kotecek 15.04.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 U nas stanelo jeszcze szybciej... Niby byl upal, lawy szybko zwiazaly, ale z tego co pamietam to zaczeli murowac "winkle" juz na nastepny dzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 15.04.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 To pewnie też zgodnie "z normą". Norma mówi tez o tym, że "oni tam mieszkać nie będą".. Jakoś przeraża mnie taki budowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 15.04.2009 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 To pewnie też zgodnie "z normą". Norma mówi tez o tym, że "oni tam mieszkać nie będą".. To nie norma - to złe nawyki Moja ekipa jak na razie takowych nie przejawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 15.04.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Sledze jakze pouczajacy dziennik... pytanie: chudziak krecony z betoniarki? (pod lawy i posadzke w piwnicy?) Jak grubo tego chudziaka i piach-cement ile do ile mieszane. Jaka powierzchnie zajmuje piwnica w twoim domu - mkw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 16.04.2009 04:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Sledze jakze pouczajacy dziennik... pytanie: chudziak krecony z betoniarki? (pod lawy i posadzke w piwnicy?) Jak grubo tego chudziaka i piach-cement ile do ile mieszane. Jaka powierzchnie zajmuje piwnica w twoim domu - mkw? Pod ławy był kręcony z betoniarki przez majstrów - skład procentowy mieszanki nieznany grubość ok. 4-5 cm. Na posadzkę piwnicy był zamawiany B-10 z betoniarni. Podłoga w piwnicy ma około 77 m2, chudziak na niej (ten z betoniarni) ma grubość 10 cm. O betonie tutaj: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/sciany-zewnetrzne/przepis-na-beton,6325_4790.htm i kalkulator dla B15: http://www.muratordom.pl/kalkulator/betoniarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 23.04.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Czy możesz polecić swoją ekipę? Jesteś zadowolony? Kolega chce się budować i potrzebuje namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 26.04.2009 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Czy możesz polecić swoją ekipę? Jesteś zadowolony? Kolega chce się budować i potrzebuje namiary. Wiesz - "Nie chwal dnia przed zachodem słońca", a na razie jeszcze u mnie nie skończyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 03.05.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Widzę, że zgodnie z planem jest filigran Tempo niezłe, przy drugim stropie chyba nawet większe niż nad piwnicą. Firma rozumiem ta o której pisałeś? Czy wszystko robili pracownicy fej firmy, czy Twoja ekipa? Kto załatwiał dźwig? Trzymam kciuki za resztę prac, pozdrawiam, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 05.05.2009 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Widzę, że zgodnie z planem jest filigran Tempo niezłe, przy drugim stropie chyba nawet większe niż nad piwnicą. Firma rozumiem ta o której pisałeś? Czy wszystko robili pracownicy fej firmy, czy Twoja ekipa? Kto załatwiał dźwig? Porównując do piwnicy, to teraz tempo ekspresowe Piwnica razem z zalaniem i schnięciem miała być znacznie wcześniej - w sumie trwało to o trzy tygodnie dłużej niż zadeklarowane terminy. Za to partrer miał być zrobiony w trzy tygodnie a ile faktycznie trwało, to możesz sprawdzić w dzienniku Filigran z Baupolu. Baupol załatwiał pierwszy transport HDS (w cenie, chociaż kierowca wymusił na mnie "dopłatę" 120zł za ułożenie wszystkich płyt tłumacząc się tym, że jemu właściwie to nie wolno układać, poza tym się spieszy a w Baupolu "...to zawsze mówią, że wszystko on ułoży ale to nie z nim było uzgadniane..." - nie mam w tym miejscu oczywiście żadnych uwag do Baupolu, ale kolejny transport załatwiałem już u kogo innego, chociaż ten układał całkiem nieźle) drugi z dźwigiem załatwiałem już ja. Płyty haczyli i układali ludzie z "mojej" ekipy + ja. Strop ogólnie OK ale drugi chociaż gładszy od spodu, to dotarł spękany w niektórych miejscach - nie ma to wpływu na nośność konstrukcji ale liczyłem, że będzie bez rys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 24.05.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 citero ale szybko robota idzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 24.05.2009 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 citero ale szybko robota idzie... No musi.... Teraz i tak powoli nadchodzi najdłuższy i najkosztowniejszy etap - wykończeniówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 11.07.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 witam kolege, ja także buduje z piwnicą Szybko wam idzie....bardzo szybko A jak wygląda sprawa pod względem kosztów? Chciałbym mieć porównianie do naszego domku jakieś.... Poszło na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 24.11.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Wpadam z wizytą Fajnie juz wam ten domek wyrósł! Jestem pod wrażeniem. Mam tyle pytań - jakiego rozmiaru okna dachowe dałeś na poddaszu? i jaki to koszt? U nas wg projektu maja być okna tak kobylaste (oczywiście przegapiliśmy to) że się przeraziliśmy: 140/78 - musimy zmniejszyć bo pojdziemy z torbami. U ciebie wyglądają na mniejsze i też chyba masz dość światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 24.11.2009 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Wpadam z wizytą Fajnie juz wam ten domek wyrósł! Jestem pod wrażeniem. Mam tyle pytań - jakiego rozmiaru okna dachowe dałeś na poddaszu? i jaki to koszt? U nas wg projektu maja być okna tak kobylaste (oczywiście przegapiliśmy to) że się przeraziliśmy: 140/78 - musimy zmniejszyć bo pojdziemy z torbami. U ciebie wyglądają na mniejsze i też chyba masz dość światła? U mnie w oryginale było chyba 6 czy 7 sztuk - ograniczyłem to do rozsądnego minimum i dorzuciłem w ścianach szczytowych - jest wystarczająco jasno A rozmiar - na pewno 78 bo odstępy między krokwiami mam 80 cm ale wysokości nie pamiętam. Zmianę rozmiaru okien bez problemu zrobi Ci kierbud - wpisem do dziennika, więc się nie przejmuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 28.01.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Witam CitroCerber, Mam pytanko w związku z zegarem sterującym CWU który sobie zamontowałeś. Zalecane utrzymywanie w zbiorniku z wodą temperatury około 60 stopni powstrzymuje rozwój bakterii (np legionelli). Czy nie obawiasz się, że jak przez większość dnia i pewnie nocy temperatura w zbiorniku będzie miała temperaturę pokojową stworzy to doskonałe warunki do rozwoju w wodzie np takiej legionelli?Są to na pewno spore oszczędności na gazie ale czy nie odbije to się w jakiś sposób na zdrowiu? Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 28.01.2010 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Czy nie obawiasz się, że jak przez większość dnia i pewnie nocy temperatura w zbiorniku będzie miała temperaturę pokojową stworzy to doskonałe warunki do rozwoju w wodzie np takiej legionelli? Kocioł posiada opcję "legionella" - raz w tygodniu woda w zasobniku jest podgrzewana do 65 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 28.01.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 No to ok, nie wiedziałem, że takie opcje są teraz w nowych piecach.Osobiście podoba mi się ta opcja z tym zegarem sterującym CWU i pewnie w przyszłości rozpatrzę ten dodatek.Możesz podać cenę tego sterownika do De Dietricha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 29.01.2010 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Możesz podać cenę tego sterownika do De Dietricha? Niestety De Dietrich nie ma takiego w swojej ofercie - jest to "produkcja własna" - koszt to niecałe 100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 30.01.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Dzięki. Czyli koszt niewielki + trochę wiedzy.Podrążę jeszcze troszkę temat bo mnie ciekawi, Zapewne masz cyrkulację ciepłej wody. Jak zachowuje się obieg cyrkulacji w czasie gdy sterownik na kilka godzin wyłączy w piecu grzanie CWU. Czy pompa cyrkulacyjna będzie cały czas chodzić czy też jakiś sterownik będzie ją wyłączał na ten czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 31.01.2010 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Dzięki. Czyli koszt niewielki + trochę wiedzy. Podrążę jeszcze troszkę temat bo mnie ciekawi, Zapewne masz cyrkulację ciepłej wody. Jak zachowuje się obieg cyrkulacji w czasie gdy sterownik na kilka godzin wyłączy w piecu grzanie CWU. Czy pompa cyrkulacyjna będzie cały czas chodzić czy też jakiś sterownik będzie ją wyłączał na ten czas? Na razie3 cyrkulacji nie ma, bo oddana do użytkowania jest tylko jedna kondygnacja - zbiornik znajduje się tuż pod łazienką. Dopiero jak poddasze będzie gotowe, to być może pojawi się cyrkulacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts