elvis 05.10.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Pomalowałem drewnianą wiatę Sadolinem Base 3 razy. Okazuje się jednak iż po 2 miesiącach wychodzą na belkach cimne przebarwienia. Jak poczytałem to się dowiedziałem iż powinno się go stosować łacznie z z jakąś lakierobejcą np. Sadolin Extra tylko iż nie ma Sadolinu Extra bezbarwnego (dokłądnie jest ale tylko do rozcieńczania kolorów) a nie chcę zmieniać koloru drzewa. Czy ktoś może zna jakiś dobry, bezbarwny impregnat, który nie pokłóci się z Sadolinem Base i ostatecznie zabezpieczy mi tą drewnianą konstrukcję.Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 05.10.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 ogólnie to nie polecam bezbarwnego impregnatu nie zawiera on składników które chronia drewno przed promieniami uv,teraz to lepiej zastosowac dobra lazure w kolorze starej sosny.moze byc sikkens ,lub remmers,renokol,nelf,sadolin to produkt ogólno dostepny w duzej sieci sklepów a naprawde dobre lazury nie sprzedaje sie odbiorca indywidualnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elvis 05.10.2008 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 No tak poszukałem sobie troszkę o tych firmach jakie wymieniłeś, wyglądają dość profesjonalnie ale wogóle dla mnie nie zrozumiałe. Większość z nich nadaje się tylko do nanoszenia pistoletem oczywiście o ile będę wiedział co wybrać.Jednak chyba powrócę do bardziej dostępnych/sprawdzonych materiałów i dobiorę kolor tak aby jak najmniej zmieniał obecny kolor.Nie mniej jednak dzięki za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 06.10.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 hej,my przetestowaliśmy:śnieżkęSadolinDen Braven Tikurilla-LUNA- FOBOS- ale to jest na bazie soli, i może być tylko podkładem pod kolejne warstwy- deszcz go wymywa!! dodam że nam też zależało na jak najjaśniejszym kolorze, aby nie przykrywać i nie przyciemniać za bardzo drewna najładniejszy, najjaśniejszy kolor ma Tikurilla, ale...-tam niestety też trzeba dawać podkład Valti Base i dopiero Kolor ,= Valti EXPERT, to może jak masz to base to daj odrazu Experta z Tikurilli,- nie powinno się zważyć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elvis 07.10.2008 04:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Dzięki ale jak się nazywał ten najjaśniejszy kolor Tikurilli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterpan 07.10.2008 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Ja u siebie dawałem Lazura 3v3 bezbarwną (w zielonej puszce) i nawet nie wiem czy wykonawcy mnie nie oszukali bo nic nie widać. Przy mnie spryskiwał pióra i wpusty takim zwykłym opryskiwaczem ogrodowym i po chwili już nie było różnicy gdzie jest impregnat , a gdzie go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ralf1 07.10.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 U siebie malowałem Lakierobejcą Śnieżki z teflonem, malowałem pod koniec maja, wszystko drewno jak narazie jest zdrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 07.10.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Witam. poszukaj lakierobejc Levi'sa. Oni mają bezbarwny który można mieszać z innymi kolorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elvis 07.10.2008 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Witam. poszukaj lakierobejc Levi'sa. Oni mają bezbarwny który można mieszać z innymi kolorami Nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Mam zaimpregnowane drzewo Sadolinem Base chyba 3 razy. Niestety po 2 miesiacach widac przebarwienia czyli musze cos jeszcze mocniejszego dać na wierzch. Sprawdzalem oczywiście Sadolin Extra ale nie ma bezbarwnego a mi zależy na zachowaniu koloru drzewa. Z tego co piszesz to Levi's jest bezbarwny do mieszania z kolorami ale ja nie chcę tego mieszać z żadnym z kolorów tak więc dalej jestem w punkcie wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 08.10.2008 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Z tego co pamiętam nie trzeba go mieszać. Ja akurat mieszałem bo chciałem rozjaśnić inny kolor. Malowałem tym jednak już 3-4 lata temu i nie wiem czy w dalszym ciągu go oferują. Musisz popytać u przedstawiciela. Generalnie uważam że to bardzo dobry produkt. Można go używać również wewnątrz (o co mi chodziło) w przeciwieństwie do np. sadolinu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 08.10.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 z Tikurilli to był impregnat SOSNA<ale widze że tutaj w temacie mieszacie impregnat z lakierobejca....-a to zupełnie różne produkty,lakierobejca nie można malować mokrego drewna bo będzie ci odpryskiwało, odłaziło po kilku-nastu miesiącach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareck 08.10.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam! Sproboj lakierow z usa majic, osobiscie nie sprawdzalem ale znajomy ma i nie narzeka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol.p 08.10.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Na altankę i stoły dawałem ze śnieżki lakierobejcą z teflonem, w środku takim matowym też z teflonem. Kolory różne, zależy od elementu. Bezbarwnym malowałem część przednią. Wygląda ślicznie, tylko z tą ilością kolorów przesadziłem. Mogłem całą altankę strzelić na bezbarwny a nie pierdzielić się jak jakiś artysta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elvis 08.10.2008 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Na altankę i stoły dawałem ze śnieżki lakierobejcą z teflonem, w środku takim matowym też z teflonem. Kolory różne, zależy od elementu. Bezbarwnym malowałem część przednią. Wygląda ślicznie, tylko z tą ilością kolorów przesadziłem. Mogłem całą altankę strzelić na bezbarwny a nie pierdzielić się jak jakiś artysta... Czyli lakirobejca bezbarwna z teflonem ze śniżeki. A jak długo to już masz? Widać jakieś oznaki starzenia się? A co z połyskiem - ten bezbarwny tez jest matowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 09.10.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Tę lakierobejce z teflonem dawałem w lipcu na płotki drewniane. Tylko jasny kolor, trochę mało czasu minęło żeby cokolwiek powiedzieć, na razie drewno jest zdrowe, nie widać zmęczenia, nic nie łuszczy się. Efekty zobaczymy po zimie, ale dobrze zapowiada się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 15.07.2015 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Zapraszamy do obejrzenia filmu poradnikowego na temat wyboru impregnatu - jakie 5 cech powinien mieć impregnat do drewna? Zobacz inne filmy poradnikowe murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts