysta mieszka w sąsiednim bloku, więc nie traktujemy wizyty jako wielkiej wyprawy, tylko zwykły wypad do bloku obok. Sam lekarz ma niesamowite podjeście do dzieci ( posiada czwórkę, najmłodsze ok. 4 lat.) W gabinecie obrazki namalowane przez wdzięcznych pacjentów, na ścianie zamontowany monitor z wiecznie włączonymi bajkami, a sam tak świetnie potrafi omamić dzieciaka, że żegnają się uśmiechem i córka jest zachwycona! (ma 5 lat). Zasada jest taka, że na pierwszej wizycie nie ma plombowania i żadnego rwania zębów! Dziecko ogląda gabinet, dentysta ząbki i wszyscy są szczęśliwi, dopierona na kolejnej wizycie dochodzi się do konkretów. Mogę się mądrzyć, bo córa miała tylko jedną małą plamkę, kórą w miarę wcześnie dało się wyleczyć, ale dzieciak moich znajomych leczonych miał duuużo ząbków u tego samego lekarza i też bez sensacji. Może to też jest kwestia podejścia rodziców, ich nastawienia , a także psychiki samego dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts