Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z GE Money

Loricaria

Recommended Posts

To prosze, napiszcie ktory bank jest godny zaufania. Tez nie mam specjalnego zaufania do Polbanku ale pracuje tam nasza znajoma, ktora mowila ze przy miesiecznych dochodach 7000 netto nie powinnismy miec problemu z kredytem.
Może to zabrzmi dziwnie - ale PKO BP...

Co do Polbanku - ok może i dostaniecie kredyt, ale jeszcze w czasach hossy były z nim problemy opisywane na forum. Tak na szybko znalazłem

- http://forum.muratordom.pl/polbank-opoznienie-z-wyplata-transzy-dla-sprzedajacych,t126355.htm

- http://forum.muratordom.pl/maksymalna-zdolnosc-kredytowa,t133645.htm

-

Nie mówię, że wskazany wyżej PKO BP jest bez wad, bo też na niego narzekali

- http://forum.muratordom.pl/przelala-sie-czara-goryczy-kredyt-w-pko-bp,t138715.htm

Po poprostu Banki nie maja teraz Kasy :lol: :lol: :lol: , nie pożyczają sobie i dlatego jest cięzko z kredytem, ale głowa do góry ma sie to zmienić.Teraz opłaca sie wziąć kredyt w obcej walucie bo jest wysoko rekordowo :D

Kurs o.k.

Marże nie o.k.:)

Poza tym Millenium na przykład ograniczył czas spłaty do 20Lat realna stopa procentowa wynosi już ponad 8% a spread sięga 15groszy.Przy obecnym kursie SPRZEDAŻY,czyli po jakim kursie bank Ci wypłaci pieniądze, wynoszącym 2,45 średnio opłacalne.O wkładzie własnym nie piszę bo to mi podchodzi o celowe zniechęcenie przed braniem kredytu w CHF

.... Poza tym Millenium na przykład ograniczył czas spłaty do 20Lat realna stopa procentowa wynosi już ponad 8% a spread sięga 15groszy.Przy obecnym kursie SPRZEDAŻY,czyli po jakim kursie bank Ci wypłaci pieniądze, wynoszącym 2,45 średnio opłacalne.O wkładzie własnym nie piszę bo to mi podchodzi o celowe zniechęcenie przed braniem kredytu w CHF[/color]

Gdyby podobne zasady stosowały banki w USA a za ich przykładem banki innych krajów rozwiniętych, to nie byłoby obecnego kryzysku ekonomicznego.

Cóż .... madry (nie tylko) Polak po szkodzie.

Gdyby podobne zasady stosowały banki w USA a za ich przykładem banki innych krajów rozwiniętych, to nie byłoby obecnego kryzysku ekonomicznego.
No ale w USA chyba dawali kredyty w dolarach, czyli rodzimej walucie. Nie ma spreadu, różnic kursowych. Anerykanie robili tak, jak to poleca nawet ostatnio kaczyński - biorą w walucie w której zarabiają :D

Poza tym Millenium na przykład ograniczył czas spłaty do 20Lat realna stopa procentowa wynosi już ponad 8% a spread sięga 15groszy.Przy obecnym kursie SPRZEDAŻY,czyli po jakim kursie bank Ci wypłaci pieniądze, wynoszącym 2,45 średnio opłacalne.O wkładzie własnym nie piszę bo to mi podchodzi o celowe zniechęcenie przed braniem kredytu w CHF[/color]

Trociu - odniosłem się do tego co jest wytłuszczone w wypowiedzi areq`a

Co do możliwości udzielenia kredytu w USA który by był przeliczany na np. jeny nie będę się wypowiadał. Na 100% mozliwy. Co do powszechności - to nie wiem.

• 2 weeks później...
Wiecie co??? Na poczatku pazdziernika podziekowalismy panom "posrednikom" z Ge Money, obiecali nam przeslac papiery,ktore ciagle dostarczalismy - i co? Do dzis ich nie dostalismy. Nie wiem, czy rzucic to w cholere czy sie domagac ich spowrotem. Z jednej strony na g... sa one mi potrzebne bo przeterminowane a z drugiej strony po co moje dane maja walesac sie po swiecie..........??? Czemu GE Money nie odeslal mi skladanych, dostarczanych przez nas miesiacami dokumentow??? Czy ktos sie na tym zna? Skladam do Deutsche Banku, tu trafilam na osobe bardzo kompetentna.

Nie chcę zrażać, ale ja czekam na kredyt w DB już 2 miesiąc (w tym czasie warunki zmieniły się 3 - krotnie). Kompetencja pracownika w placówce kompetencją, ale podejmowanie decyzji należy do analityków z centrali, a co do ich kompetencji mam wiele zastrzeżeń. Wszystkie dokumenty miałam już złożone z końcem października br i decyzja miała być w 2 - 3 dni. Upłynęło znacznie więcej i już mnie nie dziwią telefony "do końca dnia będą znane warunki....". Faktem jest na dzień dzisiejszy mają jedne z najlepszych warunków dla kredytów w CHF, ale trzeba pamiętać, że to kredyty denominowane, więc nie wiadomo ile się dostanie, jak zmieni się kurs. Poza tym mają wysokie prowizje (2%), co też wpływa na koszt kredytu. Życzę powodzenia, ale proszę nie sugerować się wyłącznie kontaktem z pracownikiem, który ma niewiele do powiedzenia w kwestii udzielenia kredytu, jego warunków itp.

Wczoraj czytałem w necie, że mimo wzmożonej kampanii reklamowej lokat bankowych, z indywidualnych lokat bankowych wycofano w okresie ostatnich miesięcy ponad 4,5 mld. złotych. Ten trend wycofywania oszczędności nadal trwa.

Innymi słowy, banki nie mają pieniędzy na udzielanie nowych kredytów. Tym bardziej, że obecny kryzys i związana z tym podwyżka rat już udzielonych kredytów przełożyła się na wzrost niespłacanych rat oraz wniosków o odroczenie spłat zadłużenia.

Prosze napisz jak ma sie dalej sprawa z kredytem w DB, u nas wczoraj miala byc decyzja i cisza. Cos mi sie zdaje, ze idzie w kierunku tego co napisalas ... oby nie... ciekawe ile przyjdzie mi poczekac...

W końcu w poniedziałek po południu przyszła decyzja o zatwierdzeniu warunków. Złożyliśmy wniosek o otwarcie rachunku, i zamówiliśmy umowę, na którą też trzeba czekać. Czekamy i pewnie poczekamy do przyszłego tygodnia, wersja optymistyczna ok. środy może ją prześlą do podpisu. Z jednej strony ok. bo frank idzie w górę a to zawsze mniejsze zadłużenie, ale z drugiej strony stres że przy wypłacie będzie znów dołek. Ostatecznie stanęło na marży 2.2 + 3 m- czny Libor CHF, 1 rok marża 0,25 %, 3 bezpłatne przewalutowania, 3 letnia prowizja 2 % za wcześniejszą spłatę, no i oczywiście prowizja za udzielenie kredytu. Podpisujemy, a czas pokaże czy było warto.... Ogółem czas załatwiania kredytu to pełne 2 miesiące. Wniosek złozylismy ok. 19 września br. zaraz po tym jak dostalismy pzwolenie