pik33 10.10.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 A konkretnie, jak dzieliliście fazy na poszczególne pomieszczenia - czy funkcje? Czy np wszystkie gniazda we wszystkich pokojach zasilaliście z tej samej fazy, czy może z różnych? I wyłączniki różnicowoprądowe - ile i jakich używaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 10.10.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 U nas zastosowaliśmy zasadę, by w pomieszczeniu były różne fazy na obwodach oświetleniowych i w gniazdkach - daje to szansę oświetlenia pomieszczeń na wypadek braku fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość szlawek 10.10.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Najlepiej tak aby na kazde zabezpieczenie byly max 4 gniazda. Różnicoki stosowac tak aby na tej samej nie wisila lazienka i pokoj. Oczywiscie nie moze byc to samo zabezpiecznie na kuchnie i pokoj czy tez pokoj i łazienka. Fazy tak na pietrze byly rozprowadzoen 3 fazy. Oswietlenie na nie powinno byc na tym samym zabezpieczeniu co gniazda. Do gniaz stosowac przewody min. ydy 3x2,5 a oswitlenie 1,5. Zasilanie np kuchenki elektrycznej najlepiej z glownej szyny na odzielnym zabezpieczeniu. Proponuje do gniazd w pokojach stosowac S 191 B10 a do kuchni i lazienki B16 lub B25 w zaleznosci od ilosci urzadzen i ich mocy. Roznicowki max 30ma. Jezeli maja byc komputery to zasilic z jednej fazy. W zadnym wypadku nie robic tak aby z jedenj fazy byly zasilona gniaza a z drugiej oswietlenie. Przemieszac dobrze fazy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 10.10.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 witam dzielilem tak aby gniazdka byly na innej fazie niz oswietlenie, roznicowke wrzucilem jedna , ale jezeli uklad sieci jest bardziej rozbudowany i jezeli w gre wchodza np. piec elektryczny , naped bramy, oswietlenie zewnetrzne zastosowalbym przynajmniej dwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.10.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Zasilanie odbiorników TV i radio powinno być zasilane z tej samej fazy co wzmacniacz antenowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.10.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Nie będę się mądrzył, ale kiedyś o tym czytałem.Wydaje mi się że może chodzić o możliwość przepięcia.Dużo zależy od typu wzmacniacza antenowego lub i multiswitcha oraz TV.Możliwość pojawienia się różnicy potęcjałów na ekranach obu urządzeń (gniazdo TV i ekran kabla antenowego. Kiedyś poraził mnie prąd jak trzymając kabel antenowy podłączony do włączonego TV dotknąłem gniazda antenowego, z tym, że włożenie tego przewodu do gniazda nie spowodowało zwarcia.Innym powodem, który przychodzi mi do głowy mogą być indukowane w elementach ekranujących owe urządzenia i masę TV prądy powodujące zakłócenia sygnału. Ale to są tylko domysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Z tego co mi powiedział elektryk należy pamietać iż przydzielona moc dzieli się na fazy. Należy zatem policzyć zapotrzebowanie urządzeń i tak jej rozdzielić by te urządzenia, które ze sobą współpracują były zasilane z tej samej fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 10.10.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 witam dzielilem tak aby gniazdka byly na innej fazie niz oswietlenie, roznicowke wrzucilem jedna , ale jezeli uklad sieci jest bardziej rozbudowany i jezeli w gre wchodza np. piec elektryczny , naped bramy, oswietlenie zewnetrzne zastosowalbym przynajmniej dwie To po co dzieliłeś aby gniazdka i oświetlenie były na różnych fazach jeżeli dałeś jedną różnicówkę na wszystkie obwody? Przecież jak ci wywali różnicówkę to i tak nie będziesz miał nigdzie napięcia. Oczywiście trzeba logicznie podzielić moce aby poszczególne fazy były w miarę równomiernie obciążone ale liczyć współczynnikami jednoczesności itp w takiej instalacji jest bez sensu. Urządzenia połączone ze sobą galwanicznie powinny być zasilane z jednej fazy, ale nie zawsze się da to zrobić i wtedy pomaga dobra instalacja uziemiająco-wyrównawcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 10.10.2003 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 roznicowke wywala rzadziej niz bezpiecznik ... mozna rowniez wrzucic roznicowke na kazdy obwod i miec 100% zabezpieczenie ale moim zdaniem po copoza tym jezeli wywala roznicowka tzn ze cos jest nie wporzadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Efcia 11.10.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Ja doradzam, aby na oddzielnym obwodzie zasilającym - łącznie z odzielną róznicówką - zrobić światła i gniazdka ogrodowe (mamy kilka po po obwodzie ogrodu, do podłączania kosiarki, oczywiscie wodoszczelne w gumowej obudowie z klapką). Korzyści są dwie: 1) w razie spięcia np. zamoknięcie oprawy lampy ogrodowej podczas deszczu itp. nie wywala Ci światła w domu lub jego części, a tylko na zewnątrz 2) jedna ze złodziejskich metod to zrobienie zwarcia w instalacji ogrodowej po to, by wyłączyć z zasilania antenę alarmową - np. mój alarm ma awaryjne zasilanie 72 h bez prądu, ale po tym czasie dupos blados, jak mawiają Hiszpanie. Więc jeśli Cię nie ma na dłużej to po wyczerpaniu się zasilania awaryjnego Twojego domu nie chroni żaden alarm. Generalnie im więcej obwodów (i bezpieczników) tym lepiej; oczywiście w granicach rozsądku. Ja np. do rozmrażania lodówki czy zamrażarki nie muszę się czołgać pod zabudowę kuchni tylko wyłączam odpowiedni bezpiecznik. To samo np. podczas mycia lamp czy kinkietów w poszczególnyh pokojach. Acha, KONIECZNIE pamiętaj o opisie co do czego, w każdej skrzynce znajdziesz tabelkę na obwody i bezpieczniki po wewnętrznej stronie drzwiczek. Wypełnij niezmywalnym pisakiem RAZEM z elektrykiem, niech razem z Tobą pisze i sprawdza faza po fazie. Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts