Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja już o projektach Atriuma mogę powiedziec coś więcej.

Są bardzo obszerne (ujęte wszelkie szczeguły) i jak na razie nie znalazłem żadnych błędów.

Z projektem dali zgodę na zmiany w stolarce okiennej i układzie pomieszczeń.

W sumie cały środek na parterze mam całkowicie inaczej niz w orginale (czyli projekt typowy indywidualny he he )

hello,

mozesz zdradzic czego dotyczyly przerobki ? tez mam w planie kilka ...

Moje zmiany dotyczyły: odbicie lustrzane, powiększyłem okna do wymiaru (120x150) oraz nad garażem 130x130, zlikwidowałem balkon, zmieniłem wejscie do piwnicy aby było mozliwe i z domu i z garażu, zamiast pokoju na parterze zrobiłem pełnowymiarową łazienkę a tam gdzie było w planie WC zrobiłem szafę wnękową, doporojektowałem dodatkową wentylację, zmniejszyłem róznicę poziomów między poddaszem a pokojem nad garażem do trzech stopni, zrezygnowałem z łuków (poza jednym nad wykuszem), zmieniłem delikatnie kształt tarasu i schodów wejściowych, podniosłem sciankę kolankową (po wykończeniu mam około 1 metr i jest rewelacyjnie), doprojektowałem ogrzewanie kominkowe. w sumie to chyba wszystko :D

Już się "wykańczam" z GLX16. Podstawowym wg mnie błędem były zbyt strome schody. Cała reszta ok. W stosunku do innych projektów jakie oglądałem to kieszenią inwestora za bardzo się nie przejmują zwłaszcza jeżeli chodzi o dach i okna.

Z jednego komina i przy szczelnych oknach nie mogłem liczyć na sprawną wentylację więc zainstalowałem rekuperator (dodatkowe koszty).

Generalnie jestem zadowolony.

a oto nastepny!! GL 153 z małymi zmianami tzn. pomniejszony garaż,powiększony wykusz (czyli jadalnia) ,lukarny zamiast okien połaciowych.Pięknie to wygląda i jest bardzo funkcjonalne!

Jedyną chyba wadą są schody, ale je też przerobiłem i zamiast zabiegowych są z dwoma podestami.

Cieszą mnie zwalniajace samochody...może to ktoś z forumowiczów...

Ja też buduję według projektu ze Studia Atrium, a dokładnie domek GL159 WACHLARZ.

http://www.studio-atrium.com.pl/projekt-domu-GL-159,177,61,parter.html

Praktycznie ten domek zauważyliśmy w pierwszym obejrzanym katalogu i od razu nam się spodobał. Potem jeszcze przejrzelismy tony innych katalogów z innych biur ale żaden projekt nam się już tak nie podobał. Z projektu usunęliśmy tylko garaż, lukarny z tyłu domu zastąpilismy oknami dachowymi oraz zlikwidowaliśmy mały wykusz.

Jeżeli chodzi o zawartość merytoryczną projektu to nie ma żadnych zastrzeżeń. Wszystko się zgadzało i nie było żadnych problemów z "czytaniem rysunków technicznych". Najbardziej dla mnie przydatne były wszystkie zestawienia dot. zbrojenia, więźby, powierzchni ścian, podłóg itd.

PS. Jeżeli ktos buduje według tego projektu proszę o kontakt.

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
Ja też buduje z Atrium, GL124A. Projekt ok. jedyny błąd to wiąźba-nie pasowały wymiary w stosunku do zestawienia materiałów. Częściowo już mieszkamy- ale wykańczać będziemy się jeszcze wzajemnie przez wiele lat. :wink: . Zmieniliśmy troszkę ale zgode mieliśmy od projektantów już w momencie zakupu projektu. Ogólnie jesteśmy zadowoleni.

My też na bazie projektu z atrium-Słodka Zosia( niewielkie zmiany jak dostawienie dwustanowiskowego garażu , podniesienie odrobinę ścianki kolankowej , zmiana techniki na ścianę jednowarstwową, zmiana pokrycia dachu na blachodachówkę ). Projekt od razu bardzo nam sie spodobał- prosta klasyka i z głową wykorzystana powierzchnia notabene niezbyt wielka :wink: .

A my budujemy GL310 częściowo podpiwniczony. Pan ze Studia Atrium podczas zamawianiasam podsunął mi pomysł na częściowe podpiwniczenie i mieli ten projekt - zero kosztów dodatkowych - cena parterówki podpiwniczonej i niepodpiwniczonej była taka sama!!! Chociaż doszukaliśmy się kilku maleńkich błędów i niektóre sprawy były na wyrost oszacowane to naprawdę nie ma problemu z projektem.

A tak wogóle to domy z tej pracowni są naprawdę bardzo bardzo ładne i kształtne. Nasza to parteróweczka - malutka i o zwartej bryle z garażem.

Polecamy.