pierwek 05.10.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 bo mnie się wydawało ze napisałeś: wykonanie tynków cem-wap jest droższe od gipsowych a nie tańsze (oczywiście bez gładzi) robocizna moich tynków cem-wap to 20złm2 a słyszałem już o wyższych cenach (nawet 22zł/m2 sama robocizna). Słyszałem też że tynk gipsowy to 24zł/m2 robocizna z materiałem ja osobiście nie bardzo rozumiem co konkretnie jest tańsze bo z matematyki wychodzi że cem-wapienne ale składnia gramatyczna wskazuje że upierasz się przy gipsowych Faktycznie pisząc szybko być może buduję zdania nie tak gładkie jak być powinny... cenę za tynki cem-wap podawałem za samą robociznę a za tynki gipsowo wapienne podawałem cenę za robociznę wraz z materiałem - co zresztą zaznaczyłem czyli do ceny robocizny przy tynkach cem-wap należy doliczyć materiał nie pamiętam już ile zapłaciłem za piach cement i wapno ale było tego ze 4 palety cementu + 1,5 wapna - za sam piach zapłaciłem okolo 1000zł być może gdzieś gdzie robocizna jest tańsza cena tynków cw i gipsowych się wyrównuje ale w okolicach Wrocławia tynki gipsowe są raczej tańsze - druga sprawa że znaleźć dobrych fachowców od tradycyjnych tynków nie jest łatwo - stąd może takie ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart 3210 05.10.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Moje tynki cem-wap wyszły po 14/m2 z tzw. filcowaniem- wyszło super. Żeby wyrównać ściany,miejscami, było dość grubo .Myślę ,że na takie "grubawe" niwelowanie nierówności tynk cem-wap lepiej się nadaje. Potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm6 05.10.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 U mnie (Kraków) tynki gipsowe wyszły "na gotowo" po 26,50 zł/m2. Jestem zadowolony z wyglądu ścian. Zrobiłem tynki gipsowe również w garażu i łazienkach - zgodnie z kartą katalogową Knauf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.10.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 PS ja miałem w Łodzi (podobno 3 miasto w Polsce) oferty 12 -14 zł/m2 na robociznę za tynki cem-wap, co w przeliczeniu i tak wychodzi ok 6 tyś miesięcznie zarobku dla tynkarza, rok temu były oferty 7-10 zł/m2, tynki gipsowe agregatem zaczynały się od 24zł/m2 bo każdy fachura wychodzi z założenia że skoro tynk gładki jak gładź to można wołać stawkę jak za tynk tradycyjny z gładzią co w przeliczeniu wychodzi jakieś 15 tyś miesięcznie zarobku U mnie za garaż i kotlownie robocizna c-w robione ręcznie zaśpiewali wczoraj po 22 zł/m2. Paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.10.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 normalna cena - jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetkalk488 06.10.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 ti jae wypowiem u mnie własnie robia tynki c-w wybralismy takie m.in. ze wzgledu na to że wciagaja mniej wilgoci ale tez dlatego, że bardziej podoba mi sie struktura która przy nich powstaje, lustro po gipsowych raczej mnie nie cieszy. I tak panowie robia tynki z agregatu na materiale firmy Kreisel razem z naroznikami i wszelkimi pracami zabezpieczajacymi i oczywiscie uprzednim gruntowaniem ścian-cena 26zł/m2. Ekipa przyjeżdza o 6:30 i pracuje przewaznie do 19 odkad sa na budowie (3 dzien) sprawdzam codziennie i widze ze panowie są bardzo dokładni co mnie niezmiernie cieszy wiec śmiało mogę ich polecać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.10.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 normalna cena - jak dla mnie 22 zł/m2 za samą robociznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crska 06.10.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 a ten m2 to jest m2 powierzchni scian i sufitów czy ogolnie parteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.10.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Przy wyliczaniu finalnej ceny tynków c-w należy pamiętać, że można mieć robiony z gotowej mieszkanki (droższa wersja) lub mieszany na miejscu z cementu, piachu i wapna (tańsza wersja ale przy słabszej ekipie mogą być problemy z zachowaniem ciągłości proporcji składników i dużo zależy od zakupionego piachu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.10.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 normalna cena - jak dla mnie 22 zł/m2 za samą robociznę powtarzam - normalna cena (w okolicach Wrocławia) za samą robociznę - oczywiście z filcowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.10.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 a ten m2 to jest m2 powierzchni scian i sufitów czy ogolnie parteru? liczy się ogólnie m2 tynku. nie rozróżnia się sufit czy ściana - nie odlicza się oczywiście otworów (okna drzwi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena28 06.10.2008 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 A mogę zapytać, co znaczy termin "filcowanie"? (Mąż też nie wie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.10.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 normalna cena - jak dla mnie 22 zł/m2 za samą robociznę powtarzam - normalna cena (w okolicach Wrocławia) za samą robociznę - oczywiście z filcowaniem Hmm, tynki maja być w garażu i kotłowni (piec na paliwa stałe). Na reszcie domu mam gipsy. Ma to byc zwykły szorstki tynk.Chyba III kat.? Nie chodzi o to żeby był gładki ale ma byc prosty. Bez kwarcu i filcowania. U mnie cena takiego tynku wachała sie dotąd w granicach poniżej 18 zł. Ceny weryfikowane z dwoma inwestorami i aktualne. Nie wiem jak we Wrocławiu. Jeżeli nic sie nie zmieni to poczekam do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.10.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 skoro wahała się poniżej 18zł to bierz tych po 18zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbel 06.10.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 witam ja u siebie zrobiłem gipsowe a w łazienkach cem-wap oprócz sufitów( na sufity gips a póżnień sufit podwieszamy) cenowo 20 za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.10.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 skoro wahała się poniżej 18zł to bierz tych po 18zł Właśnie tak zrobie. Tynk gipsowy nie pasował mi do pomieszczeń takich jak garaż i kotłownia. Gdybym wcześniej wiedział o normalnych stawkach to gips powinien isć na całosć budynku i byłoby po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.10.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 witam ja u siebie zrobiłem gipsowe a w łazienkach cem-wap oprócz sufitów ( na sufity gips a póżnień sufit podwieszamy) cenowo 20 za m2A po co tynkujesz coś co zaraz zakryjesz płytami?? Nie żal wydawać pieniędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbel 07.10.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 sufit w łazience to tylko 6m2 a jak znudzi mi się płyta to po domontażu wystarczy umalować i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.10.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 nie pamiętam już ile zapłaciłem za piach cement i wapno ale było tego ze 4 palety cementu + 1,5 wapna - za sam piach zapłaciłem okolo 1000zł nie wiem co powiedzieć, w Łodzi praktykuje się tynki IIIkat. cem-wap w proporcji 1:1:6 albo 1:2:9 albo coś pomiędzy, tobie wyszło 4:1:6 czyli masz tynki cementowe z dodatkiem wapna albo ktoś cię okradł z cementu miałem w kastingu jednego idiotę który chciał tak absurdalną kwotę za tynki cem-wap 22zł/m2, zanim zdążyłem się rozłączyć zdążył jeszcze dodać że muszę kupić mu betoniarkę i inne narzędzia bo on własnych nie ma no cóż tynki robiłem na 2 razy w odstępie paru miesięcy więc coś z wapnem pokręciłem (faktycznie wiosną robili mi po 18zł niestety w lecie już cena wzrosła bo roboty mieli full) co do cen to że znalazłeś leszczy którzy wytynkują za 16zł to być może oznacza że w Twojej okolicy mają mniej roboty i się nie cenią. Mam nadzieję że widziałeś jak robią żeby nie było potem jakiegoś zdziwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.10.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 być może, skoro robią w Twojej okolicy po 12zł a Ty zgodziłeś się przepłacać po 16zł - nie będę się kłócił co do ilości cementu... miałem coś około 900m2 do wytynkowania to i trochę go poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts