Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ława fundamentowa- przewymiarowana, co bezpiecznie zmienić?

woland1980

Recommended Posts

Hej,

Pytanie do doświadczonych. Czekam na uprawomocnienie pozwolenia, kierbud i architekt będą za tydzień a ja chciałbym poskręcać zbrojenie na fundament, żeby zyskać na czasie.

W rysunkach konstrukcyjnych mam takie przekroje że mózg staje, i wiem, że spokojnie można je zmniejszyć. Jest tak: (84cm x 30cm, 6 prętów i strzemiona co 25cm):

http://farm4.static.flickr.com/3166/2915541666_afda0d7d1e.jpg

- Dom parterowy

- grunt to piaski po badaniach gruntu brak wody do 3m (konstrukcja robiona przed badaniem)

- cegła porotherm 44

- dach blacha (konstrukcja pod ceramikę)

Ponieważ mam bloczki 25x38 może tak? i nadwiesić na bloczek cegłę? (50cm x 30cm, 4 pręty i strzemiona co 30cm):

http://farm4.static.flickr.com/3070/2915541722_2b0761c174.jpg

Zanim dowiem się od moich fachowców conieco może mi doradzicie?

Nie chcę Cie martwić, ale jak sobie sam zmniejszysz (zaadaptujesz) ławy to czy kierbud sie pod tym podpisze?

Jesli kupiłeś gotowy projekt to powinien on byc zaadaptowany do lokalnych warunków (rodzaj, podłoża, szkody, wody, itp). Osoba adaptująca sie pod tym podpisuje i bierze za to odpowiedzialność.

Nie zmartwiłeś mnie. Myślałem, że napisane jest jasno. Patrz powyżej! Mam tydzień na zasięgnięcie opinii u projektantów i kierbuda a chcę sobie pogdybać.

- projekt indywidualny, ale wprowadziliśmy zmiany już po odebraniu proj. konstrukcyjnego, stąd pytanie... ehhhh...

Na początek: Zrobiłeś może badania geologiczne?

Czekam na uprawomocnienie pozwolenia, kierbud i architekt będą za tydzień

Czyli dokumenty juz złożone i raczej zmian nie wprowadzisz.

a ja chciałbym poskręcać zbrojenie na fundament, żeby zyskać na czasie.

Nie wiem jak wykonasz te zbrojenia. :-?

Architekt zaprojektował i się pod tym podpisał. Zostaje Ci tylko konsultacja z kierbudem, np przez telefon.

Sorry, ale dochodzę do wniosku że czytanie ze zrozumieniem to dla wielu trudność, bez urazy;-):

@szybkaosa

- Jak wół napisane że badania gruntu zrobione, ale konstrukcję otrzymałem wcześniej niż ich wyniki, stąd cały pomysł co do zmian, aaaaże jestem sceptykiem takowych to się zapytowuję "JAK BYŁO U WAS"....

@listek

- Co ty z tym podpisywaniem:-) , na siłę mi chcesz udowodnić że coś jest za późno? Architekt i kierbud wyjechali i mam sobie tydzień na rozważania zanim spotkają się z wykonawcą i ze mną. Konstrukcję wykonywało inne biuro i nie jest ona częścią Pozwolenia na Budowę. A zmiany takie jak szerokość ławy może zatwierdzić, jeśli uzna za stosowne, właśnie kierbud... Czy uzna? nie wiem! Ale na forum sobie popytam życzliwych, ot co... To że wydałem na projekt jak na samochód to nie zanczy że nie mogę sobie potrenować blogowania na forum, nie?

Sorry, ale dochodzę do wniosku że czytanie ze zrozumieniem to dla wielu trudność, bez urazy;-):

@szybkaosa

- Jak wół napisane że badania gruntu zrobione, ale konstrukcję otrzymałem wcześniej niż ich wyniki, stąd cały pomysł co do zmian, aaaaże jestem sceptykiem takowych to się zapytowuję "JAK BYŁO U WAS"....

Faktycznie przeoczyłem, sorrrrrrrrrrry. Jeśli z obliczeń fundamentów wyjdzie szerokość ławy 50cm to ok, generalnie w kwestii szerokości i zbrojenia fundamentów nie występuje zjawisko gdybania, zwłaszcza na forum nie widząc projektu....zatem ciężko robić zbrojenie nie wiedząc dokładnie co wyjdzie. Owszem można przyjąć rozwiązanie z tą ścianą fundamentową gr. 38cm i dla niej robić zbrojenie główne, bo to tak czy owak będzie. Ile docelowo będzie prętów w belce to wyjdzie z obliczeń bądź widzimisie konstruktora. Z pewnością nie mniej niż 4 i takie belki możesz skręcać. w razie czego dorzucisz pręty później, przed włożeniem w wykop.

U mnie dla ściany gr. 30cm z betonu komórkowego miałem ścianę fundamentową gr. 25cm i jest ok.

Ps. "W rysunkach konstrukcyjnych mam takie przekroje że mózg staje, i wiem, że spokojnie można je zmniejszyć." A skąd to wiesz?

Konstrukcję wykonywało inne biuro i nie jest ona częścią Pozwolenia na Budowę.

Nie wiem może ja czegoś nie rozumiem.

W moim projekcie (4 egzemplarze) zmiany adaptacyjne zostały naniesione czerwonym kolorem i podpisane przez osobę mająca odpowiednie uprawnienia.

Jakim cudem czekasz na PnB, a masz inne dokumenty konstrukcyjne a inne przedstawiłeś do uzyskania pozwolenia.

:-? :-? :-?

@Aedifico

Dzięki za info, tzn że jeśli już zdecyduje z architektem ,że można to trzeba składac proj. zamienny? Dobrze wiedziec. Dzieki.

ojjj......

Jakim cudem

Już się uzewnętrzniam pomalutku:

- Gotowce pomimo wielu wad mają 1 zaletę, że z reguły mają konstrukcje i arch-bud razem i takowe jako całoś składane są do PnB.

- Mój projekt indywidualny poza wieloma zaletami, posiada mankament: był jedynie Arch-Bud i takowy został złożony do PnB. Uprzedzam Twoje pytanie i : TAK, moje Starostwo nie wymaga projektów konstrukcyjnych a jedynie Arch-Bud.

- Ponieważ lubię miec Wszystko Tip Top. Zleciłem oddzeilnemu biuru wykonanie nieskomplikowanej owej konstrukcji i takową otrzymałem, jednak bez uwzględnienia zmainy poszycia dachu (tytan cynk zamiast ceramiki) i wykonanych z opóźnieniem badań geologicznych.

Więc :-) Takim Cudem:-)

Formalnie to nie ma do tego prawa art.36a p.6 PB

A to jeszcze hmmmm możesz zinterpretowac?

Chodzi o te istotne odstępstwa?

"Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

2. W przypadku naruszenia przepisu ust. 1, właściwy organ uchyla decyzję o pozwoleniu na budowę.

3. Inwestor, w przypadku wątpliwości co do charakteru planowanego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę, występuje do właściwego organu, dołączając opinię projektanta, o udzielenie informacji, czy odstąpienie to wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

4. Właściwy organ udziela odpowiedzi w terminie 14 dni od dnia przedstawienia planowanych rozwiązań. Nieudzielenie informacji w tym terminie jest równoznaczne z uznaniem planowanego odstąpienia za nieistotne."