Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł kondensacyjny? Proszę o pomoc...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podłogówka na całości parter 150 m2 + 3 grzejniki drabinkowe , poddasze( na razie nie uzytkowe) 120 m2

sciany z porotermu 38 cm + styropian 10 cm

kubatura , z tego co pamietam w projekcie okolo 850 m3

w projekcie byl kociol 20 kw

mnie dręczy pytanie jak wyżej czy jedno z zasobnikiem czy dwu funkcyjny z małym(42 litry) zasobnikiem wbudowanym np ISOTWIN CONDENS który potrafi zagrzać wode 18 litrów na minute

podłogówka na całości parter 150 m2 + 3 grzejniki drabinkowe , poddasze( na razie nie uzytkowe) 120 m2

sciany z porotermu 38 cm + styropian 10 cm

kubatura , z tego co pamietam w projekcie okolo 850 m3

w projekcie byl kociol 20 kw

mnie dręczy pytanie jak wyżej czy jedno z zasobnikiem czy dwu funkcyjny z małym(42 litry) zasobnikiem wbudowanym np ISOTWIN CONDENS który potrafi zagrzać wode 18 litrów na minute

Poszukałbym kotła z większym zakresem modulacji. Biorąc pod uwagę, że masz niskie temp. zasilania a Isotwin Condens przy 50/30 ma moc minimalną 7.6kW to można się spodziewać, że będzie taktował. Poszukałbym kotła gdzie modulacja zaczyna się od około 4-5kW. Różnica niby nie duża ale kosztu utrzymania będą na pewno mniejsze.

• 1 month później...
Dom 150 m, powierzchnia mieszkalna ok. 110 m. 4 osoby, jedna łazienka z prysznicem, szambo. Grzejniki. Co jeszcze? :) Może tylko, że nic nie wiemy na temat doboru mocy, wielkości kotła. Na co zwracać uwagę? Co jest ważne podczas rozmowy w sklepie czy z fachowcem od instalacji?:) Pomóżcie laikom:) pięknie proszę...

U nas dom 145m2 pow.użytk., 182 pow. netto, dom z poddaszem użytkowym. Podłogówka prawie na całym parterze i w górnej łazience. W 4 pokojach, kotłowni, garderobie i garażu grzejniki płytowe Buderusa.

DeDietrich MCR24 6,3-25kW z zasobnikiem Elektromet 120l, z czujnikiem pogodowym i innymi "duperelami" do sterowania z DeDietricha. Do podłogówki kupiłem zestaw (grupę) pompową z mieszaczem Meibes Thermix. No i jeszcze pompa cyrkulacji c.w.u. Grundfosa i system kominowy Komin-flex.

Za te wszystkie "duże graty" do kotłowni dałem w tym roku 9600 PLN, do tego rurki i zaworki...

• 2 weeks później...
Generalnie jeśli chodzi o firmę to: wg.popularności - Vailand,Viessman,DeDtetrich,Wolf,każdy z nich prezentuje dobrą klasę. Jedno czy dwufunkcyjny? Zależy czy często masz zamiar grzać kominkiem z płaszczem wodnym,jeśli tak - to jednofunkcyjny,jeśli nie to dwufunkcyjny ze zbiornikiem warstwowym będzie bardziej ekonomiczny (ale wtedy nie można podgrzewać cwu kominkiem).

Generalnie jeśli chodzi o firmę to: wg.popularności - Vailand,Viessman,DeDietetrich,Wolf,każdy z nich prezentuje dobrą klasę. Jedno czy dwufunkcyjny? Zależy czy często masz zamiar grzać kominkiem z płaszczem wodnym,jeśli tak - to jednofunkcyjny,jeśli nie to dwufunkcyjny ze zbiornikiem warstwowym będzie bardziej ekonomiczny (ale wtedy nie można podgrzewać cwu kominkiem).

A czy ktoś może doradzić w takiej kwestii co lepiej:

Opcyja 1: Kocioł gazowy jednofunkcyjny+zbiornik CWU ok. 160 L+ Kominek z PW

Kominek grzeje centralne oraz CWU, jak nie działa kocioł gazowy. Jak to najlepiej podpiąć ze sobą czyli czy zbiornik CWU z jakimiś wężownicami czy jak???

Opcyja 2: Kocioł gazowy jednofunkcyjny podpięty pod bufor ciepła tak z 1000L pod który podpięty również kominek z PW. Cwu realizowana przez wężownicę w buforze na szczycie zbiornika. Nie wiem jak takie coś podłączyć.

Pytanie zasadnicze:

Co sie bardziej opłaca? Nie tylko w inwestycji ale w późniejszym użytkowaniu. I jak to cholera zpiąć ze sobą żeby dobrze grało?

Przedstawcie swoje zdanie i będę wdzięczny za konkrety dotyczace podłączeń.

Opcyja 2: Kocioł gazowy jednofunkcyjny podpięty pod bufor ciepła tak z 1000L pod który podpięty również kominek z PW. Cwu realizowana przez wężownicę w buforze na szczycie zbiornika. Nie wiem jak takie coś podłączyć.

Taki wariant jest zdecydowanie lepszy przy kominku z PW. Schemat wyglądaTAK z tym,że zamiast kolektora jest kominek z PW. Odpowiednio dobrana automatyka zarządza całym systemem. "WW" to ciepła woda, KW zimna woda.

Dobór pojemności zbiornika buforowego to minimum 50l na kW mocy kominka z PW

Hmm, dosyć niewyraźny ten schemat. A jak dokładnie to podłączyć mianowicie: na układzie otwartym sam kominek i przez wymiennik, czy na wspólnym zładzie z buforem i grzejnikami i piecem gazowym a woda użytkowa na wężownicy?

Jak kwotowo klasyfikuje sie taki zestaw, bufory gotowe jak widzę to niemały wydatek, na forum jest kilka wątków jak "własnemi rencami" takowe bufory sklecić i się zastanawiam czy gra warta świeczki

Hmm, dosyć niewyraźny ten schemat. A jak dokładnie to podłączyć mianowicie: na układzie otwartym sam kominek i przez wymiennik, czy na wspólnym zładzie z buforem i grzejnikami i piecem gazowym a woda użytkowa na wężownicy?

Jak kwotowo klasyfikuje sie taki zestaw, bufory gotowe jak widzę to niemały wydatek, na forum jest kilka wątków jak "własnemi rencami" takowe bufory sklecić i się zastanawiam czy gra warta świeczki

Kominek w otwartym, poprzez wymiennik do bufora. Bufor, kocioł, obiegi grzewcze w zamkniętym. C.w.u. jest realizowana przepływowy przez wężownicę w górnej części zbiornika.

Bufor ze schematu jest dosyć specyficzny i maksymalnie nastawiony na ograniczenie strat ciepła i warstwowość temperatur do najtańszych może nie należy ale w test.de w 2003 roku jego wcześniejsza generacja (właścieiwe pakiet kolektorów ze zbiornikiem) uzyskała "1.7 gut"

A jeśli nie taki buforek to jaki?

Myślałem aby jak najbardziej uprościć układ czyli aby puścić kominek na jednym zładzie z podłogówką i całą resztę, CWU przez wężownicę. Ale czytałem również że podłogówki nie robi się na otwartym - choć różne są opinie.

Chodzi o co? - o to że jak w razie braku prądu bufor i kominek rozwiąża sprawę grawitacyjnie.

A czy można do kolegi szanownego w niedalekiej przyszłości z prośbą o wycenę i współpracę ew. PW naskrobać :)

A jeśli nie taki buforek to jaki?

Myślałem aby jak najbardziej uprościć układ czyli aby puścić kominek na jednym zładzie z podłogówką i całą resztę, CWU przez wężownicę. Ale czytałem również że podłogówki nie robi się na otwartym - choć różne są opinie.

Chodzi o co? - o to że jak w razie braku prądu bufor i kominek rozwiąża sprawę grawitacyjnie.

A czy można do kolegi szanownego w niedalekiej przyszłości z prośbą o wycenę i współpracę ew. PW naskrobać :)

Może być zbiornik w zbiorniku ale minusem w porównaniu do tamtego jest to, że aby była c.w.u. przygotowana to 80% zbiornika musi mieć odpowiednią temperaturą a przy przepływowym c.w.u. raptem 10% górnej części.

Na brak prądu pomoże UPS.

Można coś naskrobać :wink:

• 1 year później...
podłączę sie pod temat

szukam pieca kondensacyjnego do domku 90m2 +garaż

Dom ocieplony styropianem 15 okna w pakiecie 3 szybowym

ogrzewanie 80% podłogówka.

Jakiej mocy powienien byc piec?

CW równiez z pieca.

Co ważniejsze który model pieca wybrać??

Obciążenia cieplnego budynku spodziewałbym się na poziomie 7kW, aż się prosi o kocioł bardzo małej mocy.

Mój faworyt pod względem jakości: Modula II 2...10kW; pod względem ceny: Cerapur Smart 14-3C.

To ja też się podłączę. Zaczynamy budowę. Dom o powierzchni 171 m2 + garaż. Ogrzewanie podłogowe na parterze (75m2) i dwie łazienki na piętrze (11 m2). W sypialniach - grzejniki. Okna w pakiecie 3 szybowym, grubość ścian (mur + ocieplenie styropianem) 49 cm, rekuperator. Jakiej mocy powinien być piec i jaki model wybrać? Polecano nam Kocioł kondensacyjny WOLF CGS 24/200 z zasobnikiem 90 L z automatyką pogodową dla 2 obiegów grzewczych BM + MM. Czy to dobry wybór?

azusa

• 1 year później...

pierwsze posty są z 2008 roku, podejrzewam że od tego czasu się sporo zmieniło, co teraz wybrać?

dom o kubaturze ok 500m3, powierzchnia zabudowy 162m2, użytkowany tylko parter o powierzchni 134m2

okna ciepłe z pakietem 3 szybowym, porotherm 25 + 15cm styropian 0,31, aktualnie będa mieszkały 2 osoby, z czasem 3 osoby, 1 łazienka

grzejniki Kermi X2 + podłogowe w około 3/4 domu w projekcie jest Vaillant ecoTec plus vc 186 18kW, co Wy byście doradzili?

• 4 weeks później...

Po długich analizach, do podobnego domu kupiłem kondensacyjnego Junkersa 14kW. Powód - wszystko to to samo (pomijając nieliczne wyjątki) a jakby coś się działo, w promieniu 1km mam dwóch instalatorów/serwisantów Junkersa. Kocioł + regulator pogodowy + czujka do zasobnika - niecałe 4000 PLN

Mam 18cm silikatu, styro 18 cm 0.31 , pakiet trójszybowy 0,6, 28cm wełny w dachu. Instalacja mieszana - trochę podłogówki i kaloryfery. Powierzchnia ogrzewana ~180m + opcjonalnie garaż 45m.

Do tej pory hulało na kotle 14 kW na drewno. Dawał radę nawet przy -32, na dodatek w pierwszym sezonie grzewczym. Nie ma co płacić więcej za moc, żeby później chodziło na pół gwizdka i taktowało.

Pozdrawiam

Edytowane przez psulek