Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewn.- gipsowe czy tradycyjne?

Recommended Posts

Chciałabym jeszcze w tym roku - jak się uda, za miesiąc - zrobić tynki wewnętrzne. Najpierw była mowa o tradycyjnych, aż w końcu znajomy stwierdził, że on na naszym miejscu dałby od razu gips na ściany. Czy tak może być? Czy najpierw muszą być tynki cementowo-wapienne? Proszę o porady i odpowiedź na pytanie: na jakie koszta trzeba sie szykować robiąc tynki tradycyjne lub gipsowe? Będę robiła tylko parter tynkami, góra - płyty g-k. Powierzchnia parteru to 105 m2 z garażem. Dziękuję za wszelkie sugestie. :D

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a kto będzie mieszkał w tym domu? znajomy czy Wy? bo od tego zależy odpowiedź jakie tynki robić ...

BTW: mi mój znajomy też radził tynki gipsowe ale w moim domu będzie mieszkała moja rodzina i ja - to zrobiłem takie jak ja chciałem czyli cem-wap

Dokładnie. Mi też polecali gipsowe, ale są c-w i właśnie się szlifują delikatnie pod malowanie.

a kto będzie mieszkał w tym domu? znajomy czy Wy? bo od tego zależy odpowiedź jakie tynki robić ...

BTW: mi mój znajomy też radził tynki gipsowe ale w moim domu będzie mieszkała moja rodzina i ja - to zrobiłem takie jak ja chciałem czyli cem-wap

Dokładnie. Mi też polecali gipsowe, ale są c-w i właśnie się szlifują delikatnie pod malowanie.

Świnta prowda - u mnie tynki wewnętrzne gipsowe - takie miały być w założeniu i takie są :D

maszynowe tynki gipsowe idą piorunem w tydzień na gotowo zrobią ci cały parter, cementowo wapienne to trochę dłuższa ręczna robota, + ok 3 tyg trzeba czekać zanim położysz na nich gładź

Tak jak pisał pierwek - nie trzeba dawać gładzi. Jak widzisz są ludzie, którzy mają sam tynk c-w na ścianach i są szczęśliwi z tego faktu.

Dodatkowo obecnie tynki c-w też kładzie się maszynowo i idzie porównywalnie z gipsowymi. U mnie parter obrobili chyba w 4 dni. Więc raczej nie ma dużej różnicy czasowej.

mamy CW gdyz uwazamy ze sa lepsze

cenowo ciezko powiedziec co tansze ale przeciez nie tylko o kase tu chodzi

Gipsowe z pewnoscia szybciej sie robi

Z tym lepsze/gorsze to cięzko jest powiedzieć. Aktualnie w domu mam C-W + gładź. W nowym domu są już gipsy. Moim zdaniem oba tynki są dobre. Reszta to kwestia upodobań, dostępności i jakosci ekip oraz ceny. Ja właśnie pod uwagę bym bral jakość ekipy ale każdy ma swoje kryteria i swoje wybory.

Jak to mówia jeden woli córkę, a drugi teściową ;-)

nie bardzo rozumiem dlaczego niby tynk cem-wap miałby być lepszy od gipsowego...rozumie się wewnątrz budynku 8) .całe zycie' mieszkałem w tynkach "cem-wapiennych i tak zawsze kończyło sie to gładzią.w domu położyłem tynk gipsowy (poza garażem-tam cem-wap i łazienkami-tam płytki bezpośrednio na gazobeton) i jestem bardzo zadowolony.jedyne rozsądne kryterium to wygląd-moim zdaniem,+cena.jeśli masz wątpliwości to obejrzyj sobie z bliska oba rodzaje tynków i już... 8)

hi hi temat w stylu - diesel czy benzyna?

A na serio

nie rozumiem niechęci do tynków gipsowych - maja wiele zalet w porównaniu z cw - jedna tylko wadę - dostarczają ogrom wilgoci do chałupy tym samym dłużej wysychają niz cementowo-wapienne

Gładź w cw można uzyskać bez gipsu - ale to już jak mówią wyższa szkoła jazdy - realnie wchodzimy już w tym trójwarstwowy a sztuka jego wykonania powoli zanika

OK - widzę, że znowu rozpoczyna się dyskusja na temat wyższości jednego tynku nad drugim. Już wiele o tym pisano na forum i praktycznie nigdy nie było jednego stwierdzenia, który jest lepszy. Tutaj też nie sądzę, abyśmy do tego doszli.

Pytanie postawione na wstepie było:

Najpierw była mowa o tradycyjnych, aż w końcu znajomy stwierdził, że on na naszym miejscu dałby od razu gips na ściany. Czy tak może być? Czy najpierw muszą być tynki cementowo-wapienne? Proszę o porady i odpowiedź na pytanie: na jakie koszta trzeba sie szykować robiąc tynki tradycyjne lub gipsowe?

Nie wracajmy do wyższości jednego tynku nad drugim.

Jak ktoś chce może zajrzeć do archiwum i poczytać.

I tak:

Jeżeli chcesz mieć wykończenie gipsowe na ścianie - czytaj równiejsza powierzchnia - to możesz położyć sam tynk gipsowy. Nie ma konieczności najpierw kłaść c-w a potem na to gładzi gipsowej. Można tak zrobić, ale to jest rozwiazanie o wiele droższe i dłuższe aniżeli tynk gipsowy.

Ceny tynków różnią się w zależności:

- od rejonu

- rodzaju tynku - czyli albo producenta mieszanki i dla tynków c-w czy z worka czy mieszane na budowie

O ile mi wiadomo obecnie tynki gipsowe są tańsze aniżeli c-w nie mówiąc już o c-w z gładzią gipsową.

OK - widzę, że znowu rozpoczyna się dyskusja na temat wyższości jednego tynku nad drugim. Już wiele o tym pisano na forum i praktycznie nigdy nie było jednego stwierdzenia, który jest lepszy. Tutaj też nie sądzę, abyśmy do tego doszli.

Pytanie postawione na wstepie było:

Najpierw była mowa o tradycyjnych, aż w końcu znajomy stwierdził, że on na naszym miejscu dałby od razu gips na ściany. Czy tak może być? Czy najpierw muszą być tynki cementowo-wapienne? Proszę o porady i odpowiedź na pytanie: na jakie koszta trzeba sie szykować robiąc tynki tradycyjne lub gipsowe?

Nie wracajmy do wyższości jednego tynku nad drugim.

Jak ktoś chce może zajrzeć do archiwum i poczytać.

I tak:

Jeżeli chcesz mieć wykończenie gipsowe na ścianie - czytaj równiejsza powierzchnia - to możesz położyć sam tynk gipsowy. Nie ma konieczności najpierw kłaść c-w a potem na to gładzi gipsowej. Można tak zrobić, ale to jest rozwiazanie o wiele droższe i dłuższe aniżeli tynk gipsowy.

Ceny tynków różnią się w zależności:

- od rejonu

- rodzaju tynku - czyli albo producenta mieszanki i dla tynków c-w czy z worka czy mieszane na budowie

O ile mi wiadomo obecnie tynki gipsowe są tańsze aniżeli c-w nie mówiąc już o c-w z gładzią gipsową.

Zgadzam się w 100%. Dodam jeszcze SPRAWDZONA EKIPA. W przypadku jednych jak i drugich. Najlepiej pojechac obejrzeć dokonania jednych i drugich popytać o cenę. A potem to juz tylko wybrać ;-)

a zdradzisz o ile droższe czy pozostawisz tą tajemnice nierozwiązaną na wieki ??

a po co ten sarkazm? ceny są zależne od rejonu Polski -

robocizna moich tynków cem-wap to 20złm2 a słyszałem już o wyższych cenach (nawet 22zł/m2 sama robocizna). Słyszałem też że tynk gipsowy to 24zł/m2 robocizna z materiałem. Być może się mylę to niech ktoś wyprowadzi mnie z błędu.

nie pisałem że tynki cem-wap są lepsze - choć dla mnie są - nie ma sensu pisać dlaczego bo każdy ma swoje priorytety w wyborze - mi po prostu podoba się tynk który ma fakturę tynku a nie lustra i tyle - taki gust mam.

(są jeszcze inne powody ale to nieistotne bo i tak większość kieruje się ostatecznie wyglądem)

Czy 25 pln/m2 za tynk cw to rozsądna stawka (woj. śląskie)?

Ja dostarczam tylko prąd reszta w cenie łącznie z narożnikami.

Podobno robią tak, że tylko zagruntować i nanosić farbę( wg sąsiada)

Których ścian nie warto tynkować np sufit na parterze tynkować skoro będzie podwieszany( kiedyś może się znudzić i chciał będę płaski sufit)?

lepiej żebyś podjechał zobaczyć tynk który teraz ta ekipa kładzie bo może się okazać że coś co dla sąsiada jest super dla Ciebie będzie nie do przyjęcia - poza tym w tynku cem-wap bardzo dużo zależy od piachu - jak piach będzie do bani to i ekipa nie da rady - najlepiej zapytać ekipy skąd chcą piach - jak robią w Twojej okolicy to wiedzą gdzie jest najlepszy

Czy 25 pln/m2 za tynk cw to rozsądna stawka (woj. śląskie)?

Ja dostarczam tylko prąd reszta w cenie łącznie z narożnikami.

Których ścian nie warto tynkować np sufit na parterze tynkować skoro będzie podwieszany( kiedyś może się znudzić i chciał będę płaski sufit)?

Mam rozumieć, że to cena z materiałem?

A możesz mi dać namiary na tę ekipę? W końcu z Częstochowy do Lublińca to "tylko" 40 km.

u siebie mam gipsowe i bardzo żałuję.

Nikomu nie polecam: najlepiej jakby w tym domu nikt nie mieszkał.

Wystarczy, że mocniej się oprzesz o ścianę i widać wgłebienie - porażka.

Jakbym drugi raz tynkował, to tylko cementowo-wapienne.

dziwne.u mnie tynki przeżyły sporo prac" wykończeniowych",nikt specjalnie się nimi nie przejmował :evil: i jest trochę sladów np po "maszynce do robienia wylewki"-"się trochę nie zmieściła",ale w sumie dość trudno go uszkodzić...

... ja miałem w Łodzi (podobno 3 miasto w Polsce) oferty 12 -14 zł/m2 na robociznę za tynki cem-wap, co w przeliczeniu i tak wychodzi ok 6 tyś miesięcznie zarobku dla tynkarza, rok temu były oferty 7-10 zł/m2, tynki gipsowe agregatem zaczynały się od 24zł/m2 bo każdy fachura wychodzi z założenia że skoro tynk gładki jak gładź to można wołać stawkę jak za tynk tradycyjny z gładzią co w przeliczeniu wychodzi jakieś 15 tyś miesięcznie zarobku
no ja piórkuje, znowu zaglądamy w kieszeń? :evil:

Zmieniam fach - tynkarzem sie staje, i rękę będę miał tak wyrobi ona ze nikt mi nie podskoczy bo jak przyłożę to od razu zabije :lol: