Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewn.- gipsowe czy tradycyjne?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja miałem ekipę zza wschodniej granicy. 10zł/m^2 za robotę. W sumie wyszło ok 14zł/m^2. Jak na okolice Krakowa, to chyba OK.

Kładli dwie warstwy. Druga to szlichta z drobniutkiego płukanego piasku, super wyszło. Teraz muszę to delikatnie zatrzeć i malowanie :) Jak dla mnie ściana musi mieć swoją fakturę.

płacę 14 + 2 zł ekstra za filcowanie, wszystkie oferty podane wyżej 12-14 nie obejmowały filcowania

czytaj uważniej bo znowu ktoś cię wyleszczy na cemencie albo na otworach wewnętrznych

ja tam miałem filcowanie w cenie więc nie wiem ile to kosztuje - widzę że uczepiłeś się tego cementu jak rzep...

jak się chce mieć dobrze tynki zrobione to trochę cementu musi pójść - nie ma bata, sam kupowałem cement i na bieżąco widziałem jak schodzi więc mam go na pewno w tynkach. Już na sam szpryc cementowy dość dużo idzie. Ale są tynki mocniejsze i słabsze - ja widocznie mam te mocniejsze.

a co do ich "prostośći" ja na łacie 2,5m nie widzę żadnych odchyłek - płytkarz powiedział, że dawno nie widział tak prostych ścian.

tak że generalnie pomimo "wyleszczenia" mnie na cenie, cemencie, jakości i normalnych pomiarach jestem zadowolony

Tynkarze oprócz „wyleszczenia” mogą jeszcze „filcować” Różnica polega na tym, że:

1) „wyleszczenie” - jest gratis ale jeżeli zostanie zrobione dobrze to potrafi potem mocno boleć. Boli w zależności od tego kto kogo wpleszczy,

2) „filcowanie” – za to się niestety dopłaca, ale jeżeli zostanie dobrze zrobione to Inwestor „generalnie jest zadowolony”, :wink:

Ile to człowiek ciekawych rzeczy się dowie przy okazji budowy domu :D

Przy wyliczaniu finalnej ceny tynków c-w należy pamiętać, że można mieć robiony z gotowej mieszkanki (droższa wersja) lub mieszany na miejscu z cementu, piachu i wapna (tańsza wersja ale przy słabszej ekipie mogą być problemy z zachowaniem ciągłości proporcji składników i dużo zależy od zakupionego piachu)

A jakie są opinie o tych tynkach z gotowych mieszanek (c-w)? Czy są tam jakieś np. nieciekawe domieszki?

• 1 month później...
  • 4 months później...

W moim budynku tynki z gotowej mieszanki nakładane maszynowo 23,5 pln/m2.

Muszę przyznać że jak na razie podobają mi się bardzo i nie żałuję. Ściany są proste można zaryzykować stwierdzenie nawet że powierzchnia gładka jak płyta k-g. Teraz tylko dobrze zagruntować i można malować.

W piwnicy mam tynki cementowo - wapienne niby proste ale jak dla mnie trzeba będzie je 2 x zagipsować aby osiągnąć gładką ścianę i cenowo wyjdzie drożej.

Jeśli macie ekipę za rozsądną stawkę z polecenia i widzieliście wcześniej ich dzieła szczerze polecam maszynowe z gotowej zaprawy. Dokładniejsze fotki niebawem wrzucę na mój dziennik.

Przy wyliczaniu finalnej ceny tynków c-w należy pamiętać, że można mieć robiony z gotowej mieszkanki (droższa wersja) lub mieszany na miejscu z cementu, piachu i wapna (tańsza wersja ale przy słabszej ekipie mogą być problemy z zachowaniem ciągłości proporcji składników i dużo zależy od zakupionego piachu)

A jakie są opinie o tych tynkach z gotowych mieszanek (c-w)? Czy są tam jakieś np. nieciekawe domieszki?

O żadnych nieciekawych domieszkach nic nie słyszałem.