Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do Cerberowej Chatki

CitroCerber

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sledze jakze pouczajacy dziennik... pytanie:

chudziak krecony z betoniarki? (pod lawy i posadzke w piwnicy?) Jak grubo tego chudziaka i piach-cement ile do ile mieszane. Jaka powierzchnie zajmuje piwnica w twoim domu - mkw?

Pod ławy był kręcony z betoniarki przez majstrów - skład procentowy mieszanki nieznany :) grubość ok. 4-5 cm. Na posadzkę piwnicy był zamawiany B-10 z betoniarni. Podłoga w piwnicy ma około 77 m2, chudziak na niej (ten z betoniarni) ma grubość 10 cm.

O betonie tutaj:

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/sciany-zewnetrzne/przepis-na-beton,6325_4790.htm

i kalkulator dla B15:

http://www.muratordom.pl/kalkulator/betoniarka

Widzę, że zgodnie z planem jest filigran :D

Tempo niezłe, przy drugim stropie chyba nawet większe niż nad piwnicą.

Firma rozumiem ta o której pisałeś?

Czy wszystko robili pracownicy fej firmy, czy Twoja ekipa?

Kto załatwiał dźwig?

Porównując do piwnicy, to teraz tempo ekspresowe :) Piwnica razem z zalaniem i schnięciem miała być znacznie wcześniej - w sumie trwało to o trzy tygodnie dłużej niż zadeklarowane terminy. Za to partrer miał być zrobiony w trzy tygodnie a ile faktycznie trwało, to możesz sprawdzić w dzienniku ;)

Filigran z Baupolu. Baupol załatwiał pierwszy transport HDS (w cenie, chociaż kierowca wymusił na mnie "dopłatę" 120zł za ułożenie wszystkich płyt tłumacząc się tym, że jemu właściwie to nie wolno układać, poza tym się spieszy a w Baupolu "...to zawsze mówią, że wszystko on ułoży ale to nie z nim było uzgadniane..." - nie mam w tym miejscu oczywiście żadnych uwag do Baupolu, ale kolejny transport załatwiałem już u kogo innego, chociaż ten układał całkiem nieźle) drugi z dźwigiem załatwiałem już ja. Płyty haczyli i układali ludzie z "mojej" ekipy + ja.

Strop ogólnie OK ale drugi chociaż gładszy od spodu, to dotarł spękany w niektórych miejscach - nie ma to wpływu na nośność konstrukcji ale liczyłem, że będzie bez rys...

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 4 months później...
Wpadam z wizytą ;-) Fajnie juz wam ten domek wyrósł! Jestem pod wrażeniem. Mam tyle pytań - jakiego rozmiaru okna dachowe dałeś na poddaszu? i jaki to koszt? U nas wg projektu maja być okna tak kobylaste (oczywiście przegapiliśmy to) że się przeraziliśmy: 140/78 - musimy zmniejszyć bo pojdziemy z torbami. U ciebie wyglądają na mniejsze i też chyba masz dość światła?

Wpadam z wizytą ;-) Fajnie juz wam ten domek wyrósł! Jestem pod wrażeniem. Mam tyle pytań - jakiego rozmiaru okna dachowe dałeś na poddaszu? i jaki to koszt? U nas wg projektu maja być okna tak kobylaste (oczywiście przegapiliśmy to) że się przeraziliśmy: 140/78 - musimy zmniejszyć bo pojdziemy z torbami. U ciebie wyglądają na mniejsze i też chyba masz dość światła?

U mnie w oryginale było chyba 6 czy 7 sztuk - ograniczyłem to do rozsądnego minimum i dorzuciłem w ścianach szczytowych - jest wystarczająco jasno :)

A rozmiar - na pewno 78 bo odstępy między krokwiami mam 80 cm ;) ale wysokości nie pamiętam.

Zmianę rozmiaru okien bez problemu zrobi Ci kierbud - wpisem do dziennika, więc się nie przejmuj :D

• 2 months później...

Witam CitroCerber,

Mam pytanko w związku z zegarem sterującym CWU który sobie zamontowałeś.

Zalecane utrzymywanie w zbiorniku z wodą temperatury około 60 stopni powstrzymuje rozwój bakterii (np legionelli). Czy nie obawiasz się, że jak przez większość dnia i pewnie nocy temperatura w zbiorniku będzie miała temperaturę pokojową stworzy to doskonałe warunki do rozwoju w wodzie np takiej legionelli?

Są to na pewno spore oszczędności na gazie ale czy nie odbije to się w jakiś sposób na zdrowiu?

Pozdrawiam,

Tomek

Czy nie obawiasz się, że jak przez większość dnia i pewnie nocy temperatura w zbiorniku będzie miała temperaturę pokojową stworzy to doskonałe warunki do rozwoju w wodzie np takiej legionelli?

Kocioł posiada opcję "legionella" - raz w tygodniu woda w zasobniku jest podgrzewana do 65 stopni.

Dzięki. Czyli koszt niewielki + trochę wiedzy.

Podrążę jeszcze troszkę temat bo mnie ciekawi, Zapewne masz cyrkulację ciepłej wody. Jak zachowuje się obieg cyrkulacji w czasie gdy sterownik na kilka godzin wyłączy w piecu grzanie CWU. Czy pompa cyrkulacyjna będzie cały czas chodzić czy też jakiś sterownik będzie ją wyłączał na ten czas?

Dzięki. Czyli koszt niewielki + trochę wiedzy.

Podrążę jeszcze troszkę temat bo mnie ciekawi, Zapewne masz cyrkulację ciepłej wody. Jak zachowuje się obieg cyrkulacji w czasie gdy sterownik na kilka godzin wyłączy w piecu grzanie CWU. Czy pompa cyrkulacyjna będzie cały czas chodzić czy też jakiś sterownik będzie ją wyłączał na ten czas?

Na razie3 cyrkulacji nie ma, bo oddana do użytkowania jest tylko jedna kondygnacja - zbiornik znajduje się tuż pod łazienką. Dopiero jak poddasze będzie gotowe, to być może pojawi się cyrkulacja ;)