MST 04.10.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Mam koniecznosc wstepnego ogrzania domu do ok 13-15 st C zima na roboty wykonceniowe typu gladzie, glazura, malowanie, montaz lazienek, kuchni, etc. Nie mam pradu. Mam za to gaz. Czy jedno zrodlo ciepla na parterze w salonie, np piecyk kilka kW na gaz pracujący ciagle da efekt, o jaki mi chodzi? Rzuty parteru i poddasza sa tutaj: http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_orlikach_2/m43e747a1b9623,1080 Ściana BK 24 + styropian 17 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.10.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 w ramach prac wykończeniowych załóż najpierw ogrzewanie.... a nie malowanie i płytki to chyba na samym końcu się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 04.10.2008 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 w ramach prac wykończeniowych załóż najpierw ogrzewanie.... a nie malowanie i płytki to chyba na samym końcu się robi Co to znaczy ZAŁOŻYĆ OGRZEWANIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 04.10.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Co to znaczy ZAŁOŻYĆ OGRZEWANIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.10.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 w ramach prac wykończeniowych załóż najpierw ogrzewanie.... a nie malowanie i płytki to chyba na samym końcu się robi Co to znaczy ZAŁOŻYĆ OGRZEWANIE? hmmm.. zainstaluj? kocioł na gaz, rurki, grzejniki itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 04.10.2008 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Czy Ty naprawde sadzisz, ze nie mam zrobionej instalacji CO, robiac wykonczeniowke? Problemem jest brak pradu, o ktorym pisalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.10.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Mam koniecznosc wstepnego ogrzania domu do ok 13-15 st C zima na roboty wykonceniowe typu gladzie, glazura, malowanie, montaz lazienek, kuchni, etc. Nie mam pradu. Mam za to gaz. Czy jedno zrodlo ciepla na parterze w salonie, np piecyk kilka kW na gaz pracujący ciagle da efekt, o jaki mi chodzi? Rzuty parteru i poddasza sa tutaj: http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_orlikach_2/m43e747a1b9623,1080 Ściana BK 24 + styropian 17 cm. hmmmmm...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 04.10.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Jeśli masz instalację i kocioł można by dać agregat. Grzać można koza - dużo osób tak robi, ew. kominek z rozprowadzeniem. Są jeszcze nagrzewnice gazowe. Ale nie bardzo wyobrażam sobie wykończeniówkę bez prądu. Agregat do tynków, wyrzynarka, wiertarka itp - skąd weźmiesz prąd? Poza tym 13 st to trochę zimno. Nie chciałabym kłaść glazury przy takiej temp. 16-17 to już lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 04.10.2008 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Tynki juz sa. Elektronarzedzia beda zasilane z agregatu. Problem to jedynie ogrzewanie - stad moje pytanie - czy piecyk kilka kW na gaz dany w jednym pomieszczeniu na dole, np przy schodach da w miare rownomierny rozklad temperatury w domu 200 m kw ze sciana BK 24 + styro 17 EPS 100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.10.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 kup może sobie upsa i jak fachowcy będą pracowali to ups się będzie ładował z agregatu a jak wieczorem pójdą do domu to pompy z pieca będą ciągnąć prąd z UPSa pytanie jakiej mocy jest pompa i jaki ups do tego dobrać żeby wytrzymał kilka godzin - poza tym piec nie chodzi przecież non stop i pompa też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 04.10.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 a może lepiej zamiast UPS-a kupić przetwornicę w jednej obudowie z prostownikiem i do tego akumulator wtedy czas działania będzie zależał tylko od pojemności akumulatora (można taki aku też pożyczyć od znajomoego co ma traktor lub ciężarówkę) i pociągnie spokojnie pompki kilka do kilkunastu godzin. W czasie gdy będzie chodził agregat aku zdąży się naładować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 05.10.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Problem to jedynie ogrzewanie - stad moje pytanie - czy piecyk kilka kW na gaz dany w jednym pomieszczeniu na dole, np przy schodach da w miare rownomierny rozklad temperatury w domu 200 m kw ze sciana BK 24 + styro 17 EPS 100? Tak sobie myślę, że jeśli taki piecyk za parę groszy, dałby mi 16-17 stopni równomiernie w całym domu, to dwa albo trzy takie piecyki dałyby mi pewnie 20-22 stopnie. Nawet nie będę wyciągał wniosków. A tak w ogóle to kup jakiś kurierek w markecie, kolanko i kawałek rury do tego i będziesz miał swoje 16-17 stopni. Koszt to trochę powyżej stówki pewnie , ale do tego same plusy. Fachowcy zrobią porządek na działce, spalając wszystko co się nada, zrobią też porządek u sąsiada. Będziesz miał ciepło z biomasy. A na wiosnę oddasz ustrojstwo do punktu skupu złomu. I kaska jakaś wpadnie. Chociaż lepiej z tym złomem zaczekać. Z prądem nigdy nic nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 06.10.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 po jednym piecyku w tak dużym domu dużo się nie spodziewaj. Do garażu i kotłowni ciepło "nie doleci" bo chętniej skieruje się klatką schodową do góry. Spróbuj zastosować chociaż dwa źródła ogrzewania - koza lub kominek jako źródło stacjonarne. Drugie - piecyk, który będzie można przestawiać. 13-15 st C daje komfort cieplny, jak dodatkowo jesteś w kurtce, czapce i rękawiczkach. Do pracy - przydałoby się trochę więcej Celsjuszów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts