Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Sytuacje mam nastepująca strop terivva 1 i równolegle do położenia belek ma być scianka działowa na nim z porotonu 11 cm (wysokosc ok 2,7m) - rozpietosc stropu w tym miejscu 1,9 m .

W innych rozpietosciach 5,3m i 3,5 m miejsca gdzie sciany mialy byc rownolegle są wzmocnione dwoma belkami koło siebie.

Tu na rozpietosci 1,9 m niezrobiono tego - dopiero dzis mnie olsnilo dlaczego została jedna belka tej rozpietosci .

Kierownik budowy oczywiscie zrobiony/ułóżony strop widzial i zaakceptowal,.

Ja zapomnialem o owej sciance na pietrze ( a pewnie liczyłem wzmocnienie licząc ilość belek) i pytanie czy wybudowanie takiej działówki niesie jakies niebezpeiczeństwo konstrukcyjne?

Pawlok

https://forum.murator.pl/topic/109639-sciany-dzialowe-na-terivie/

Witam.

Sytuacje mam nastepująca strop terivva 1 i równolegle do położenia belek ma być scianka działowa na nim z porotonu 11 cm (wysokosc ok 2,7m) - rozpietosc stropu w tym miejscu 1,9 m .

W innych rozpietosciach 5,3m i 3,5 m miejsca gdzie sciany mialy byc rownolegle są wzmocnione dwoma belkami koło siebie.

Tu na rozpietosci 1,9 m niezrobiono tego - dopiero dzis mnie olsnilo dlaczego została jedna belka tej rozpietosci .

Kierownik budowy oczywiscie zrobiony/ułóżony strop widzial i zaakceptowal,.

Ja zapomnialem o owej sciance na pietrze ( a pewnie liczyłem wzmocnienie licząc ilość belek) i pytanie czy wybudowanie takiej działówki niesie jakies niebezpeiczeństwo konstrukcyjne?

Pawlok

ad czerwone. Zdarza sie. Poprawka możliwa.

Jak w tej ścianie nie ma drzwi to zrób belkę na stropie wpuszczając końce w wykute w ścianach /nośnych/ otwory. Belka żelbetowa/jakiś dwuteownik albo możesz wykorzystać ten element "belkowy" terivy /ma 12 cm szerokości zapewne/ kładąc toto na stropie, zaszalować z boków i zalać betonem...

to drugie rozwiązanie jest godniejsze prawdziwego Polaka...

gorzej jak są drzwi, wtedy zatrudnij do myślenia kierownika budowy

I jeszcze zawsze zostaje wersja lekkiej zabudowy /nie lubię kartongipsów/ :o

https://forum.murator.pl/topic/109639-sciany-dzialowe-na-terivie/#findComment-2724883

Witam.

Jak w tej ścianie nie ma drzwi to zrób belkę na stropie wpuszczając końce w wykute w ścianach /nośnych/ otwory. Belka żelbetowa/jakiś dwuteownik albo możesz wykorzystać ten element "belkowy" terivy /ma 12 cm szerokości zapewne/ kładąc toto na stropie, zaszalować z boków i zalać betonem...

Hmm czyli rozwiazanie ze scianke działową postawia tak by pokryc sie z istniejącą pojedyncza belką terivy ( sie korytarzyk na pietrze o 15 cm powiekszy) nie bedzie wystarczające - koniecznie trzeba wzmocnic pomi rozpietosci tylko 1,9 m?

Pawlok

https://forum.murator.pl/topic/109639-sciany-dzialowe-na-terivie/#findComment-2726523