Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kominkiem

diwejron

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczow od razu mowie ze nie wiedzialem gdzie zamiescic ten post - zrobilem to tu mysle ze dobrze trafilem. Otoz mam problem z kominkiem pali sie cacy daje cieplo gites majonez ale jest jeden problem z regulacja ciagu... nie mozna go zmienic szyber jest jakby zablokowany nad szyba okna mam taki zelazny kawalek do regulacji wlasnie tego ciagu ale nie mozna go ruszyc ni w lewo ni w prawo i tu jest moje pytanie co mam zrobic? zglosic sie do wykonawcy? ( nie odbiera telefonow ode mnie ) czy jest jakas inna rada niestety nieznam modelu ani innych szczegolow- nie dostalem intrukcji :o

szyber jest jakby zablokowany nad szyba okna mam taki zelazny kawalek do regulacji wlasnie tego ciagu ale nie mozna go ruszyc ni w lewo ni w prawo i tu jest moje pytanie co mam zrobic? zglosic sie do wykonawcy? ( nie odbiera telefonow ode mnie ) czy jest jakas inna rada niestety nieznam modelu ani innych szczegolow- nie dostalem intrukcji :o
jeżeli Twój wykonawca nie odbiera telefonów od Ciebie, możesz spróbować zadzwonić z innego nieznanego mu numeru. Wtedy będziesz wiedział, czy nie odbiera tylko od Ciebie, czy od wszystkich.

Jeżeli potwierdzisz, że nie chce z Tobą rozmawiać, wtedy pewnie jest jakiś powód tego stanu rzeczy. I pewnie ten sam powód mógł spowodować, że nie możesz regulować szybra.

szyber jest jakby zablokowany nad szyba okna mam taki zelazny kawalek do regulacji wlasnie tego ciagu ale nie mozna go ruszyc ni w lewo ni w prawo i tu jest moje pytanie co mam zrobic? zglosic sie do wykonawcy? ( nie odbiera telefonow ode mnie ) czy jest jakas inna rada niestety nieznam modelu ani innych szczegolow- nie dostalem intrukcji :o
jeżeli Twój wykonawca nie odbiera telefonów od Ciebie, możesz spróbować zadzwonić z innego nieznanego mu numeru. Wtedy będziesz wiedział, czy nie odbiera tylko od Ciebie, czy od wszystkich.

Jeżeli potwierdzisz, że nie chce z Tobą rozmawiać, wtedy pewnie jest jakiś powód tego stanu rzeczy. I pewnie ten sam powód mógł spowodować, że nie możesz regulować szybra.

ehh no to kiszka a ty mlotkiem to na serio? w ktore miejsce pukac :D obok szybra?

Witam jezeli masz wklad z szybrem to najprosciej wsadzic reke przez wklad kominkowy do wylotu spalin i poruszac szybrem od srodka, ewentualnie delikatnie mlotkiem puknij w szyber od srodka(pewnie cos go zablokowalo).Mozliwe tez jest ,ze drut idacy do szybra wygial sie przy transporcie i dlatego sie nie da ruszyc szybrem ,ale to na ogol wymaga czesciowej rozbiorki obudowy.Na przyszlosc takie rzeczy sprawdzaj przy odbiorze.Pzdr

Witam

może jakiś element skorodował i się zapiekł bo ..

.. od 4 lat uzywam kominek Makroterma i on ma takie pokretło do regulacji ciągu, też miałem problem że nie mogłem go ruszyć, rozebrałem cały mechanizm i dalej nic. Okazało się że zapieka sie w miejscu przejścia pręta przez obudowe kominka, potraktowałem to (przez jakąś szczelinkę) środkiem WD40 i powolutki, małymi kroczkami udało mi się to rozruszać. Teraz jak tylko czuję że pokrętło zaczyna chodzić ciężej psikam (zapobiegawczo) WD40 i przez jakiś czas jest OK.