Palisiu 31.01.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Byłem dzisiaj u Teścia i pierwsze co to zachaczyłem go o to jak to jest u niego z tym sterowaniem. On ma piec Buderusa + 200 litrowy zasobnik Galmet. Okazało się, że w tym Buderusie (piec z 2008 roku) czas pracy grzania CWU można programować z pozycji sterownika pokojowego. Nie zastanawiałeś się nad taką możliwością podczas wyboru sterownika do pieca, może zyskałbyś taką opcję bez ingerencji w sam piec. Nie wiem tylko jak to kosztowo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 01.02.2010 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Nie zastanawiałeś się nad taką możliwością podczas wyboru sterownika do pieca, może zyskałbyś taką opcję bez ingerencji w sam piec. Nie wiem tylko jak to kosztowo wychodzi. Mój sterownik też ma taką możliwość, ale minimalna temperatura grzania w trybie programu tygodniowego to 30 stopni - co powoduje, że kocioł i tak od czasu do czasu się włączy, żeby dogrzać do 30 + 5 (bo tyle ma margines "przegrzania" w kotle). W trybie manualnym można ustawić zero stopni czyli wyłączyć, ale wtedy trzeba pamiętać, żeby wieczorem włączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 01.02.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 A widzisz nie pomyślałem, że minimalna temperatura przy takim sterowaniu może być na poziomie 30 stopni (przynajmniej u ciebie). Obadam jak to jest przy Buderusie przy następnej wizycie u teściów (czyli pewnie nie prędko ) Tak czy siak jest to fajny gadżet pozwalający troszkę zaoszczędzić i będę o tym pamiętał na etapie stawiania kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 02.02.2010 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Tak czy siak jest to fajny gadżet pozwalający troszkę zaoszczędzić i będę o tym pamiętał na etapie stawiania kotłowni. Jakby co to mam części na zbudowanie drugiej sztuki a montaż (o ile już ma się zegar wykonany) jest prosty: http://farm5.static.flickr.com/4026/4326014614_26b04a5b69_o.jpg Największym problemem było zdobycie odpowiedniej obudowy, którą dałoby się zamontować w przeznaczonym do tego miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 03.02.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Jakby co to będę pamiętał Byłem dzisiaj u teścia sprawdzić dokładniej jak to jest w tym buderusie. Otóż minimalna temperatura grzania to także 30 stopni (max chyba 80) ale ma możliwość automatycznego wyłączania podgrzewania CWU. Wygląda to tak, że programuje się godziny pracy z zadaną temperaturą - wtedy stale grzeje, natomiast w pozostałych godzinach podgrzewanie jest wyłączone. Czyli chyba można w nim osiągnąć zamierzony przez ciebie efekt z pozycji sterownika pokojowego bez dokładania dodatkowego zegara. Myślę, że w DeDitrichu też powinno być to możliwe, bo to aż dziwne żeby nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 03.02.2010 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Czyli chyba można w nim osiągnąć zamierzony przez ciebie efekt z pozycji sterownika pokojowego bez dokładania dodatkowego zegara. Myślę, że w DeDitrichu też powinno być to możliwe, bo to aż dziwne żeby nie było. Sterownik (chronotermostat) ma możliwość ustawienia trzech okresów grzania CWU w ciągu dnia i teoretycznie pomiędzy nimi nie powinien grzać, ale... kocioł miał na ten temat własne zdanie i postanowił trzymać zadaną temperaturę - mimo, że sterownik już jej nie wymagał. Czy to była wina sterownika czy kotła dowiem się jak skończę urządzenie monitorujące co się dzieje pomiędzy tymi urządzeniami (OpenTherm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 16.02.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 witam! Bardzo podoba mi się wasz dziennik my budujemy podobnie mam tu na myśli podpiwniczenie. Mniej więcej już sobie wyobraziłam jak to u nas będzie mam pytanie odnośnie tych pustaków szklanych co wstawialiście w piwnicy zamiast okien, jak was to wyszło finansowo? (jeżeli mogę zapytać), bo tak się zastanawiam czy wyjdzie taniej niż jak np wstawić okna czy drożej. Muszę przyznać że bardzo fajny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 16.02.2010 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 mam pytanie odnośnie tych pustaków szklanych co wstawialiście w piwnicy zamiast okien, jak was to wyszło finansowo? (jeżeli mogę zapytać), bo tak się zastanawiam czy wyjdzie taniej niż jak np wstawić okna czy drożej. Muszę przyznać że bardzo fajny pomysł Witam, pustaki kosztowały 6 zł sztuka (promocja akurat była), do tego dochodzą koszty zbrojenia i zaprawy do pustaków. Na jedno okno wystarczała 1 szt. zbrojenia po chyba 10zł, ceny zaprawy nie pamiętam. Oczywiście dodatkowo jeszcze koszty okienek - około 100-120zł - kupowałem je na allegro od użytkownika mikson74. Wychodziło to taniej niż zakup okna z szybą antywłamaniową Co ciekawe: zaprawa do pustaków ma wytrzymałość dwukrotnie większą niż ta, której użyto do klejenia betonu komórkowego. W połączeniu ze zbrojeniem daje to bardzo wytrzymałe okienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 16.02.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 dziękuje bardzo za odpowiedź naprawdę się zastanowię nad tym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 08.03.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witajcie, Też budujemy z Atrium, ale zupełnie inny domek. Dopiero początek. Zazdrościmy Wam gazu Przyjemnie się czyta taki konkretny dziennik. Powodzenia w wykończeniówce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 18.03.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 citrocerber, wyobraź sobie że podobno u nas jest z prądem całkiem nieźle bo nasza działa znajduje się w dogonej lokalizacji względem transformatora czy coś takiego, do tego okazało się że jakiś człowiek w enei za biurkiem jest bratem koleżanki - efekt jest taki że mają montować budowlany w sobotę a docelowy najpóżniej do grudnia! Z wodą nam nie po drodze to chociaż tu bardziej pozytywna nowinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.06.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 CitroCerber widzę że masz zrobiony uziom fundamentowy i w związku z tym pytanie. Jak to wszystko połączyłeś w fundamencie i ile odprowadzeń zrobiłeś czy 2 po skosie czy więcej ? I czy masz na to projekt czy sam wymyśliłeś?Również chce wybudować piwnicę i pytanko czy grubość ściany na 25cm wynika z projektu nie lepiej na 38cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 03.12.2010 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 CitroCerber widzę że masz zrobiony uziom fundamentowy i w związku z tym pytanie. Jak to wszystko połączyłeś w fundamencie i ile odprowadzeń zrobiłeś czy 2 po skosie czy więcej ? I czy masz na to projekt czy sam wymyśliłeś? Również chce wybudować piwnicę i pytanko czy grubość ściany na 25cm wynika z projektu nie lepiej na 38cm? Dawno tu nie zaglądałem, ale może jeszcze aktualne - więc odpowiem - łączyłem na zaciski do mocowania uziomów - 2 po skosie - projekt miałem ale na otokowy a nie fundamentowy - ścianki w projekcie były 25 i taka też jest szerokość bloczków betonowych Nie widzę sensu grubszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.12.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Aktualne. Rozumiem że używasz uziomu tylko do odgromniki ? Ze zdjęć widzę że łączyłeś bednarkę do 2 prętów górnych tak ? Pręty były ze sobą połączone czy tylko związane drutem wiązałkowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 04.12.2010 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Aktualne. Rozumiem że używasz uziomu tylko do odgromniki ? Ze zdjęć widzę że łączyłeś bednarkę do 2 prętów górnych tak ? Pręty były ze sobą połączone czy tylko związane drutem wiązałkowym ? Tak - tylko jako instalacja odgromowa. bednarka jest podłączona do prętów górnych w ten sposób, że łączy się z prętami w jednej i drugiej ścianie. Dla energetyki jest osobny uziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 12.02.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam!Fajny domek i gratuluje piwnicy.Mam pytanie czy jestes zadowolony z płyt karton-gips na ścianach. Myślę nad podobnym rozwiązaniem w swoim domu i chciałbym poznać opinie już użytkowników.Widze że kręciłeś wkręty ale myślę że dla lepszego dociśnięcia płyt. Ile i w jaki sposób nakładałes klej? Dzieki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 12.02.2011 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 (edytowane) Witam! Fajny domek i gratuluje piwnicy. Dzięki Mam pytanie czy jestes zadowolony z płyt karton-gips na ścianach. Myślę nad podobnym rozwiązaniem w swoim domu i chciałbym poznać opinie już użytkowników. Widze że kręciłeś wkręty ale myślę że dla lepszego dociśnięcia płyt. Ile i w jaki sposób nakładałes klej? Jestem zadowolony. Tak - wkręty służyły do dociskania. Nakładałem po 8 "placków" - mniej więcej tak: o...o ...o... o...o ...o... o...o Edytowane 12 Lutego 2011 przez CitroCerber poprawa "rysunku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 13.02.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Dzieki! A jakie duże byly te placki bo ja zastanawiałem sie nad pionowymi pasami 3-5 mm nalożone kielnią do płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 13.02.2011 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Dzieki! A jakie duże byly te placki bo ja zastanawiałem sie nad pionowymi pasami 3-5 mm nalożone kielnią do płytek. Takie na szerokość zębatej szpachli - jakieś 10-15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts