Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamówiłam okna do domu i sprzedawca wcisnął mi zdecydowana większość zbyt wąskich. Na ten temat pisałam W TYM WĄTKU.

Teraz pan sprzedawca próbuje się wykręcić od odpowiedzialności na różne sposoby. Ostatnim hitowym stwierdzeniem było: "To po co pani przyszła zamawiać okna jak się pani nie zna?" Rozłożył mnie tym na łopatki! Ale ja nie o tym. Otóż teraz przyczepił się, że mój murarz zrobił mi niewłaściwe otwory (zleciłam właśnie ich sprawdzenie kierownikowi budowy), a on (sprzedawca) zrobił okna wg. projektu (którego właściwie nie widział, bo tylko ja go trzymałam jak uzgadniałam, które okno zostało zapisane na kartce po pomiarach), a zrobił podobno wg. projektu, żebym nie miała problemów przy odbiorze budynku, bo na zmianę wielkości okien trzeba mieć zgodę.

Wszystko pięknie, tylko pomijając fakt, że jego zadaniem było dostosowanie wymiarów okien do istniejących otworów (a zadaniem kierbuda jest pilnowanie aby cała reszta była zgodna z projektem), ja w projekcie nie widzę też wymiarów jakie ten pan mi wcisnął. Na zestawieniu stolarki drzwiowej i okiennej podany jest wymiar pod oknem np. O1 (czy jakoś tam to jest oznaczone - piszę z pamięci, bo projekt zabrał mi kierbud) i S1800 H1400. Na rzutach poziomych podane są identyczne wymiary!!! Czyli moim zdaniem są to wymiary okien, a zdaniem sprzedawcy - wymiary otworów.

Jeżeli jest tu na forum architekt, proszę o wypowiedź jakie faktycznie wymiary oznaczone są na projektach? Może to architekt się pomylił i źle oznaczył wielkości na rzutach? Resztę czytających proszę o sprawdzenie czy w Waszych projektach zestawienie stolarki pokrywa się z wymiarami na rzutach czy też macie różne liczby na obu. Jak zamawialiście okna to ich wymiary były zbliżone (takie same) jak z zestawieniu w projekcie?

https://forum.murator.pl/topic/109617-wymiary-otwor%C3%B3w-okiennych-a-wymiary-okien-w-projekcie-budowl/

Obowiązkiem dostawcy okien jest zmierzenie otworów, gdy są już one możliwe do zmienirzenia.

Dobrze, gdy inwestor (albo upoważniony przez niego kierbud) jest przy tym a następnie potwierdzi podpisem wszystkie wymiary.

Jesli nie podpisał takiej listy z pomiaramia , no to dostawca ma problem ...

Ja bym się nie dała.

Ale mój dostawca zrobił na tip top i mierzył i sprawdzał i pewnie dlatego wszystko gra...

U nas też są to wymiary otworów....ale zestawienie stolarki tez mielismy w projekcie ...ale facet od okien przyjechał z dalmierzem i sam pomierzył zeby niebyło pomyłki....

Nefer, escape a jak jest u Was w projekcie - wymiary otworów i okien są różne?

Sprzedawca mierzył okna, dojechałam jak właśnie skończyli, a wymiary były ustalane dzień później, pan zasugerował mi takie a nie inne i ja je podpisałam, bo dlaczego miałam mu nie zaufać?

U mnie na rzutach podane są wymiary otworów. Zestawienia stolarki nie mam :)

A czy te wymiary otworów są "okrągłe", tzn. dopełnione do 100 mm? np. 1500x1800 czy też 1465X1765?

No to coś czuję, że po pierwsze schrzanił projektant (nie pierwszy jego błąd zresztą), bo w zestawieniu stolarki powinny być wymiary mniejsze niż na rzutach. po drugie budowlaniec - bo nieco poszerzył wymiary z rzutów, choć raczej nie bardzo, zdaje się, że o jakiś centymetr na szerokościach. Mówił, że sugerował się tym, że są to wymiary okien (jak w zestawieniu). po trzecie zawalił kierbud, bo nie dopilnował i nie zwrócił uwagi , po czwarte adaptator projektu tez na to nie zwrócił uwagi, i ostatecznie facet od okien, bo on powinien zrobić okna do otworów, albo zwrócić uwagę na to, że są nie właściwie jeszcze przed przyjęciem zamówienia.
Wymiary otworów 1500x1500 pod okno standartowe 1465 x 1435.

Czyli na szerokości pozostaje 3,5 cm szczeliny (po 1,75 na każdą stronę) a na wysokości 6,5 cm (ze względu na parapet)?

Jak patrzę teraz na zmówienie to przy założeniu, że otwory byłyby właściwe (choć do końca nie są, ale o ile to mam się dowiedzieć od kierbuda) i sprzedawca sugerowałby się moim dobrem, tzn., żebym nie musiała odpowiadać za budowanie niezgodne z projektem, to facet i tak zrobił niewłaściwie, bo wysokości pozostawił takie jak były w projekcie 1400 mm, a powinny być przecież o 6,5 cm krótsze! I tu mu wytrącam oręż z dłoni.

Myślę, że jedyne co mi zostaje to nie przyjąć tych okien, tym razem dlatego, że są za wysokie (poza tym montaż tez jest fatalny) kierbud niech załatwia zmianę szerokości (jeśli będzie taka potrzeba po dokonaniu pomiarów), wysokość pozostanie bez zmian.

No to coś czuję, że po pierwsze schrzanił projektant (nie pierwszy jego błąd zresztą), bo w zestawieniu stolarki powinny być wymiary mniejsze niż na rzutach. po drugie budowlaniec - bo nieco poszerzył wymiary z rzutów, choć raczej nie bardzo, zdaje się, że o jakiś centymetr na szerokościach. Mówił, że sugerował się tym, że są to wymiary okien (jak w zestawieniu). po trzecie zawalił kierbud, bo nie dopilnował i nie zwrócił uwagi , po czwarte adaptator projektu tez na to nie zwrócił uwagi, i ostatecznie facet od okien, bo on powinien zrobić okna do otworów, albo zwrócić uwagę na to, że są nie właściwie jeszcze przed przyjęciem zamówienia.

"facet od okien" powinien zrobic okna do konkretnych otworów albo zawierzyc swoim pracownikom /którzy te otwory zmierzyli i zrobil to prawidłowo/

i po szóste Ty - bo

Oczywiście podpisałam umowę na wykonanie okien, a w niej były okna o takich wymiarach ...

podpisałas, wiedząc o tym ze proponowane przesz szefa firmy wymiary różnia sie od wykonanych wczesniej na miejscu budowy przez montazystów

abstrahując od wad montażu ...

i po szóste Ty - bo

Oczywiście podpisałam umowę na wykonanie okien, a w niej były okna o takich wymiarach ...

podpisałas, wiedząc o tym ze proponowane przesz szefa firmy wymiary różnia sie od wykonanych wczesniej na miejscu budowy przez montazystów

abstrahując od wad montażu ...

No nie przesadzaj brzoza, ja na wielu rzeczach się znam, ale na oknach dopiero poznaję się po tym jak parę osób mi powiedziało, ze coś jest nie tak.

U mnie producent okien (stolarka drewniana) nawet nie ogladal projektu tylko sam przyjechal na pomiar , a pomiary robi wspolwlasciciel firmy, wymiary mam zmienione wielkoscia do tych z projektu, i wyszlo wszystko na tip top lacznie z montazem.Ale za to drzwi wejsciwe z tej samej firmy robil jego handlowiec i tak zrobil obmiar ze wyszly o 20 cm. szersze i mialy sie otwierac na zewnatrz a otwieraja sie do wewnatrz.Naszczescie ten czlowiek juz tam nie pracuje bo nie bylem odosobnionym przypadkiem jego genialnych pomiarow.
No nie przesadzaj brzoza, ja na wielu rzeczach się znam, ale na oknach dopiero poznaję się po tym jak parę osób mi powiedziało, ze coś jest nie tak.

josephine - mozna sie nie znac na oknach, byle nie podpisywac niekorzystnej dla siebie umowy ...

Nefer, escape a jak jest u Was w projekcie - wymiary otworów i okien są różne?

Sprzedawca mierzył okna, dojechałam jak właśnie skończyli, a wymiary były ustalane dzień później, pan zasugerował mi takie a nie inne i ja je podpisałam, bo dlaczego miałam mu nie zaufać?

No niestety u mnie są niezwykle zbliżone - powiedziałabym, że takie same. Ale miałam dobrą ekipę :):)

NIe ma znaczenia co jest w zestawieniu - ważne jest co jest zbudowane i zmierzone.Zestawieni aużywałam tylko do zebrania ofert i ich porównania. A pomiar zrobiła firma,ktorą wybrałam.

No i niestety - jesli nie podpisałaś kartki z pomiarem to nie Ty odpowiadasz za nieodpowiednie okna, ale producent.

Napisz na priv do Starego to zapewne to potwierdzi (szczególnie, że na pewno wie co oznacza posiadać pracownika co czasem nie umie zmierzyć okien, albo zapisuje wymiar z czeskim błędem :))

Projekt projektem,ale Ty możesz sobie pozmieniać wymiary okien.I gość ma obowiązek zmierzyć okna i pomiarów swoich powienien się trzymać.A podpisać mogłaś zamówienie,a nie pomiary.Co Cię obchodzą jego pomiary? NIech sobie mierzy jak chce,ma się zgadzać i tyle.Jeśli gość do nowego domu nie umie zmierzyć okien to niech zmieni zawód.