Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewn.- gipsowe czy tradycyjne?

Recommended Posts

bo mnie się wydawało ze napisałeś:

wykonanie tynków cem-wap jest droższe od gipsowych a nie tańsze (oczywiście bez gładzi)

robocizna moich tynków cem-wap to 20złm2 a słyszałem już o wyższych cenach (nawet 22zł/m2 sama robocizna). Słyszałem też że tynk gipsowy to 24zł/m2 robocizna z materiałem

ja osobiście nie bardzo rozumiem co konkretnie jest tańsze bo z matematyki wychodzi że cem-wapienne ale składnia gramatyczna wskazuje że upierasz się przy gipsowych

Faktycznie pisząc szybko być może buduję zdania nie tak gładkie jak być powinny...

cenę za tynki cem-wap podawałem za samą robociznę a za tynki gipsowo wapienne podawałem cenę za robociznę wraz z materiałem - co zresztą zaznaczyłem

czyli do ceny robocizny przy tynkach cem-wap należy doliczyć materiał

nie pamiętam już ile zapłaciłem za piach cement i wapno ale było tego ze 4 palety cementu + 1,5 wapna - za sam piach zapłaciłem okolo 1000zł

być może gdzieś gdzie robocizna jest tańsza cena tynków cw i gipsowych się wyrównuje ale w okolicach Wrocławia tynki gipsowe są raczej tańsze - druga sprawa że znaleźć dobrych fachowców od tradycyjnych tynków nie jest łatwo - stąd może takie ceny

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PS ja miałem w Łodzi (podobno 3 miasto w Polsce) oferty 12 -14 zł/m2 na robociznę za tynki cem-wap, co w przeliczeniu i tak wychodzi ok 6 tyś miesięcznie zarobku dla tynkarza, rok temu były oferty 7-10 zł/m2, tynki gipsowe agregatem zaczynały się od 24zł/m2 bo każdy fachura wychodzi z założenia że skoro tynk gładki jak gładź to można wołać stawkę jak za tynk tradycyjny z gładzią co w przeliczeniu wychodzi jakieś 15 tyś miesięcznie zarobku

U mnie za garaż i kotlownie robocizna c-w robione ręcznie zaśpiewali wczoraj po 22 zł/m2. Paranoja.

ti jae wypowiem

u mnie własnie robia tynki c-w wybralismy takie m.in. ze wzgledu na to że wciagaja mniej wilgoci ale tez dlatego, że bardziej podoba mi sie struktura która przy nich powstaje, lustro po gipsowych raczej mnie nie cieszy. I tak panowie robia tynki z agregatu na materiale firmy Kreisel razem z naroznikami i wszelkimi pracami zabezpieczajacymi i oczywiscie uprzednim gruntowaniem ścian-cena 26zł/m2. Ekipa przyjeżdza o 6:30 i pracuje przewaznie do 19 odkad sa na budowie (3 dzien) sprawdzam codziennie i widze ze panowie są bardzo dokładni co mnie niezmiernie cieszy wiec śmiało mogę ich polecać

Przy wyliczaniu finalnej ceny tynków c-w należy pamiętać, że można mieć robiony z gotowej mieszkanki (droższa wersja) lub mieszany na miejscu z cementu, piachu i wapna (tańsza wersja ale przy słabszej ekipie mogą być problemy z zachowaniem ciągłości proporcji składników i dużo zależy od zakupionego piachu)

normalna cena - jak dla mnie

22 zł/m2 za samą robociznę

powtarzam - normalna cena (w okolicach Wrocławia) za samą robociznę - oczywiście z filcowaniem

Hmm, tynki maja być w garażu i kotłowni (piec na paliwa stałe). Na reszcie domu mam gipsy. Ma to byc zwykły szorstki tynk.Chyba III kat.? Nie chodzi o to żeby był gładki ale ma byc prosty. Bez kwarcu i filcowania. U mnie cena takiego tynku wachała sie dotąd w granicach poniżej 18 zł. Ceny weryfikowane z dwoma inwestorami i aktualne.

Nie wiem jak we Wrocławiu.

Jeżeli nic sie nie zmieni to poczekam do wiosny

nie pamiętam już ile zapłaciłem za piach cement i wapno ale było tego ze 4 palety cementu + 1,5 wapna - za sam piach zapłaciłem okolo 1000zł

nie wiem co powiedzieć, w Łodzi praktykuje się tynki IIIkat. cem-wap w proporcji 1:1:6 albo 1:2:9 albo coś pomiędzy, tobie wyszło 4:1:6 czyli masz tynki cementowe z dodatkiem wapna albo ktoś cię okradł z cementu

miałem w kastingu jednego idiotę który chciał tak absurdalną kwotę za tynki cem-wap 22zł/m2, zanim zdążyłem się rozłączyć zdążył jeszcze dodać że muszę kupić mu betoniarkę i inne narzędzia bo on własnych nie ma

no cóż tynki robiłem na 2 razy w odstępie paru miesięcy więc coś z wapnem pokręciłem (faktycznie wiosną robili mi po 18zł niestety w lecie już cena wzrosła bo roboty mieli full)

co do cen to że znalazłeś leszczy którzy wytynkują za 16zł to być może oznacza że w Twojej okolicy mają mniej roboty i się nie cenią. Mam nadzieję że widziałeś jak robią żeby nie było potem jakiegoś zdziwienia.