Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Szukałem, szukałem i się nie doszukałem więc pytam. Ale zacznę od początku:

Dom jest zbudowany z MAXA-220 - grubość ściany 29cm i będzie ocieplany styropianem Austrotherm z frezem. I tu zaczynają się schody :)

1. Jaki rodzaj styropianu wybrać: fasada(040), super fasada(038) czy fasada premium (033)?

2. Jaką grubość styropianu wybrać? W projekcie jest 10cm ale ja wstępnie wybrałem 12cm. Czy może dać 15cm?

Oczywiście wiadomo, że czym niższy współczynnik przewodzenia ciepła styropianu tym lepiej ale chciałbym rozsądnie wybrać pomiędzy rodzajem styropianu a jego grubością.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

Robert

https://forum.murator.pl/topic/109638-ocieplenie-domu/

Oczywiście wiadomo, że czym niższy współczynnik przewodzenia ciepła styropianu tym lepiej ale chciałbym rozsądnie wybrać pomiędzy rodzajem styropianu a jego grubością.

jeśli chcesz wybrać rozsądnie to czemu nie porównasz cen ?? fasada premium jest cieplejsza o 30% a o ile droższa ??

PS przy dzisiejszych cenach węgla w porównaniu do cen styropianu nawet 20 cm się opłaca

opłaca się , ale pod dwoma warunkami, że ocieplenie ścian to to samo co ocielenie domu i że nie ciepło ucieka a nie zimno wchodzi.

A ponieważ najperw trzeba rozgrzać ścianę i fundament pod nią i grunt pod domem, a ocieplenie ścian nic wpólnego z termoesm nie ma (termos , dodam. to urządzenie do zatrzymywania ciepła) . Kolejna sprawa to wilgoć , 20 cm styropianu doskonale ją z domu będzie chłonęło, aż się styropian "nasyci":

tylko co to ma wspólnego z izolacją? Dla przykładu madrzy budowniczowie daja nawet w dachu folię od środka by wilgoć w izolację nie wchodziła.

https://forum.murator.pl/topic/109638-ocieplenie-domu/#findComment-2725149