Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dogrzać zimą 200 m. kw. bez pradu?

MST

Recommended Posts

Mam koniecznosc wstepnego ogrzania domu do ok 13-15 st C zima na roboty wykonceniowe typu gladzie, glazura, malowanie, montaz lazienek, kuchni, etc.

Nie mam pradu. Mam za to gaz. Czy jedno zrodlo ciepla na parterze w salonie, np piecyk kilka kW na gaz pracujący ciagle da efekt, o jaki mi chodzi?

Rzuty parteru i poddasza sa tutaj:

http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_orlikach_2/m43e747a1b9623,1080

Ściana BK 24 + styropian 17 cm.

Mam koniecznosc wstepnego ogrzania domu do ok 13-15 st C zima na roboty wykonceniowe typu gladzie, glazura, malowanie, montaz lazienek, kuchni, etc.

Nie mam pradu. Mam za to gaz. Czy jedno zrodlo ciepla na parterze w salonie, np piecyk kilka kW na gaz pracujący ciagle da efekt, o jaki mi chodzi?

Rzuty parteru i poddasza sa tutaj:

http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_orlikach_2/m43e747a1b9623,1080

Ściana BK 24 + styropian 17 cm.

hmmmmm......

Jeśli masz instalację i kocioł można by dać agregat. Grzać można koza - dużo osób tak robi, ew. kominek z rozprowadzeniem. Są jeszcze nagrzewnice gazowe. Ale nie bardzo wyobrażam sobie wykończeniówkę bez prądu. Agregat do tynków, wyrzynarka, wiertarka itp - skąd weźmiesz prąd? Poza tym 13 st to trochę zimno. Nie chciałabym kłaść glazury przy takiej temp. 16-17 to już lepiej.

Tynki juz sa. Elektronarzedzia beda zasilane z agregatu.

Problem to jedynie ogrzewanie - stad moje pytanie - czy piecyk kilka kW na gaz dany w jednym pomieszczeniu na dole, np przy schodach da w miare rownomierny rozklad temperatury w domu 200 m kw ze sciana BK 24 + styro 17 EPS 100?

kup może sobie upsa i jak fachowcy będą pracowali to ups się będzie ładował z agregatu a jak wieczorem pójdą do domu to pompy z pieca będą ciągnąć prąd z UPSa

pytanie jakiej mocy jest pompa i jaki ups do tego dobrać żeby wytrzymał kilka godzin - poza tym piec nie chodzi przecież non stop i pompa też

a może lepiej zamiast UPS-a kupić przetwornicę w jednej obudowie z prostownikiem i do tego akumulator wtedy czas działania będzie zależał tylko od pojemności akumulatora (można taki aku też pożyczyć od znajomoego co ma traktor lub ciężarówkę) i pociągnie spokojnie pompki kilka do kilkunastu godzin. W czasie gdy będzie chodził agregat aku zdąży się naładować

Problem to jedynie ogrzewanie - stad moje pytanie - czy piecyk kilka kW na gaz dany w jednym pomieszczeniu na dole, np przy schodach da w miare rownomierny rozklad temperatury w domu 200 m kw ze sciana BK 24 + styro 17 EPS 100?

Tak sobie myślę, że jeśli taki piecyk za parę groszy, dałby mi 16-17 stopni równomiernie w całym domu, to dwa albo trzy takie piecyki dałyby mi pewnie 20-22 stopnie. Nawet nie będę wyciągał wniosków. :lol: A tak w ogóle to kup jakiś kurierek w markecie, kolanko i kawałek rury do tego i będziesz miał swoje 16-17 stopni. Koszt to trochę powyżej stówki pewnie , ale do tego same plusy. Fachowcy zrobią porządek na działce, spalając wszystko co się nada, zrobią też porządek u sąsiada. Będziesz miał ciepło z biomasy. A na wiosnę oddasz ustrojstwo do punktu skupu złomu. I kaska jakaś wpadnie. Chociaż lepiej z tym złomem zaczekać. Z prądem nigdy nic nie wiadomo. :lol:

po jednym piecyku w tak dużym domu dużo się nie spodziewaj.

Do garażu i kotłowni ciepło "nie doleci" bo chętniej skieruje się klatką schodową do góry.

Spróbuj zastosować chociaż dwa źródła ogrzewania - koza lub kominek jako źródło stacjonarne. Drugie - piecyk, który będzie można przestawiać.

13-15 st C daje komfort cieplny, jak dodatkowo jesteś w kurtce, czapce i rękawiczkach.

Do pracy - przydałoby się trochę więcej Celsjuszów.